Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Michal007

23. 7. 2011 12:45
Zelená perspektiva

Byl jsem teď pár dní v Indii a zažil stav, který nás při aplikaci zelené ideologie může potkat. Časté výpadky elektřiny, při horším počasí bývají i na několik dní. Každý hotel má dieselagregát, který do minuty po výpadku rozjedou. Domácnosti jsou na tom hůř.

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

21. 7. 2011 8:48
Výborně napsáno pane kolego

Výnikající

článek !!! Jak vidno, němečtí zelení "odborníci"

jsou intelektem i znalostmi na úrovni Kačky JauJau Biomasy :-)))) KARR^MA

0 0
možnosti
P

pavel.61.

20. 7. 2011 13:43
karma jako bojler!

věděl jsem , že si komentář k "technicky retardovanému" expertovi neodpustíte a těšil jsem se na něj.  Ono ekonomiku nebo zdravotnictví jde do určité míry politicky ovlivňovat ale zelení se pustili do politické nápravy přírody. Přírodní, potažmo fyzikální, zákony asi těm zeleným hned tak nepodlehnou, jak správně píšete. Už aby nastalo pár black-outů aby se EU obyvatelstvu v týdenní tmě otevřely oči. Sice to odnesou nevinní ale čím dříve, tím menší škody.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

20. 7. 2011 20:39
Re: karma jako bojler!

No, rozsáhlý blackout považují evropští "síťaři" za svoje profesní a dokonce i osobní selhání, nehledě na to, že i ze zákona musí dělat vše proto, aby nenastal. A samozřejmě desítky let budovaný systém má ještě svoje vnitřní rezervy, které jsou sice např. v případě DE prakticky vyčerpány, nicméně ještě nějakou dobu vydrží...

Ani s tím "otvíráním očí" to nevidím nijak optimisticky. Žijeme v mediální době, kdy interpretace médií "stanovuje realitu". Ačkoliv se nám to zdá nepochopitelné, tak velká většina veřejnosti není schopna v energetice rozlišovat mezi příčinou a následky. Obávám se, že bychom se dočkali titulků novin a TV reportáží např. "Blackout - energetická lobby totálně selhala", "Za přemrštěné ceny elektřiny blackout pro spotřebitele", "Energetické mafie ohrožují společnost"  apod. A jsem si zcela jist, že zelení byli první, kteří by tvrdili, že o ničem jiném v posledních x-letech nehovořili a dělali vše pro to, aby k tomuto nedošlo. A otázkou je, kdo by komu a co věřil...

2 0
možnosti
B

Beldor2

18. 7. 2011 16:25
hmm..

Tak nemci chteji v "zajmu" ekologie , zastavit ciste JE a postavit nove plynove a hnedouhelne. Ja uz tady nic nechapu v tedle spolecnosti. Muze me nekdo tuto logiku vysvetlit??? Kdyz jsou schopni udelat toto a zduvodnit si to ekologii , tak jsou schopni doslova vseho....:-/:-/:-/

0 0
možnosti
PH

petrph

18. 7. 2011 10:08
toto opravdu není nutné komentovat

Snad jen popřát Němcům aby si tu zelenou energii užili. Doufám že až si ty jaderné elektrárny odstaví, tak si Temelín tu naší ošklivou z jádra nechá od nich pořádně zaplatit...:-)

0 0
možnosti
FV

vg38

17. 7. 2011 18:05
ještě jedna kravina z rozhovoru

Chce postavit přenosovou soustavu z Řecka do Neměcka a ohání se tím, že v Číně jsou až 2000 km dlouhé.

Jenže díky absenci vzdělání mu nedochází, že k utáhnutí tak dlouhé soustavy s minimálníma ztrátama je potřeba napětí až 1000kV (u nás je nejvíc kolem 500kV) a proud je stejně velmi velký (ale díky velkému přenášemu výkonu, jsou ztráty zanedbatelné). S velkým proudem přichází problém, že díky lehké nesymetrii mezi fázemi vzniká v okolí vedení velmi silné magnetické pole. Kvůli tomu magnetickému poli v okolí nic neroste - není možno táhnou obydlenými oblastmi (kde je chce najít?). Další problém je, že vedení musí byt dokonale rovné. Stačí minimální odchylka a ve vedení se začnou indukovat další proudy, které podle fyzikálních zákonů působí proti své příčině, takže začnou velmi prudce zvyšovat ztráty a začnou zahřívat dráty (ano, i kopce na to mají vliv, že by to chtěl táhnout tunelem?).

Je to prostě klasický zelený - populistické řeči o zavření "zlých" elektráren a postavení "hodných".

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

17. 7. 2011 18:21
Re: ještě jedna kravina z rozhovoru

Podle mého názoru tím odkazem na Čínu myslel projekty stejnosměrných přenosových linek ZVN 800-1000 kV (tzv. HVDC přenos). Vím např. o projektu pěti linek HVDC mezi provinciemi Yunnan a Guangdong v Číně, přičemž ta pátá měla mít následující parametry: Siemens, 5000 MW, 800 kV DC, 1400 km.  Je to už ale nějakou dobu, nemám nejaktuálnější informace. Jestli akuálně skutečně existuje nějaká linka 2000 km momentálně nevím.

0 0
možnosti
FV

vg38

17. 7. 2011 17:47
.

Nějak si zelený soudruh neuvědomuje, že když nebude dostatek energie, tak celá západní civilizace pude do kytek.

0 0
možnosti
T

timmek

17. 7. 2011 12:14
Nadzvedlo mě ze židle

jeho vyhrožování ČR, pokud se nevzdáme jádra. Proto jsem rád, že jsem se v této otázce spojili s Poláky. Polsko je přece jen jiná váhová kategorie než my.

P.S. Docela rád bych chtěl vědět jaké má pan EXPERT vzdělání, popřípadě co hulí za matroš. Takovou horu blábolů jsem nečetl snad ani v bolševickém tisku.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

17. 7. 2011 12:36
Re: Nadzvedlo mě ze židle

Tak Poláci se chystají už delší dobu na vstup do jaderné energetiky. Ovšem je otázkou, do jaké míry dají dohromady potřebné finanční, znalostní a personální zdroje. Je to velmi komplikovaný proces na mnoho let. Uvidíme. Stručný profil HJF viz (http://en.wikipedia.org/wiki/Hans-Josef_Fell).

0 0
možnosti
JP

johnpeters

17. 7. 2011 11:43
No tak se

s tím už netrapte,oni si to Němci už nějak vyřeší.Mně osobně daleko víc trápí situace u nás.Drahé právo,drahé zdravotnictví,přebujelé úřednictvo,byrokracie kde se podíváš,zhoršující se život.úroveň,drahé bydlení,voda,proud,plyn,pohonné hmoty,korupce,nezaměstnanost,Rómové...Máte témata na román...:-([>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).