Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

zdeseny obcan

21. 8. 2011 12:17
otazka ohledne CR

V CR bylo instalovano 1,9GWp fotovoltaiky. Existuji uz nejake odhady jak ten instalovany vykon snizil toto leto spotrebu uhli a plynu v CR? Mam na mysli realna cisla z provozu, ne teoreticky potencial.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

21. 8. 2011 12:23
Re: otazka ohledne CR

Velice pochybuji. Dle mého názoru je ještě příliš brzo, ostatně léto ještě neskončilo :-). Nějaké relevantní informace budou pohromadě až v prvním čtvrtletí 2012, kdy se budou dávat dohromady roční podklady za r. 2011.

0 0
možnosti
LW

Delfínek

21. 8. 2011 12:40
Re: otazka ohledne CR

Ono se to nebude vypocitavat snadno. Veskera vyrobena elektrina z OZE v rezimu garantovaneho vykupu jde po odecteni ztrat v siti na vrub systemove odchylky. Tu CEPS kompenzuje aktivaci podpurnych sluzeb, kdy jedou bloky v rezimu snizene ucinnosti. Dale by bylo nutne zapocitat zvysenou spotrebu vlivem provozu fosilnich zdroju ve snizene ucinnosti alokovanych podpurnych sluzeb (neaktivovana kladna regulacni tociva zaloha). Pro FVE se navysuje disponibilni vykon podpurnych sluzeb o 28% instalovaneho vykonu a u VTE je to o 25%.

PS: Dekuji za dalsi z Vasich vybornych clanku. R^

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

21. 8. 2011 14:24
Re: otazka ohledne CR

Me by zajimalo zdali tepelne elektrarny dohromady spotrebovaly letos v lete mene uhli a plynu nez ve stejnem obdobi loni. Tohle snad z dat vycist pujde.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 8. 2011 18:57
Re: otazka ohledne CR

No zase musíte vzít v úvahu že počasí bylo letoz celkem mizerné takže klimatizace nemusely běžet skoro vůbec... loni bylo vedro k padnutí celou dobu.

Osobně bych tohle číslo moc vážně tak jako tak nebral. Věc má příliš parametrů na prosté srovnání.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

21. 8. 2011 19:16
Re: otazka ohledne CR

Tak tato hodnota vám zrovna moc neřekne. Závisí to samozřejmě na množství vyrobené el., které zase závisí třeba na aktuálním hospodářském cyklu. Ale k vaší původní otázce. Ze statistik ERÚ za r. 2011 zjistíte množství vyrobené el. ve FVE. Z této hodnoty se můžete dostat přes "standardní účinnost" uhelného nebo plynového bloku na množství uhlí popř. plynu, které nemuselo být spáleno. Ovšem to je pouze jedna strana mince (úspora paliva). Jak už zmiňoval výše Delfínek, výroba ve FVE musí být regulována, což může znamenat že regulační zdroje budou pracovat mimo optimální účinnost, což vlastně jakoby zvyšuje spotřebu např. plynu (zvýšení spotřeby paliva). Ale tato položka by se vyčíslovala velice obtížně. Nicméně i při zohlednění pouze "čistých úspor" paliv nepředpokládám, že to bude významná hodnota z hlediska národního hospodářství.

0 0
možnosti
JZI

jzbo

23. 8. 2011 10:38
Re: otazka ohledne CR

Zjišťovat on-line je prakticky bezpředmětné, něco může říct "uhlíková náročnost" (t CO2/MWh), ovšem, tu se lze spolehlivěji dozvědět za letošní rok až někdy touto dobou v roce příštím...Když ovšem napočítáme časovou dostupnost FVe, tak si nelze dělat velké iluze o efektu na úspory fosilních paliv. Mimochodem, za loňský rok němečtí soudruzi vyemitovali ze zdrojů pod EU ETS cca 455 mil t CO2ekv, přičemž alokaci měli lehce pod 401 mil. t - věru stateční hoši a dobrý příklad, že? Zrovna včera byly na webu také poznámky o Britech: náklady na větrné farmy jsou 22x vyšší (na MW) než u paroplynu a větrné dobrodružství bude stát každou britskou domácnost do roku 2020 cca 5600 Lstg. A to hoši schválili programy výstavby 12 jaderných bloků někdy v polovině července. Jo, zelení jsou "drahoušci" - a asi to bude potřeba lidem neustále říkat.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

23. 8. 2011 11:48
Re: otazka ohledne CR

Briti dostali už taky rozum? no ono jim nic jiného nezbývá... uhlí si vyčerpali už dávno, slunce moc nemají a vítr je nespasí. A plynby taky museli dovážet.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

21. 8. 2011 18:55
Re: otazka ohledne CR

GWp je velice úsměvná jednotka... je to tzv. "gigawatt peak"- to jest maximální možný výkon toho panelu kdyby se na něj ideálně svítilo...

má to jednu drobnou vadu- v realitě žádný panel takový výkon nemá a mít nebude (už třeba jen proto že ho slunce ohřeje a jemu se změní parametry (třeba jen prostou teplotní roztažností)

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).