Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

HH_Hastrmann

16. 11. 2011 15:27
Sachta jako precerpavaci elektrarna? DerSpiegel Nr. 45/2011

Mozna by to mohlo byt jako namet na dasli clanek? V predposlednim cisle casopisu Der Spiegel je celkem rozsahly clanek o pilotnim projektu v porruri o prestavbe byvale sachty na precerpavajici elektrarnu- pad vody z vysky 1 km s vyuzitim ohrate vody o teplote 40°C. Provoz tamich sachet jeste do roku 2013 dotovan statem tak se hleda jejich vyuziti.

zde je nacurtnut podobny system:

http://www.pflichtlektuere.com/15/12/2010/eine-zukunftsidee-energiespeicherung-unter-tage/

video:

http://videos.t-online.de/bergwerke-als-energiespeicher/id_50890226/index

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

17. 11. 2011 20:52
Re: Sachta jako precerpavaci elektrarna? DerSpiegel Nr. 45/2011

Děkuji za námět. Málokdy se stane, že mě čtenáři upozorní na něco, o čem jsem v životě neslyšel. A tohle je ten případ:-)Příležitostně to proženu německými weby a uvidím, zda nevydoluji ještě nějaké informace.

0 0
možnosti
P

pavel.61.

14. 11. 2011 15:36
Thoriový reaktor?

Hezký den. Jaký na to máte názor? Někde jsem četl že se to snad i dělá. http://kremlik.blog.idnes.cz/c/228074/Kdo-zabil-bezpecnou-jadernou-energetiku.html

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

15. 11. 2011 19:14
Re: Thoriový reaktor?

Podle mého názoru je to jedna z perspektivních cest jaderné energetiky. Rozhodně stojí za to investovat do výzkumných programů v této oblasti. Velmi dobré znalosti a dlouhodobé zkušenosti s thoriovým palivovým cyklem mají v Indii. V Evropě se o indickém jaderném vývojovém programu téměř nehovoří, ale rozhodně stojí za pozornost. Pokud vím, tak v současné době indové považují za nejperspektivnější AHWR, tzn. reaktor moderovaný těžkou vodou a chlazený vodou. Doporučuji (http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Heavy_Water_Reactor) a především materiál WNA a indické vlády v odkazech. V materiálu WNA (http://www.world-nuclear.org/info/inf62.html#b) je spousta informací o všech technologiích, které souvisí s thoriem. Kdyby do thoria globálně šly stejné prostředky jako do fúze (včetně nepřímých tzv. obecně fyzikálních výzkumů), tak jsme už s JE asi někde jinde.

0 0
možnosti
B

Beldor2

8. 11. 2011 18:33
:d

Napadlo me to same... Je videt ze Braniborský premiér nema ani sajnu co jeho super COOL vyrok vlastne znamena;-D;-DR^ . Je to zajimavy zacatek ,ale podle meho je par desitek let od realne realizace...(A mozna nikdy ani realizovan nebude)...

0 0
možnosti
MS

Michal007

31. 10. 2011 20:39
"Kvantový skok kupředu" bude nejspíš ve smyslu

pohybu o pouhé kvantum...

0 0
možnosti
O

opaulat

31. 10. 2011 19:46
Dlouhá cesta

Ahoj Petře,

Díky za osvětu.

Vypadá to, že vodík má před sebou ještě dlouhou cestu....:-)

Ondra

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

31. 10. 2011 21:28
Re: Dlouhá cesta

Ondro, myslím si, že skutečně asi jednou doba vodíku přijde, ale to až nám začne s fosilními zdroji pořádně téci do bot, a to ještě nějakou dobu potrvá:-)

0 0
možnosti
-

-drb-

31. 10. 2011 17:49
idea dobrá, ale ne jako "velká" elektrárna

Mně se tahle idea líbí, byť rozhodně to není kdovíjaká novinka. Smysl u takového řešení bych ale viděl spíše v menším měřítku domácích a "obecních" elektráren. Ve velkém měřítko vidím jako ideální použití jaderných elektráren, které umožňují obrovské výkony, stabilní provoz a jsou velmi čisté. Pro průmysl je takový zdroj ideální, navíc to jsou velcí partneři a dokážou si s energetickou společností dohodnout zajímavé ceny. Naopak pro domácnosti jsou velké, téměř monopolní zdroje nepříjemné - elektřinu potřebují, ale do tvorby cen nemají moc co mluvit. Nemají dostatečnou sílu. V případě, že by měli možnost mít podobné menší zdroje, mohlo by to být pro ně cenově zajímavé. Navíc by to mohlo být zajímavé i pro auta - imho vodíkové hybridy jsou vhodnější než čistě elektrická auta.

Pomiňme teď prosím investiční náklady této konkrétní elektrárny (dle informací je cena za megawatt dvojnásobná oproti Temelínu), je to pilotní provoz a v případě nějaké sériové výroby by mohly ceny vypadat jinak.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

31. 10. 2011 18:33
Re: idea dobrá, ale ne jako

Nejdříve poznámku k ceně za MW (instalovaný výkon). U těchto čísel je potřeba dávat opravdu velký pozor. Vzhledem k podstatně vyššímu koeficientu využití instalovaného výkonu vyrobí jaderný MW za rok cca 4x více elektřiny než větrný MW (!). Takže technologie lze smysluplně ekonomicky srovnávat přes cenu za vyrobenou MWh (práci) a nikoliv instalovaný výkon. Je to i logické, u elektrárny vás zajímá její výsledný produkt (vyrobená elektřina) a nikoliv to, jak má provozovatel nadimenzované výrobní kapacity (instalovaný výkon) Ještě markantnější je to u FV, kdy jeden MW vyrobí oproti MW v JE cca 8-9x měně elekřiny.

Jinak s názorem, že by tento koncept mohl být využit u menších obecních elektráren + tepláren, lze souhlasit. A podle mého to bude i cesta, kterou se bude tato technologie ubírat. Ostatně některé vesnice v Dánsku se už hodně blíží vodíkové energetice, samozřejmě v příslušném "vesnickém" měřítku.

0 0
možnosti
JD

janadu

31. 10. 2011 16:43
kvantový skok

Pokud budeme brát "kvantový" jako nejmenší možný, pak lze s Matthiasem Platzeckem celkem souhlasit. Doufám jen, že při tom nedochází i k nějakému tunelovému jevu :-)

0 0
možnosti
N

Novotnak

30. 10. 2011 22:31
Řešení možná není bezchybné, ale je tak jako tak

lepší než doposud. Distributoři aspoň nemohou remcat, že jim nadměrný výkon, když hodně fouká, rozhodí přenosovou soustavu. :-) S tou účinností bych to také neviděl tak bledě, protože i v elektromobilech není účinnost 100%. Tedy dejme tomu účinnost elektrárny, ztráty přenosem, účinnost elektromotoru... dostaneme se jen na o málo vyšší hodnotu než u toho vodíku. Je to ovšem laický odhad. Jistě byste to dokázal vypočítat přesněji. :-)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

31. 10. 2011 10:02
Re: Řešení možná není bezchybné, ale je tak jako tak

To je pravda... jenom se bude remcat ze to zbytecne plati na danich (urcite na to bude dotace) misto neceho levnejsiho.

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

30. 10. 2011 14:35
Co dělají s kyslíkem?

Pouští do atmosféry a pak spalují vodík přímo ve vzduchu? Tím ale dosáhnou teplot, kdy se jim slučuje kyslík a dusík a vznikají dost sajrajty, vhodné tak pro ničení ozónové vrstvy nebo jako vysoce účinný skleníkový plyn.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

30. 10. 2011 15:32
Re: Co dělají s kyslíkem?

Také jsem se pídil po bližších informacích k procesu spalování H2, ale prozatím nedopídil. Takže bohužel, nevím. Nicméně provozovatel musel získat patřičná povolení dle Bundes-Immissionsschutzgesetz, takže osobně předpokládám, že problematika NOx je uspokojivě vyřešena.

0 0
možnosti

lost

30. 10. 2011 13:13
zatím jediná cesta, spolu s úspornými technologiemi

proti odporu těžařů...skepticizmus technologů nemam moc rád .(zelený mozky takynee)

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

30. 10. 2011 13:53
Re: zatím jediná cesta, spolu s úspornými technologiemi

No jo, ale kde končí realismus a začíná skepticismus?:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).