Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

jilav

18. 6. 2012 13:51
Energetická koncepce

Dobrý den, pane Nejedlý.

Přesto, že jsem člen Strany zelených, ba dokonce člen vedení SZ, Vám za Vaše články děkuji. Jsou pro mne zdrojem informací i argumentů.

Dovolte jednu otázku: Co říkáte na to změnit pořadí témat co se energetické koncepce týká, a začít se napřed bavit o možných úsporách jako o zdroji? Velmi by mne zajímal Váš názor na publikaci Chytrá energie (dostupná pod tímto názvem na internetu), která navrhuje změnu v přístupu k plánování v oblasti energetické koncepce státu.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

18. 6. 2012 16:57
Re: Energetická koncepce - část 1

Dobrý den, vzhledem k omezenému prostoru se bavme pouze o elektřině. Úspory samozřejmě ano. Jistě se shodneme na tom, že již při stávajících cenách neexistuje spotřebitel, který by nechtěl snižovat spotřebu a šetřit. Ovšem v rámci států spotřeba dlouhodobě stoupá ve vazbě na růst HDP (s výjimkou krátkodobých poklesů v době hospodářských krizí). Zatím se žádné rozvinuté světové ekonomice nepovedlo tento trend dlouhodobě zvrátit. Takže koncepce současného růstu HDP a snižování spotřeby je iluzí (navíc se hovoří o budoucím rozvoji elektomobility apod.). V materiálech zelených hnutí jsou potenciální úspory programově těžce nadhodnocovány a s tím spojené náklady těžce podhodnocovány. Pouze pro dokreslení - svého času jsem si všiml jednoho údaje v Chytré energii, je to sice o teple, ale dokresluje to obecný přístup zpracovatelů (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/157162/Dva-biliony-do-zatepleni-domacnosti.html).

0 0
možnosti
H

HH_Hastrmann

16. 6. 2012 14:10
Dokument ZDF.de "zivot s OZ" =Das Leben mit der Energiewende

Dobry den,

kriticke hodnoceni a aktualni stav nemecke "energeticke revoluce", porad ZDF.de (v nemcine). Vsechny aspekty OZ v siti jsou probirany. Zajimave je talke ze cinske fotovoltaicke moduly jsou vzdy o 15% levnejsi i kdyz jsou vyrabeny nemeckou technologii a naklady na pracovni silu tvori pouze 3 %. Tyto a dalsi aspekty jsou zde probirany:

http://www.zdf.de/ZDFmediathek#/beitrag/video/1654800/Leben-mit-der-Energiewende

z Hamburku zdravi,

HastrmanEU

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

16. 6. 2012 22:48
Re: Dokument ZDF.de

Děkuji za odkaz, teď jsem to zhlédl. ZDF poskytla solidní čas. formát, takže autoři nešli jenom po povrchu. Nastíněna většina problémů, na které odborníci upozorňovali již po r. 2000, kdy s rozvojem OZE přišla SPD/Zelení. Např. otevření pandořiny skříňky dotování ideologicky preferovaných zdrojů, které v důsledku destabilizují celý sektor energetiky a nakonec budou neg. ovlivnovat i samotné OZE, absolutně nedostatečný rozvoj sítí vzhledem k OZE, "objevení" problému ek. přijatelné akumulace energie, pokud OZE dosáhnou významnějšího podílu v mixu (a to jsme nyní v DE na pouhých 20% výroby). V podstatě souhrn témat, která jsem zde na blogu za poslední čtyři roky probíral. Jenom s tím krásně optimistickým vyjádřením p. Wachholze z NABU na konci si dovolím polemizovat. Právě problém ek. nákladů akumulace a řízení volatilní výroby v rámci sítě může tu představu o trvale se snižujících se cenách el. z OZE nabourat. Tyto náklady s rostoucím podílem OZE budou stoupat. Němčinářům doporučuji.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

11. 6. 2012 0:06
Krásná smeč

Pravidelní čtenáři vašeho blogu to již ví, bohužel zjevně zelení váš blog (nebo obdobné články) nečtou :-)

1 0
možnosti
P

pavel.61.

11. 6. 2012 14:11
Re: Krásná smeč

... protože "velmi vysoká náročnost (VVN) technického popisu" je daleko za hranicí jejich schopností přízemně a s ohledem na přírodní zákony, uvažovat. Vnímám jako národní ostudu, že se zeleným filosofo-energetikům daří ohlupovat takové množství lidí , dříve relativně technicky zdatného národa. Tyhle články jsou balsámem na rány utržené v každodeních  srážkách se zelenou škodlivostí (ráno jsem zase jel okolo bezemisního slunečního jímače elektřiny). Tedy dky za tyto články!

2 0
možnosti
GP

generál Patlay

10. 6. 2012 19:48
prehled pro technicky zalozene laiky

Problemy s VTE a FVE v Nemecku jsou popisovany na http://www.theoildrum.com/node/9205 Jsou tam i nazorne grafy vyroby za brezen letosniho roku.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

10. 6. 2012 20:13
Re: prehled pro technicky zalozene laiky

Děkuji, tento info zdroj jsem ještě neznal.

0 0
možnosti
JN

osvobozeni

10. 6. 2012 13:54
Děkuji za pohled na problém

Nemyslím, že dostáváme dostatečné množství informací. Zelení nechtějí slyšet obyčejná fakta. Třeba jen ta informace, kterou jste uvedl ve svém článku. Ona 3% s výhledem na letošní rok celá 4% spotřeby elektrické energie prostřednictvím solárních zdrojů.

Kristova noho, vždyť již teď jsou louky a stráně, střechy a dostupné volné plochy, pokryty solárními panely.

A teď trochu vrcholné matematiky 100/4 = 25

To by tedy znamenalo, že ony skvělé panely zaberou 25x více místa než teď zabírají, aby pouze udržely stávající stav spotřeby elektrické energie - pokud budou vypnuty klasické elektrárny. Božínku, a kam je asi dáme? A co budeme jíst? A kde asi budou ekologové pěstovat řepku na ekologickou naftu, když ornou půdu zaberou solární npanely na výrobu "neproblémoví" elektřiny???

5 0
možnosti
PN

Nejedlý

10. 6. 2012 14:20
Re: Děkuji za pohled na problém

Tak ta diskuze v DE běží. Třeba podpora FVE byla nedávno výrazně omezena kvůli nákladům (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/251457/Cerne-mraky-nad-solarnim-rajem.html) a obdobné úvahy jako vaše se již v německém tisku občas diskutují, rozvoj VtE zase naráží na problémy s velmi nedostatečným rozvojem sítí a přenosem el. do průmyslových center. S výstavbou bioplynu jsou obdobné problémy jako v ČR, kdy je lidé nechtějí v blízkosti svých domovů atd. Prostě v delším časovém horizontu se extrmémy obrousí a nalezne se tzv. "ekonomicko-technické" optimum. Technicky lze v dnešní době uskutečnit opravdu leccos, ale ekonomické espekty nelze dlouhodobě potlačovat (žádná dotační - státní - kasa není bezedná atd.)

0 0
možnosti
JV

Žadatel

10. 6. 2012 13:46
Pracovat se bude jen přes poledne,

bude-li slunečno, a za předpokladu, že bude zrovna větrno.;-D

1 0
možnosti
FM

fr-mottl

10. 6. 2012 13:52
Re: Pracovat se bude jen přes poledne,

od unora dodava fotovoltaika v Nemecku pres den tolik proudu, ze rentabilita jinych spickovych elektrarne je na hranici unosnosti.

0 0
možnosti
KV

_-1-_

10. 6. 2012 13:35
Hezky vysvětleno, pochopil jsem i já ...........

........ a nehledají se způsoby efektivního využití těchto zdrojů? ................. např. nabíjení náhradních baterií pro masově rozšířené elektromobily,..... samozřejmě, že nabíjecí stanice by byly přímo u zdroje, nebo v jeho těsné blízkosti

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

10. 6. 2012 13:50
Re: Hezky vysvětleno, pochopil jsem i já ...........

Samozřejmě. Jednu slušně efektivní a dlouhodobě ověřenou technologii již máme k dispozici - přečerpávací vodní elektrárny. Prostě elektřinu přeměníte na potenciální energii vody, a vyrobíte si znova, až ji budete potřebovat (celkem získáte zpět cca 75% vložené el.). Ovšem dimeze OZE v DE dosáhly opravdu gigantických rozněrů. Např. ve FVE a VtE máme 55 000 MWe (55 GWe). Pokud budete chtít naakumulovat pouhou jednu hodinu jejich výroby, potřebujete cca 15 PVE typu Dlouhé stráně. Ovšem paradoxně zelení nemají rádi ani PVE, protože "zabetonují přírodu". Dtto elektromobily, pokud jich budou miliony, tak to bude mít zaznamenatelný vliv, jinak nikoliv.

1 0
možnosti
PZLV

pipina z las vegas

10. 6. 2012 13:18
Pohled odborníka

na problémy související s výrobou elektrické energie z obnovitelných zdrojů považuji za velmi přínosný. R^

3 0
možnosti
V

villík

10. 6. 2012 13:04
No, jo. Vy to víte, vím to já..a co dál s těmi FVE zblblíky?

Přál bych Němcům, aby při jejich zápase na ME došlo k rozsáhlému blackoutu na jejich území. Možná, že by to někomu docvaklo, co jsou ty FVE za kravinu a jaký střevo Němcům vládne.;-)

1 0
možnosti
VC

vena65

10. 6. 2012 13:21
Re: No, jo. Vy to víte, vím to já..a co dál s těmi FVE zblblíky?

Jenom Němcům?

2 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).