Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pavel.61.

31. 10. 2012 17:18
Pane Nejedlý, loučím se z diskuse.

Děkuji za podmětné články a vězte že je budu s chutí číst dál. Nelíbí se mi kolektivní trest tak raději zůstanu skryt. Budu Vaše články číst dále a vyjadřovat se případně na disk uteri eu. Přeji hodně úspěchu a vytrvejte v osvětě. Je to opravdu potřeba aby se do technických oborů vrátil rozum.

4 0
možnosti

Nejedlý

31. 10. 2012 18:03
Re: Pane Nejedlý, loučím se z diskuse.

Rovněž děkuji a mějte se fajn:-).

0 0
možnosti

kebbob

30. 10. 2012 16:46
Zadarmo či za dvě darma?

Ukládání elektrické energie z fotovoltaik není ovšem jediné řešení proti nadprodukci energie - u "normálních" elektráren se totiž dají odlehčit či odpojit různé bloky a pochopitleně to jde i u fotovoltaik.

Jenže tomu brání dvě věci: fotovoltaika mají umělou přednost proti "normálním" elektrárnám  a musí být na síti přednostně, ani ne tak proto, že získaná energie je jaksi "zadramo" (no ona není) ale hlavně proto, že jako náš dědeček, fotovoltaika musí využít každou minutu "na sluníčku" :-).

Tak to ovšem vidí byrokrati, inženýr si spočítá, že když se dnes se platí za "fotoenergii" až desetkrát více než za ty klasické formy, pak po ukládání této s 50 procentní účinností se bude muset platit za ni daleko více (nu ano, ty čerpačky či  methan také něco stojí) a bude tedy ještě daleko méně "zadarmo".  

To si ovšem může spočítat jen technik, paní doktorka fyziky to asi nezvládla :-).

4 0
možnosti

Paeris Kiran

30. 10. 2012 17:35
Re: Zadarmo či za dvě darma?

no ono to u fotovoltaik zas tak moc dobře nejde... když se vám opírá slunce do "vypnuté" elektrárny musíte se toho co vzniká v těch článcích nějak zbavit...jinak se bude vnitřní struktura článků poškozovat a on je to docela problém...

1 0
možnosti

CortaCircuito

29. 10. 2012 10:00
Vliv OZE

Zkoumal někdo nějak seriozně vliv OZE na klima a počasí?

.

Větrné farmy ve skutečnosti energii nevyrábějí - pouze odebírají pohybovou energii vzduchu (a přeměňují ji na elektrickou), která by jinak "neužitečně" přesouvala vzduch jinam. Sluneční farmy - prakticky totéž - odeberou energii, která by zřejmě jinak "neužitečně" ohřála prostředí. (Je mi jasné, že někde se ta energie zase "spotřebuje" = vrátí, jenže ... je to jinde, než se odebrala).

.

Zajímalo by mě jestli někdo hlouběji zkoumal - jestli přece jen ta "neužitečná" odebraná energie, neměla nějaký užitek ?

0 0
možnosti

radim36

29. 10. 2012 10:10
Re: Vliv OZE

Ono v podstatě energii vyrobit nelze.

Elektrárny založené na spalování fosilních paliv nebo biomasy pouze využívají přeměny látek s vyšším obsahem enegie  na látky s nižším obsahem energie - plynné spaliny a tuhý popel a uvolněnou enegii využívají. Totéž jaderky, látku s vyšším obsahem energie , uran, plutonium, thorium atd přemění na látky s nižším obsahem energie a uvolněnou energii využijí.

Neboli platí Zákon zachování hmoty a energie.

0 0
možnosti

dolch

28. 10. 2012 22:18
Měl bych nápad

přebytečnou energii spotřebovat na obohacování uranu ;-)

0 0
možnosti

Nejedlý

28. 10. 2012 23:02
Re: Měl bych nápad

:-) a přeji dobrou noc.

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

28. 10. 2012 20:45
Pěkný článek

Aby bylo OZE férové (a to i v případě, že akceptujeme neférové dotace), tak by se mělo platit ne za vyrobenou elektřinu, ale za elektřinu spotřebovanou zákazníkem. Tedy, pokud se elektřina nadbytečná někde uskladní a při opětné výrobě máme 50% ztrátu, měly by OZE dostat cenu (a dotace) pouze za tu polovinu reálně využité energie. Pak by samozřejmě provozovatelé OZE měli platit nějaký poplatek "za uskladnění" provozovateli toho vodíkovo-metanového "akumulátoru", pokud by to nevyrobili a neprovozovali na vlastní náklady.

Jenže to by OZE zlatokopy položilo na lopatky. A tak je to od začátku a dál - legislativa někomu garantuje nadstandardní zisky, ale náklady na tuto garanci nese spotřebitel (nebo daňový poplatník, což veskrze splývá), který by o to třeba vůbec neměl zájem.

0 0
možnosti

Nejedlý

28. 10. 2012 21:13
Re: Pěkný článek

Samozřejmě to směřuje k tomu, že systémy akumulace elektřiny budou muset být masivně podporovány dotacemi, ostatně jako stávající OZE, jako kogenerační výroba el. a tepla a zřejmě i jako budoucí výstavba sítí (hovořím nyní o DE). Ovšem na toto rovněž mají zelení argument. Jednoduše odvětí, že technologie se budou rozšiřovat tak masovým způsobem, že se výrazně projeví úspory z rozsahu a technologický vývoj bude tak dynamický, že rozvoj výpočetní techniky v minulých dekádách byl pouze slaboučký čajíček zelené energetiky (tj. úspory ze zlepšování technologií). Takže se bude muset počkat na reálné dopady do cen elekřiny, teprve potom začnou fungovat zpětné ekonomické vazby. Ale abych jim nekřivdil, stejně se argumentovalo v Dánsku na začátku 80 let při zavádění prvních VtE a nyní po třeceti letech dotování se již objevují první VtE, které by se bez dotací skutečně udržely na trhu.

0 0
možnosti

certik_bertik

28. 10. 2012 20:24
stačí

jez změnit legislativu a připustit dispečerské řízení FV elektráren, prostě když bude elektriky v síti moc tak elektrárny odpojovat

0 0
možnosti

Nejedlý

28. 10. 2012 20:31
Re: stačí

Jistě ale o řízení soustavy to primárně není. Požadavkem je maximálně využít výrobu z OZE, i v případě okamžité "nadvýroby" => musíte el. akumulovat, když ji nemůžete spotřebovat. Upozorňuji na I. díl, v r. 2050 chtějí mít 75 GW v FVE a 76 GW ve VtE...

0 0
možnosti

fr-mottl

28. 10. 2012 19:24
neslo by to fakt trochu vyvazeneji ?

kdyz uz budou Nemci stat pred (a bojovat s) gigantickymi probemy, nebylo by namiste formulovat i ze ty firmy EON,EnBW, RWE, ... disponuji take dohromady  _gigantickymi_ prostredky, aby mohly ty giganticke problemy zvladnout?

0 0
možnosti

Nejedlý

28. 10. 2012 19:52
Re: neslo by to fakt trochu vyvazeneji ?

Pane Mottl, nemohu napsat do článku úplně přesné formulace, které by čtenáři chtěli v článku vidět :-)). Osobně považuji vámi uváděný text za redundantní informaci. Když uvedu v seznamu 8 velkých evropských koncernů s douškou, že mají "dostatečné materiální, technologické, lidské a informační zdroje", tak to snad stačí :-)).

0 0
možnosti

Žadatel

28. 10. 2012 19:18
Jsem rád,

že se té sazby za podporu obnovitelných zdrojů nedožiju.

0 0
možnosti

Petr z Bologni II.

28. 10. 2012 18:42
...

Vynikajici clanek R^!

0 0
možnosti

Nejedlý

28. 10. 2012 18:51
Re: Trošku o tomtéž je toto:

Ano, všiml jsem si té zprávy o výrobě benzínu  v tisku. Problematika "přebytků elektřiny z OZE" je řešena prakticky v celé západní Evropě, protože to brzy bude akutní problém a má to významný "byznys potenciál". Technické podrobnosti o tom benzínu jsem nezjišťoval. Je možné, že v nějaké mezifázi využívají metan podobně jako v "Power to Gas" a pokračují ještě o "level výše" až na benzín. Nicméně nejsem profesně chemik, musel bych to někde vykutat z internetu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).