Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RD

Richard Dobiáš

26. 4. 2011 11:04
Infografika - radiace z Fukušimy vs. sociální sítě

Dobrý den,

na stránce http://www.socialnianalyzy.org/ je zajímavá animace, která celosvětově sleduje vliv intenzity komunikace na Twitteru v závislosti na pohybu atomového mraku po světě.

Pane Nejedlý, na českém internetu se mi těžko hledaly nezaujaté, nebulvární nebo články s fundovanými informacemi. Na vašem blogu se mi líbila četnost článků o Fukušimě a odborný pohled. Možná by uvedená infografika mohla být pro vás námětem na nějaký zajímavý článek. Děkuji.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

26. 4. 2011 18:43
Re: Infografika - radiace z Fukušimy vs. sociální sítě

Děkuji za zajímavý odkaz, ovšem je to zcela logické a pochopitelné. Úlohou velkých médií již velmi dlouho není objektivně informovat, což je mnohdy pro čtenáře nezajímavé a málo "akční", nýbrž především prodávat reklamu, která je v nich prezentována a jejíž cena je v případě internetových médií odvislá od návštěvnosti. Takže vyrobím titulek lákající čtenáře - např. "Radioaktivní mrak z Fukušimy dorazil již nad XY" nebo "Fukušima již ohrožuje celý svět" atd. atd. - a máte zajištěnu návštěvnost = příjmy. No a od zpráv ve velkých médiích  se následně odvíjí komunikace na Twitteru, Facebooku a jiných sociálních sítích. Chápu to tak, že v dnešní době globálních infosítí je to něco jako "společenská zákonitost".

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

18. 4. 2011 9:41
Nu, proč ne.

Sice si myslím, že se německé kroky promítnou do cen i u nás, ale na druhou stranu by to mohlo znamenat víc €€€ pro výzkum. Jeho výsledky pak využijí i ostatní.

Snad se nevyskytně nějaký vůdce, který by Němcům naočkoval, že potřebují lebensenergie nebo tak něco.

0 0
možnosti
F

fvocel

19. 4. 2011 8:11
Re: Nu, proč ne.

Ceny elektriky se zvýší i u nás, neboť se sníží nabídka a poptávka se nemění. Za idiocii německé socialistické politiky budou platit i ostatní. Ale my nejsme o nic chytřejší, takže jim nemáme co vyčítat :-(

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

18. 4. 2011 7:28
Politici jsou zvláštní sorta lidí.

Musí popřít svůj názor a mluvit tak, aby se to líbilo většině. Jinak pohoří ve volbách. Takže Merkelová musela dostat výsledek nějakého průzkumu, kde stálo, že si Němci nepřejí AE a podle toho jedná, jako by to bylo z její hlavy.

0 0
možnosti
F

fvocel

19. 4. 2011 8:12
Re: Politici jsou zvláštní sorta lidí.

Demokracie je nástroj k vítězství totality zloduchů.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

17. 4. 2011 22:28
skutecne nechapu co tim sledujete

kdyz porad v tech svych clancich ucelove lzete. Jste za to placeny, ze delate PR pro atomovou energii a nebo to ma neco spolecneho s okupaci 1939-45?

Karmu by ty clanky zaslouzily, kdybyste sem dal grafy tech nemeckych vyvozu a importu za brezen a zacatek dubna a vysvetlil obcanum, ze vyvoz ceskeho proudu do Nemcka v breznu se nelisil vyrazne od jinych breznu v minulosti. A ze se z Ceska vyvazel zejmena proud z uhelnach elektraren a ne z Temelina a proc to tak je. (Merit Order).

Dale byste mohl rozvasnenym ceskym fanouskum Temelina sdelit, ze i pres tech 9,7 GW odpojeneho atomoveho vykonu v Nemecku (z toho jsou 2-3 GW v revizi) maji Nemci i nadale 5-8 GW rezervy a vubec se smerem k Temelinu nemodli.

A na zaver by neskodilo vysvetlit obcanum, proc cena pro odberatele za poslednich deset let linearne jak podle pravitka stoupa a cena proudu na burze okolo toho lita ve stovkach procent a vubec na ty odberatelske ceny nema vliv.

0 0
možnosti
JD

jdobry

17. 4. 2011 23:52
Re: skutecne nechapu co tim sledujete

Potiz s elekrinou je, ze ji musite dostat kdy ji potrebujete a kde ji

potrebujete. Nemecko ma na severu spoustu nestabilnich zdroju (vetrniky)

a navic ani nema prostredky jak ji dostat k miste spotreby na vychode. 

Co ja pak platne mit nadbytek instalovaneho vykonu?

0 0
možnosti
PK

Ccecil

17. 4. 2011 21:21
Proč nemohu dát 100x karmu

Tohle by si to zasloužilo.

0 0
možnosti
UC

emersonskej

17. 4. 2011 21:52
Re: Proč nemohu dát 100x karmu

Články p. Nejedlého by si tu karmu zasloužily obecně !!!!

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

17. 4. 2011 21:21
my cesi mame takovou jednu neprijemnou vlastnost

myslime si totiz, ze jsme chytrejsi nez ti ostatni ...

0 0
možnosti
PK

Ccecil

17. 4. 2011 21:21
Re: my cesi mame takovou jednu neprijemnou vlastnost

U tebe je to jen zbožné přání.

0 0
možnosti
VR

varix

17. 4. 2011 20:24
Už vidím titulky v novinách za pár let

Po odstavení poslední jaderné elektrárny se německý průmysl stal zcela závislým na dovozu elektrické energie z Francie a České republiky. Cena elektrické energie rekordně stoupá. 

Rakouský distributor elektrické enregie musel přistoupit k regulaci dodávek pro domácnosti, protože přebytky energie z České republiky si nakoupilo bohatší Německo. Vzhledem k nedostatku elektrické energie se Vídeň a další velká města na několik hodin ponořily do tmy kvůli omezení dodávky elektrické energie.

Nejvíce postižen byl ocelárenský gigant Voestalpine v Linci, který musel omezit provoz energeticky nejnáročnějších zařízení a v důsledku toho propustil několik tisíc zaměstnanců.

Právě v Linci se uskutečnila první velká protivládní demonstrace, která protestovala proti energetické koncepci vlády. Bohužel se tato demonstrace zvrhla v násilí. Dav brutálně napadl bývalého pověřence Radka Pavlovce a jihočeskou matku Moniku Wittingerovou poté, co rozvinuli transparent s nápisem "STOP TEMELIN".  

0 0
možnosti

debater

17. 4. 2011 20:47
Re: Už vidím titulky v novinách za pár let

R^;-D

0 0
možnosti
RP

radim36

17. 4. 2011 14:28
ČEZ je stále z dost podstatné části

vlastněn naší republikou, takže pokud bude mít z vyšší ceny elektřiny vyšší zisky, stát ve formě divident může vyinkasovat do rozpočtu o dost víc peněz.

Otázka je, jak nadstaví cenu běžné elektřiny v ČR.Jestli o dost méně než bude cena elektřiny v Německu, mohlo by to znamenat, že práce a firmy budou z Německa utíkat , Česká republika by pak měla být připravena co nejvíc té práce přijmout.

0 0
možnosti
VN

Amoniak II

17. 4. 2011 15:26
Re: ČEZ je stále z dost podstatné části

Pokud dramaticky stoupne cena silové elektřiny tak jak chcete "nastavit cenu běžné elektřiny"?

0 0
možnosti
JT

prologman

17. 4. 2011 13:58
Úspory... (?)

 Rozhodně nejsem zástance zelených teorií, ale třeba se bliží doba, kdy cena za el.energii bude tak vysoká, že nejen jednotlivci, ale i politické elity budou muset prosazovat efektivní využití (ne)omezených energetických zdrojů.

 Má to však drobný háček, ekonomické propojení energetických gigantů a vladnoucích elit... Takže si prosím připravte peněženky, ještě dlouho pojedeme z kopce!

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

17. 4. 2011 14:13
Re: Úspory... (?)

Úspory jsou mantrou všech environmentálních příruček, včetně Energetické revoluce (Greenpeace), Chytré energie (Hnutí duha) a podobných spisků, v kterých se to hemží úsporami v řádu desítek % jen to fikne. Rovněž je často naznačováno, že energetické monopoly záměrně podporují plýtvání...

Rád bych upozornil, že žádný energetický monopol nikdy nemůže donutit spotřebitele koupit si a instalovat např. ve své soukromé továrně energeticky úspornější technologie. Problém je samozřejmě v tom, že úspory (tj. nikoliv zamezení plýtvání) představují poměrně vysoké investiční náklady - např. ve zmiňované továrně vyhodíte starou technologii a koupíte si novější, úspornější, nízkoemisní apod. apod.  Investor si vyhodnocuje svoje náklady/přínosy. Zároveň je fakt, že se vzrůstající životní úrovní obyvatelstva prozatím vzrůstá spotřeba elektřiny. Jen tk mimochodem, spotřeba el. na hlavu jednoho Nora obnáší hned několikanásobek občana ČR.

0 0
možnosti
M

mam.kvalitni.nazory.2

17. 4. 2011 13:42
Pro bezneho ceskeho obcana to bohuzel znamena

ZDRAZENI el. energie. Nic jineho.

Protoze kdyz si bude moci CEZ vybrat komu elektirnu proda, zda chudemu cechovi za levno, nebo bohatemu nemci za draho, hadejte koho si vybere.

Takze jestli cech bude chtit vecer sledovat Super Star, bude si muset koupit el. energii na urovni nemeckych cen.

A ve chvilich jako takhle jsem "rad", ze se CEZ vybudoval z dani nasich rodicu a prarodicu a zisky z toho ted ma skupinka podnikatelu.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

17. 4. 2011 13:54
Re: Pro bezneho ceskeho obcana to bohuzel znamena

Rád bych jenom upozornil, že silová elektřina nakupovaná na burze činí pouze část výsledné ceny. Pro bližší info mám momentálně po ruce pouze následující (http://www.nazeleno.cz/energie/ceny-energii/cena-elektriny-co-ji-tvori-a-za-co-platime.aspx). Jsem si jist, že na stránkách ERÚ nebo OTE jistě najdete další podorbnější info. A mimochodem, majoritním akcionářem ČEZ je český stát a každý rok tečou z ČEZ do státní kasy desítky miliard, ať už ve formě daní nebo dividend.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).