Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

Beldor2

29. 9. 2011 13:49
Bohuzel...

Bohuzel me ta situace pripomela 30ta leta a nacismus .... Myslite , ze je to az moc silena predstava? Kdyz je nekdo schopen postavit za vyple JE 13 hnedouhelnych elektraren a zduvodnovat to ekologii , tak je podle meho nazoru schopen doslova cehokoliv.... Cili je asi jen otazka casu , kdy se nemci pokusi pres EU zablokovat JE v cele evrope....:-P

0 0
možnosti
KR

Králík Roger

29. 9. 2011 21:24
Nacismus, komunismus a ekologismus mají společnou vlast,

Německo (on ten ekologismus najdete už u nacistů).

Ale "nejúžasnější" je skutečnost, že podpora OZE a povolenkové šílenství dále pokračuje.

Měli bychom dát EU najevo, že naše podniky nadále nebudou potřebovat žádné povolenky na CO2, protože poté, co se Německo rozhodlo nahradit  jádro uhlím považujeme jakékoli snahy o snižování emiší CO2 za bezpředmětné.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

28. 9. 2011 20:35
když vy to nevidíte správně dialekticky a pokrokově

Především do toho Švýcači nezapočítali tzv. vCO2 (virtuální CO2), které je pro jadernou energetiku zcela enormní*. Dále je přece jasné, že CO2 z Prunéřova je špinavé CO2 a je až násobně škodlivější, než "čisté" CO2, které pochází z německých fosilních elektráren a "superčisté" CO2, které je z fosilních elektráren, které zálohují naprázdno výkon OZE.

Krásný článek !

.

.

*/ to mám z nějakého dokumentu, co na něj odkazoval Víťa Kremlík, kde porovnávali emise CO2 na MW pro jednotlivé výroby elektřiny a u jaderné energetiky v tabulce dali nějaké vysoké číslo (aby to vyšlo víc, než u jednotlivých OZE) a u toho napsali bezelstně poznámku ve stylu "jaderná energetika sice žádný CO2 neuvolňuje, tak jsme započítali tuto hodnotu"

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

28. 9. 2011 21:31
Re: když vy to nevidíte správně dialekticky a pokrokově

Jestli myslíte tzv. "nepřímé emise" CO2, tak to je v dnešní době standardní metoda výpočtu při porovnávání emisí energetických zdrojů. Předpokládám tedy, že byly započteny, nicméně přímo v textu studie to explicitně uvedeno není. Ale i při započtení nepřímých emisí to samořejmě nevychází pro JE špatně, protože sice mají ohromné vstupné nepřímé emise (tisíce tun betonu, oceli, plastů potřebných na výstavbu) nicméně mají dlouhou živtonost a velmi vysokou roční výrobu, takže při přepočtu emisí na vyrobenou kWh vykazují dobré výsledky. Svého času sem o tom napsal článek (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/87497/Vyroba-elektriny-versus-emise-CO2-schizofrenie-a-brouseni-sekyry.html).

0 0
možnosti
LW

Delfínek

28. 9. 2011 15:29
Strašáci

To už se v životě stavá, když si človek vytýčí více strašáků. Realita totiž může osvícence dotlačit k tomu, že odstraněním jednoho strašáka posiluje vliv toho druhého. Tedy poučení pro aktivisty ... nikdy nebojujte na dvou frontách, nebo se Vám jednou spojí.

PS: Stejně si myslím, že produkované CO2 z německých elektráren je více ekologické než to naše ušmudlané ...

Děkuji za článek.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

28. 9. 2011 16:56
Re: Strašáci

Stále mě fascinuje, jak plynule přechází od jednoho tématu (strašáka) k druhému a zpět. Někdy dokonce zvládají oba strašáky paralelně a souběžně v jeden čas. Tady zřejmě pořekadlo "Mnoho psů, zajícova smrt neplatí".:-)

0 0
možnosti
ZK

SID09

28. 9. 2011 14:27
Nechte to koňovi

Oni si zase najdou nějakýho novýho strašáka. Voličům je třeba se stále nějakou blbostí podbízet. ;-D!!

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

28. 9. 2011 14:35
Re: Nechte to koňovi

No jo, když já sem prostě neodolal:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).