Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

28. 10. 2012 18:12
Snad jen pár poznámek ekonomických

Při účinnost kolem 50 % bude cena "skladované" elektřiny dvojnásobkem dotované ceny ze zelených zdrojů (neuvažuji ztráty dvojnásobným přenosem /do špajzu a ke spotřebiteli/).  O nákladech na pořízení zdvojeného zdroje (a jeho provoz) se autor raději nezmiňuje. 

  Pořád zůstává skutečností, že v Německu podcenili výstavbu přenosových kapacit a zdá se, že ji ani nehodlají v nejbližší době řešit.  Přitom problém vzdálenosti vhodných lokalit pro OZE a míst spotřeby přetrvává a zřejmě poroste.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

28. 10. 2012 18:27
Re: Snad jen pár poznámek ekonomických

Tak myslím, že nejsme v rozporu. Odkazované materiály DENA ekonomiku prozatím neřeší, protože nemají dost pilotních projektů, na kterých by se projevila reálná technicko-ekonomická data. Já jsem ekonomiku shrnul v rámci závěru "...Případné zavedení projektu "Power to Gas" s sebou samozřejmě ponese vskutku gigantické a doposud nevídané investiční náklady...". Z hlediska provozních nákladů můžete ze strany zelených slyšet argument, že vstupní elektřina může být velmi levná, když je jakoby "přebytečná z OZE", dokonce můžete slyšet i o argumentaci o záporných cenách. Nicméně 100 miliard eur vynaložených na dotování výroby v FVE v DE od r. 2012 jasně svědčí o tom, že stovky milard eur na OZE (zatím) Němce nepřinutili svoje plány přehodnotit. A jak jsem již zdůrazňoval na blogu: problém OZE není technický, nýbrž ekonomický.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).