Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jack095

8. 12. 2010 23:40
Veškeré OZE jsou jen vysavyče našich peněz.

Berete to za jiný konec. Fotovoltaiky a podobné zelené nesmysly se staví hlavně proto, že je to výhodný kšeft. Výhodný jak ho naše zákony udělaly. Kdyby nebyly dotace, žádný problém s fotovoltaikou by nebyl. 

0 0
možnosti

Novotnak

7. 12. 2010 16:18
Přetl jsem si váš článek

o Smart Grids, na který jste odkazoval. V návaznosti na to, mě napadá otázka, jak konkrétně jsou regulovány výkyvy v el. sítích dnes na našem území, protože to souvisí i s tímto článkem. Ve "Smart Grids", které kritizujete, je to realizováno, jak sám píšete, zvýšením či snížením výkonu snadnoreglovatelných zdrojů a jako hlavní bod kritiky uvádíte např:, že se může zhroutit řídící systém a to bude znamenat na určitém "ostrovním území" kolaps. Takže se chci zeptat také na to, jestli současná energetika náhodou také nemá své řídící systémy, které by se teoreticky mohly zhroutit a zda by to neznamenalo ještě rozsáhlejší kolaps než v decentralizovaném systému inteligentních sítí?

Předem děkuji za odpověď ;-)

0 0
možnosti

Nejedlý

7. 12. 2010 18:15
Re: Přetl jsem si váš článek

OK, ale jsem v časovém presu. Právě mě skončily dva dny dovolené, kdy jsem mohl vysedávat na blogu:-) a NP a valí se na mě práce. Pokud Vám to nevadí, tak odpovím (nechci to odfláknout třemi větami) - ale dostanu se k tomu až v průběhu víkendu. Takže odpověď sem pověsím v NE 12.12 odpoledne. Díky za pochopení:-).

0 0
možnosti

mrozh

6. 12. 2010 15:39
akumulace

asi by to potřebovalo něco jako spojení s dvoucestnou přečerpávací elektrárnou, něco jako dlouhé stráně, ale aby jednou cestou se mohla nezávisle čerpat voda nahoru, když je čím, a druhou cestou pouštět dolů, když je potřeba.

Další je možnost elektrolýza vody a uchovávání vodíku a zpětné spalování nebo prodávání dál. To by mohla sluneční elektrárna být úplně izolovaná. Nebo nějaké šílené setrvačníky :o)

Ale nechtěl bych to realizovat ani počítat ztráty.

0 0
možnosti

benito.juarez

6. 12. 2010 21:53
Re: akumulace

Obávám se, že akumulovat energii tímto způsobem není ve větším měřítku možné a ani efektivní.

0 0
možnosti

vg38

5. 12. 2010 23:08
solár přes léto

A nejvtipnější je, že přes léto, kdy Slunce nejvíc ozařuje naši část planety, by měly panely jet na maximum, tak nejedou, protože se začnou zahřívat a brutálně jim klesá účinnost.

0 0
možnosti

martin5.3

6. 12. 2010 8:58
Re: solár přes léto

Přesně tak, nejlépe pracují FVE na jaře, kdy je ještě zima, ale již relativně hezky - svítí sluníčko.

0 0
možnosti

Gamehoror

5. 12. 2010 15:57
Internet plný grafu využití slunce fotovoltaikou

a tady ukázka větrných elektráren z německa:--)

Že přes zimu spadne výkon na jednu pětinu výkonu toho co panely dodají přes léto.

V létě když je pod mrakem tak klesne výkon foto panelů málem na polovinu.

To tam nejsou zahrnuty ztráty při převodu 12-24 V na 220 střídavých.

Dva grafy jste tu použít mohl, Výkon fotovoltaických článků jaro léto podzim zima a výkon článků podle naklonění k slunci. Konečně i mapka čr na zisk sluneční energie kde je patrné že optimum je jen na jihu čech a na severu někde v krušných horách už to nemá vůbec význam něaký fotovoltaiky stavět.

0 0
možnosti

Nejedlý

5. 12. 2010 16:54
Re: Internet plný grafu využití slunce fotovoltaikou

No, asi máte pravdu, ale účelem článečku bylo upozornit na ty nejelementárnější fakta. Snad někdy příště...:-)

0 0
možnosti

Novotnak

5. 12. 2010 15:28
Jsem příznivcem

jak solární, tak jaderné, tak větrné, tak jakékoliv jiné výroby energie kromě výroby z fosilních paliv a to co jste napsal je sice hezké, ale čekal bych, že to snad musí být jasné každému. V podastatě nic nového nebo objevného v tom není, bohužel.

0 0
možnosti

Nejedlý

5. 12. 2010 15:56
Re: Jsem příznivcem

No, kdyby to bylo něco nového a objevného, tak bych to publikoval ve Scientific American;-D. Ale vážně, nesdílím váš optimismus, že "to snad musí být jasné každému", ačkoliv ZŠ absolvovala drtivá většina obyvatelstva. Zvláště u některých absolventů žurnalistických fakult píšících v rámci svého placeného výkonu práce o technice by rychlokurs fyziky ZŠ v rámci studia žurnalistiky rozhodně nebyl na škodu:-)

0 0
možnosti

certik_bertik

5. 12. 2010 15:25
a

proč vám to tak vadí? Vždyť tyto 2 technologie můžou existovat vedle sebe

0 0
možnosti

Delfínek

5. 12. 2010 15:30
Re: a

Ale pan Nejedný zde neprosazuje zákaz OZE, to jiní zde plánují postavit energetiku pouze OZE.

0 0
možnosti

Delfínek

5. 12. 2010 14:56
Souhlas

Dobrý den pane Nejedlý, máte pravdu, že některé elementární znalosti fyziky mohou být pro mnohé zastánce obnovitelných zdrojů skryty. Bohužel ze strany novinářů je tento stav prohlubován, kdy se například jako jednotka práce nepoužívají léty osvědčené watthodiny, ale tzv. alternativní jednotka ve formě počtu domácností, které by daný zdroj dokázal zásobovat.

pokračování ...

0 0
možnosti

Delfínek

5. 12. 2010 14:57
Re: Souhlas

pokračování ...

Jako další nebezpečnou iluzorní představu vidím to, že současné alternativní zdroje údajně nahrazují ty „špinavé“. Skutečnost je bohužel taková, že s „obnovitelnou“ elektřinou se v režimu garantovaného výkupu neobchoduje. Tržní hodnota elektrické energie z neřiditelných zdrojů (FVE a VTE), o které nevím kdy a kolik ji bude, je nicotná, často i záporná. V současnosti se tato „obnovitelná“ energie používala na krytí ztrát v síti. Bohužel objem takto vyrobené energie již uvedené ztráty překročil a tímto vlastně narušuje vyrovnanou bilanci mezi výrobou a spotřebou.

0 0
možnosti

Huckelberry Švédd 4

5. 12. 2010 14:09
U solárů je (dle zelených) řešení jednoduché

v noci uměle osvětlovat solární panely světly napájenými elektřinou z uhelných elektráren. Ty jsou v noci rovněž ekologické, protože kouř není vidět :-/

0 0
možnosti

SID09

5. 12. 2010 15:38
Re: U solárů je (dle zelených) řešení jednoduché

R^!!;-D

0 0
možnosti

Hanimura

5. 12. 2010 14:07
ekolog

Jsem doufam ekologicky a racionalne premyslejici clovek, proto volim jadernou energii. K zivotnimu prostredi je verim mnohokrat setrnejsi nez uhelne, vodni, vetrne i slunecni elektrarny!

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).