Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Kafkovac

11. 6. 2009 12:02
Cesta neni snizovani spotreby energie

ale zvysovani vyroby energie. A to se da pouze dosahnout v soucasnosti zatim nejefektivnejsim a nejcistsim zpusobem-jadrem. V budoucnosti doufejme prijde termojaderna fuze. Zatim ale jadru nemuze nic konkurovat. Nechapu moc dobre ty zelene poblouznence, co jsou proti jadru..

0 0
možnosti
JJ

Jen jeden?

11. 6. 2009 11:57
hnus

bydlím v okolí této elektrárny a tak mi požadavek na její co nejvyšší účinnost přijde jako logický. Vzhledem k ziskům ČEZu by asi nebylo od věci se zaměřit na jejich investiční strategii , kdy se podílí na stavbách moderních elektráren v zahraničí a doma nám stačí zařízení druhé kategorie? Mým dětem je nyní 3 a 7 let - pokud se ČEZu zdá že 25 let je krátká doba na to, aby investovali do nejmodernější technologie tak mě to tak nepřijde ono těch 25 let z pohledu života je sakra dlouhá doba.

0 0
možnosti
MZ

ozzy79

11. 6. 2009 11:18
ochrana životního prostředí

se v některých případech spíše obrací vůči přírodě samé. Eletrická energie lze získávat několika způsoby a ten nejefektivnější je stále ještě z atomu. Dnešní uskladnění jaderného odpadu je natolik bezpečné, že já bych si jedno takové úložiště nechal klidně zakopat na zahradě, jen neinformovanost lidí z toho dělá žhavé téma. Greenpeace bude apriori útočit proti všemu, co vyrábí elektřinu, aniž by oni sami přišli s nějakým elegantnějším řešením, kecy o úsporách jsou dávno obehraná písnička, konkrétní řešení taky nenabízejí. Správnou cestou jsou třeba dotace na zateplování, jenže na to Greenapeace nedá ani cent, jen budou protestovat proti výrobním postupům u izolačních materiálů.

0 0
možnosti
P

PetrDaněk

11. 6. 2009 11:21
Re: ochrana životního prostředí

;-D

muzete uvest vase zdroje informaci?

0 0
možnosti
P

PetrDaněk

11. 6. 2009 11:14
Polopravdy

Na závěr tedy: Temelín zatím ano, ale nerozšiřovat a postupně přejít z neefektivní spotřeby na efektivní (potřebujeme ale inteligentní lidi ve sněmovně ...). Neposlouchat odborníky z čezu, leda že byste chtěli rychle zbohatnout.

p.s. ateista náboženství nepochopí :-(

0 0
možnosti
ZK

armyshop

11. 6. 2009 11:46
Re: Polopravdy

Jenže o rozšiřování JETE a výstavbě dalších jaderných elektráren nejen v ČR mluví opravdový odborníci, nejen ti lidé z ČEZu. Polopravdy tady píšete vy, který odborníkem není zcela určitě! Máte pravdu "ateista náboženství nepochopí" zrovna tak, jako laik nepochopí jadernou energii:-/

0 0
možnosti
P

PetrDaněk

11. 6. 2009 11:10
Polopravdy

Velké vodní elektrárny jsou samozřejmě neekologické, protože potřebují velké umělé vodní plochy (zničení přirozeného ekosystému, přesídlení lidí ....), ale to už se zase dotýkáme know-how vodohospodářů. Řešením jsou samozřejmě malé vodní plochy a elektrárny v daleko větším počtu. Dále větrná a solární energie a biomasa.

Reálný příklad: Obec o 2000 obyvatelích si nechala nedávno přivést plyn. 80 % obyvatel se nepřipojilo, protože žijí v lesích a raději tedy zůstali u tuchých paliv. Investice v řádu desítek miliónů je prakticky k ničemu. A pozor - řešení pro 21.století: místo plynofikace a závislosti na dodávce plynu od kohosi si postavíme centrální výtopnu na biomasu a rozvedeme po obci. Cena cca stejná, ale velká dotace z EU + zaměstnání pro místní obyvatele, kteří budou v okolí zpracovávat odpad z lesů apod. Ale proč to dělat jednoduše ....

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

11. 6. 2009 11:25
Re: Polopravdy

Vy jste naprosto typický příklad. Je nutné zásadně rozlišovat mezi lokálním řešením á la výtopna na biomasu pro vesnici a energetikou státu. Zkuste si někdy vypočítat plochu orné půdy, na které by musely být pěstovány energetické plodiny, aby jimi bylo možné vyrobit stejné množství elektřiny jako za rok v Temelíně (tj. 12 miliard kWh). Natož svážet odpad z lesů!! Nedopočítáte se, dostanete se na desetitisíce hektarů. Pokud se někomu podaří, že tu produkci v rámci státu nebudeme potřebovat (úspory), tak budiž. Zatím je tomu tak, že výroba/spotřeba el. rok od roku stoupá. To je prostě fakt, který se musí brát v úvahu.

0 0
možnosti
P

PetrDaněk

11. 6. 2009 11:09
Polopravdy

Dlouhodobě sleduji články autora a velice pravděpodobně je odborníkem ve své profesi. Jenomže je problém, že už nerozumí dalším věcem, které s problematikou souvisejí. Jaderná energetika je dnes něco jako "intelektuální mafie". Odborníci vlastní obrovské know-how, kterého se přece nemůžou vzdát, co by potom dělali, že? Jaderná energetika je sice na první pohled ekologická (a ekonomická), ale ne v širším měřítku.

Následky chyby v Černobylu jsou patrné dodnes, a chyby se jednoduše budou stávat vždy a potom jsou zde hrozby terorismu, jak jednoduše nás mohou paralyzovat, že? Unikáni teplé vody do řek, estetické znečištění (věže jdou vidět v okruhu desítek kilometrů) o palivu raději mluvit nebudu.

Je samozřejmé, že spotřebu dnes neutáhne nic jiného než Temelín. Právě proto je potřeba drasticky snížit spotřebu!!! Ale ne na úkor pohodlí, ale inteligentními řešeními (urbanistickými - vhodná zástavba, architektonickými - min spotřeba na vytápění a chlazení) jsem přece ve 21.století.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

11. 6. 2009 11:35
Re: Polopravdy

Doporučuji méně číst určitý typ literatury, méně věřit a více počítat (viz výše). Jsem technicky vzdělán. Dejte mi čísla, jak a čím chcete drasticky snížit spotřebu. Nehledě na to, že třeba ve velké části Afriky není co snižovat, protože žádnou spotřebu el. nemají. Dovolím si předpokládat, že výroba el. v globálu bude stoupat, a to výrazně. Prognózy OECD, OSN hovoří o 1,7-2 násobku dnešní produkce v roce 2030. Jinak používáte tisíkrát omleté a vyvrácené argumenty (Černobyl, terorismus, palivo). Doporučuji např. toto (http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/jaderna-energetika/realita-a-myty-o-jaderne-energii.html).

0 0
možnosti
D

dedko

11. 6. 2009 10:15
Tzv. vyhořelé jaderné palivo

není vůbec vyhořele ale v budoucnu ho bude možné dále zpracovat a využít.V tom tzv. vyhořelém palivu je ještě stále velké množství energie. Je to jen  věcí technologie, na které se již pracuje.

0 0
možnosti
M

meloun.rudy

10. 6. 2009 22:08
Napište nám, jak je to s vyhořelým

jaderným palivem.

Díky

0 0
možnosti
MS

Michal007

10. 6. 2009 21:28
Ještě jeden aspekt

Použitá metodika GP výpočtu počtu obětí půjde ověřit za desítky let a je přinejmenším poněkud nejistá. Autor nedávno napsal článek o bezprostředních obětech jednotlivých způsobů výroby elektřiny http://nejedly.blog.idnes.cz/c/80077/Kolik-lidi-zabiji-vyroba-elektriny.html. Jádro zde vychází zhruba o řád lépe než jiné způsoby a oběti Greenpeace (i ostatních) by šly vyčíslit méně virtuálně.

U vodních elektráren je situace komplikovanější tím, že za určitých okolností se na zatopeném území hojně uvolňuje metan a bilanci vzhledem ke skleníkovému efektu to ovlivní.

0 0
možnosti
JA

jiand38

10. 6. 2009 20:49
Souhlas

až budou opět zachraňovat plejtváky a deštné pralesy, tak mi možná budou sympatičtí ( velryby nejím a lesy miluji...pralesy extra) :-))

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).