Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Michal007

15. 4. 2012 11:07
Zelení rádi mluví

o nutnosti započtení externích nákladů u klasických zdrojů elektřiny (rekultivace dolů, globální změna klimatu...), ale o hodně drahých externalitách obnovitelných zdrojů slyšet nechtějí (hlavně 100% záloha zdrojů a přenosová soustava).

0 0
možnosti
MD

midou

15. 4. 2012 11:06
moc pěkné

jakmile si to přečte zelenej mozek, zrudnou mu oči...:-)

0 0
možnosti
D

DAVIDIANUS

15. 4. 2012 11:00
K cenám se vyjadřovat nebudu,

dají se uměle ovlivňovat.... Pochopitelně se mi líbí nejvíce atomová, ještě více vodní.....Jinak geotermika, pak solární, ale pouze na současně zastavěných plochách ( ne na úkor ornice ). Úplnou tragédií u nás by byly větrníky....

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

15. 4. 2012 11:22
Re: K cenám se vyjadřovat nebudu,

Pouze k tomu pořadí soláry vs větrníky.  Z pohledu "velké" energetiky je opačné. Jak jsem uvedl v článku, tak VtE v optimálních podmínkách (severní Německo, Dánsko apod.) začíná být jakžtakž konkurenceschopné z hlediska výrobních cen, samozřejmě ale přináší zmiňované potíže v infrastruktuře, které se budou muset začít řešit a platit. V ČR však takové přírodní podmínky jako v DE a DK téměř nemáme, takže tady by ek. parametry byly podstatně horší.

Soláry v podmínkách střední Evropy měly vždy zůstat na střechách domů, aby si koncoví spotřebitelů trochu přilepšili a měli iluzi, že zachraňují planetu, ale jejich přesun do velké energetiky s velkými výrobnami v řádech desítek MW je a bude pro koncové spotřebitele velmi finančně zatěžující.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).