Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J98a77n 49N34o91v39á22k

9. 6. 2014 17:30

A mimochodem, jak jste přišel na myšlenku, že výstavbou a podporou OZE ustane výroba z uhlí? Vždyť sami Němci nic takového nehlásají. Jejich deklarované cíle jsou jasné a jejich cílem je 80% OZE v roce 2050. S uhlím nebo zemním plynem se počítá. Mezitím hrdě hlásím v prvním kvartálu 2014 meziroční pokles spotřeby černého uhlí o 9%, hnědého skoro o 5% a zemního plynu o 25%. A to byla zima, čas jejich nejlepších kšeftů.

0 0
možnosti

Tak na to sem nepřišel já, ale někteří zelení chytrolíni, v článku je nazývám "zastánci OZE". Jsem rád, že se shodnome na tom, že elektroenergetika bez fosilů je pitomost a ani v DE se o tom neuvažuje, čímž ovšem musíme vyřadit z naší diskuze jistou část řekněme zeleného spektra, které tak rádo hovoří na téma 100% OZE.

Pokud už se zmiňujete o DE plánech pro 2050, celkem by mě zajímal váš názor na dovoz "zelené elektřiny" 123,3 TWh (20% spotřeby) ve 2050 ze zahraničí. Už jsem o tom psal před 3/4 rokem (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/287686/Prechod-nemecke-energetiky-k-obnovitelnym-zdrojum.html).

Ohledně meziročního poklesu spotřeby uhlí, tak bota začne Němce tlačit, až budou odstavovat JE, které produkuji momentálně 15% v baseloadu.

0 0
možnosti

J52a19n 46N95o46v70á76k

9. 6. 2014 17:21

Jen bych doplnil, že ve velkolomu Garzweiler bylo odepsáno 300 miliónů tun uhlí, které se už pálit nebude. To omezuje životnost dolu do cca roku 2025 nebo se jedna z dvou jmenovaných elektráren bude muset zavřít (asi Frimmersdorf).

Právě zmíněný Vattenfall jako pilotní projekt přestavuje hnědouhelnou elektrárnu Jaenschwalde na pološpičkový provoz (jako aktuálně úplně vypnutý Neurath), aby doplňovala výrobu z větru a Slunce.

0 0
možnosti

Tady moc nechápu k čemu směřujete. Proto snad ale provozovatel chte ten důl rozšířit, protože ten důl a jednu z elektráren zavřít nechce?   Jinak důl by měla kontrolovat RWE Power AG, která jej od r. 2006 rozšiřuje o 48 km2 (Garzweiler II), protože by chtěla vytěžit 1,3 mld tun až do r. 2045.

Omlouvám se za poněkd osobní dotaz, ale jak vaše křestní jméno, tak i příjmení jsou nejběžnější v ČR, Nejste ten diskutér, který u minulého článku tvrdil, že systémové služby budou poskytovat stovky/tisíce malých kogeneračních jednotek a že akumulační systémy nejsou v decentralizované energetice nutné?

0 0
možnosti

Pěkné. Je zajímavé, jak se úspěšně daří zeleným zavírat oči před realitu a ještě mlžit i pro ostatní. (Já vím, většina lidí neví "vo co go" a tak když se to patřičně podá, spolu s  fotkou nějakého mrtvé stromu nebo ještě lépe mláděte ledního medvěda, tak se nechá přesvědčit každý druhý.)

Škoda, že nejde nějak oddělit sítě OZE a klasickou, dávat elektřině nějaký průkaz původu a pak, ať si každý odebírá, co chce - "špinavou" (z pohledu zelených i jadernou) a nebo zelenou, samozřejmě, že každý by nesl adekvátní náklady. Pak by se ukázalo, jak moc jsou lidi přesvědčení o spáse Evropy, světa a vesmíru za pomoci OZE.

0 0
možnosti

P14a87v63e63l 61H17e71k

8. 6. 2014 18:10

Kvalitní článek, díky.

0 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavé informace.

0 0
možnosti

..díky..některé mé informace to docela doplňuje....

1 0
možnosti
Foto

Nemá to Frau Merkel jednoduché. Nepředvídatelná a těžko opakovatelná havárie japonské JE "nahrála" německým zeleným a urychlila omezení jaderné energetiky v Německu , prakticky až k nule. Podle mnohých odborníků i Járy Cimrmana.- nedobrá , zlá věc.

Putinovy politické kotrmelce destabilizují pro budoucnost odběr plynu z RF. Exkancléř a nyní Putinův kamarád Schroeder sice hodně ovlivní, vše ale  ne.

To jsou problémy Němců. Jaký energetický mix nám namíchá naše koalice ? Uvidíme , optimista moc nejsem. Snad neskončíme pod diktátem zelených u liščího ohonu a ebonitové tyče.:-)

3 0
možnosti

Tak němečtí zelení začali ovlivňovat mediální prostor již po havárii v Three Mile Island, po havárii v Černobylu výrazně vystoupaly jejich preference a vstoupili do zemských parlamentů a následně i do spolkovéhoi parlamentu. A Fukušima už dorazila dlouholetou mediální exhibici, v které už se vůbec racionálně nediskutovala technická podstata příčin havárií. Nicméně to je prostě fakt a Němci si budou muset již brzy vyřeit náhradu za JE.

Uvidíme, jaký bude další vývoj ohledně plynu. Putin zatím velmi obecně hovoří o případném omezení dodávek plynu přes UKrajinu, ale nikdy se natvrdo nevyjádřil, že by chtěl DE přiškrtit Schroederovo dítě Nord Stream, nicméně samozřejmě technicky má prostředky dodávky přerušit, Němci mohou spoléhat pouze na sílu svých peněz za plyn, které by Putin nedostával.

Z pohledu ČR to podle mého znamená zabývat se v en. koncepci i variantami dříve více či méně pouze teoretickými, tj. že bude nutné řešit výpadky dodávek plynu třeba i v řádu mnoha měsíců (když by RU šlo do tvrdé politicko-ekonomické konfrontace s EU).

1 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS