Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DH

D.i.a.n

18. 9. 2011 23:36
Tak komu sakra věřit?

Zajímavý článek, bohužel mi poněkud rozházel povědomí o de/centralizaci energetiky. Poněvadž se zajímám o energetiku i o Kalifornii, tak o tamních problémech s energiemi něco málo vím. Ovšem netvrdil bych, že za tamní energetické problémy může decentralizace, právě naopak. Přeci jen energetická krize z přelomu tisíciletí byla způsobena právě velmi špatně provedenou decentralizací (spíše nedecentralizace) a vysokou regulací trhu. Např. tento článek (http://www.ceskaenergetika.cz/nezarazene_clanky/kalifornska_krize.html) o problému pojednává dostatečně a jde o seriózní článek (žádný pochybný zdroj typu "Greenpeace", nebo "Hnutí duha"). Případně je problém více rozebrán zde (http://www.libinst.cz/mae100/historie_deregulace.pdf). Osobně věřím, že decentralizace energetiky je krok správným směrem a pokud je zároveň provedena stylem ČR (výrobce + distribuce ČEPSem + rozvod > spotřebitel; plus pravidlo N-1, u jaderek dokonce N-2) pak nemůže nastat žádný závažný problém. :)

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

19. 9. 2011 7:23
Re: Tak komu sakra věřit?

No, problém je právě v míře a důvodu decentralizace. První je ideologický, kdy zelená hnutí prohlašují stávající elektroenergetiku za "nedemokratickou" a "monopolistickou" a na běžícím pásu vyrábí koncepce "zelené energetiky", kdy el. soustava bude složena z tisíců a tisíců zdrojů typu FV, VtE, trošku plynu a především žádné velké bloky na uhlí + samozřejmě bez jádra (typicky Greenpeace, Hnutí Duha). Tyto bláboly nemá cenu kometovat, jejich autoři nemají absolutně žádnou povědomost o řízení el. sítí, případně se odvolají na futuristické vize typu "smart grids" (doporučuji trochu realismu: http://nejedly.blog.idnes.cz/c/75142/Energetika-budoucnosti-virtualni-elektrarny-a-inteligentni-site.html), aniž by se zabývali tím, že z hlediska současné techniky je to něco jako pravidelné lety na Mars (pokračování).

0 0
možnosti
B

Beldor2

17. 9. 2011 16:28
Diky...

Dekuji dodatecne za zasvecene informacie..... Je jen skoda , ze nestihatepsat vice relevantnich clanku... :-/

0 0
možnosti
EB

tenterhook_willow

17. 9. 2011 18:02
Re: Diky...

Souhlas R^

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

11. 9. 2011 16:09
V USA mají hodně lokálních blackoutů...

Evropa je centralizovaná což znamená že malý problém se v ní ztratí...

Ale představte si že se povede blackout v Evropě... řekněme že teroristé shodí těch 5 styčných sloupů 440kv co jsou v Republice... V tu chvíli máte blackout v 3/4 Evropy...

Predikce toho jestli elektrárny takový stav přežijí... Pokud by shořela trafa u 60-70 procent elektráren v síti nedá se to dohromady během měsíce. (Stát se to v prosince půlka evropy zmrzne... bez elektřiny nebude tlak v plynovodech... bez elektriny nepůjdou čerpadla v teplárnách...)

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

11. 9. 2011 17:39
Re: V USA mají hodně lokálních blackoutů...

Pokud se bavíme o Evropě jako celku, tak bych to neviděl tak tragicky. I 4. listopad 2006 ukázal, že soustava UCTE (dnes ENTSO-E) toho vydrží poměrně dost. Zřejmě by se rozpadla na několik ostrovů, které by jely pouze na sebe. Kdo by byl deficitní, tak by holt musel ořezat spotřebu. Po odpojení vlastních JE by obličej zřejmě nejvíce protáhli asi Němci:-).

Pokud se týká ČR. Samozřejmě, pokud by někdo dlouhodobě vyřadil v ČR řekněme 5 klíčových linek 400 kV, tak to byl opravdu problém.

A ještě k těm transformátorům, bloková trafa elektráren jsou chráněny až úzkostlivě, alespoň tedy v ČR. Takže naštěstí z elektrických příčin hoří opravdu velmi a velmi zřídka.

0 0
možnosti
I

ignorantka

11. 9. 2011 15:58
Diky za dobry clanek!

Zatimco cesti novinari ziji morbidne obeznim zadkem jiste Americanky, vas blog je jediny, ktery podava vecne a netendecne actualni zpravu z USA! Za to vam opravdu dekuju.

Jinak by bylo bezva, kdyby si kazda domacnost mohla vyrobit vlastni elektrinu a sesbirat vlastni vodu. Treba se to v tom smeru na US Jihozapade trochu pohne po letosnich recordnich vedrech. Tolik slunecni energie! Pri takovych teplotach se da usmazit vajicko na betone! R^;-)

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

11. 9. 2011 16:09
Re: Diky za dobry clanek!

co v noci?

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).