Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Kozel_

5. 12. 2010 13:49
Hezký článek

Solární energie do veřejné sítě mi přijde jako nesmysl. Svítí-li se nejvíce v noci, pak v tuto dobu se energie nedodává. Pro denní odběry - svícení kanceláří, klimatizace, pohon vlaků a tramvají - zde je třeba stabilní výkon. Jak během dne, tak ve smyslu, aby byla každý den zhruba stejná dodávka. Jinak nejde s výkonem počítat, záložní zdroj nenajede tak rychle, jak solární výkon vypadne, když slunce zaleze za mrak. Přijde mi, že jen velmi malá část energie je zužitkovatelná. Ideální využití - ohřev vody, nabíjení baterií, snad výroba vodíku elektrolýzou apod. Ale v síti ta energie spíš dělá neplechu, díky obrovské nestabilitě dodávky. Větrná energie je lepší, zvl. na horách, kde je stabilně či 80% doby víry dostačující intenzity. I zde je problém s nadbytkem při silném větru. Větrné elektrárny jsou jistě vhodné někde u moře, kde stále fouká. Větrná energie není nic nového, dřív běžně jezdily po mořích plachetnice a byly větrné mlýny. Jestli by se vyplatil tento pohon pro lodi i dnes je

0 0
možnosti
TF

Tomáš Flaška

5. 12. 2010 13:37
Doplněk

Možná bych doplnil, že obnovitelné zdroje mají své místo na trhu nejen jako součást energetického mixu, ale i za předpokladu vybudování dostatečných přenosových kapacit napříč Evropou, případně kapacit akumulačních - přečerpávací elektrárny, nebo hodně rozšířit dálkové ovládání např. tepelných spotřebičů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).