Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blackout na jihozápadě USA

Miliony lidí na jihu Kalifornie, v části Arizony a Mexika byly postiženy rozsáhlým výpadkem dodávky elektřiny. Zasaženo bylo i milionové San Diego.

Jedná o další facku americkým provozovatelům přenosových a distribučních sítí, která pronikla na titulní strany světových médií. Mezi předcházející selhání můžeme bezesporu zařadit opakované blackouty v Kalifornii v roce 2001 a především gigantický kolaps elektrizační soustavy na východě USA a Kanady v roce 2003, který pocítilo 50 milionů lidí.Dodávka elektřiny byla přerušena ve čtvrtek 8. září, přibližně v půl čtvrté odpoledne místního času, v době vrcholící dopravní špičky a nechutného vedra s teplotami okolo 40°C resp. po americku 100°F. Důsledky blackoutu v San Diegu, osmém největším městě USA, byly rozpoznatelné již po několika minutách. Vzhledem k nefunkčnosti dopravní signalizace zkolabovala automobilová doprava, výpadek napájení zastavil značnou část železniční dopravy. Letiště přerušilo provoz, klimatizační jednotky přestaly pracovat, obyvatelé města se v odpoledním vedru smažili ve svých domech a po několika hodinách začaly vytékaly ledničky a mrazáky. Hasiči nestačili objíždět výškové budovy a vyprošťovat obyvatele uvízlé ve výtazích. Nemocnice přešly na záložní napájení a přijímaly pouze urgentní případy. Čerpadla ve vodárnách přestala dodávat vodu do vodních řadů a čerpat splašky v čistírnách odpadních vod, což zapříčinilo problémy s dodávkou pitné vody a znečištění kilometrů pláží v blízkosti San Diega, protože odpadní vody z blízkých obcí se po několika hodinách dostaly až do moře. Policisté přepojili služebny na dieselgenerátorové stanice a hromadně vyjeli do ulic, aby zabránili „sociálně nepřizpůsobivým“ v rabování. Ostraha přísně střežené hranice s Mexikem musela být personálně posílena, protože vypadly některé ze zabezpečovacích systémů. Tak nějak vypadá kolaps industriální civilizace.Navíc se část obyvatel postižených oblastí domnívala, že se jedná o důsledky rozsáhlého teroristického útoku...

San Diego odpoledne po blackoutu 8.9.2011Foto: AP

San Diego v noci po blackoutu 8.9.2011Foto: Los Angeles TimesV důsledku výpadku pracovního a rezervního elektrického napájení z vnější elektrické sítě byly v 15:38 odstaveny dva bloky jaderné elektrárny San Onofre, nacházející se zhruba na půl cesty mezi Los Angeles a San Diegem. Bloky elektrárny přešly na napájení z dieselgenerátorových stanic bezpečnostních systémů, takže bylo zajištěno dochlazování bloků, bezpečnost pracovníků a samozřejmě i okolního obyvatelstva.

Jaderná elektrárna San OnofreFoto: Los Angeles TimesJako příčina výpadku je v amerických médiích uváděna „lidská chyba“. Ovšem dobrat se relevantních technických informací v novinářských textech je nadlidský úkol. Z dostupných informací lze usuzovat, že v 15:27 pracovník lokálního síťového operátora v rozvodně 500 kV North Gila poblíž města Yuma v Arizoně vypínal jednotku kompenzačních kondenzátorů a následně došlo k výpadku tranzitní linky do Hassayampa poblíž Phoenixu. Pak následuje „časová díra“, přičemž v 15:38 přišla o vnější napájení výše zmiňovaná jaderná elektrárna San Onofre v jižní Kalifornii, což již signalizovalo rozsáhlý a nezadržitelný rozpad soustavy.

Mapa oblastí zasažených blackoutem 8.9.2011Zdroj: ESRI+APOvšem i kdyby onen nešťastný technik skutečně svou chybou buď přímo či nepřímo způsobil výpadek jedné linky 500 kV, tak tato událost by rozhodně neměla skončit blackoutem, který zasáhne dva státy USA a část Mexika. Je možné, že hlavní příčinou byl momentální stav elektrické sítě v Arizoně a jižní Kalifornii v době vzniku události. Odpolední odběrová špička, čtyřicet nad nulou, ve statisících domácností pracují klimatizace na plné pecky, což znamená vysokou výrobu elektřiny a značně zatížená přenosová vedení. Po výpadku prvního vedení, možná skutečně z důvodu chyby technika v rozvodně North Gila, musely přenos elektřiny převzít jiné linky, které se začaly přetěžovat a nakonec byly odpojeny ochranami, takže se systém postupně hroutil. Jedná se o neplnění tzv. kritéria „n-1“ (laické vysvětlení pojmu lze nalézt zde). Fakticky se jedná o nedostatečné dimenzování sítí v celé oblasti, tj. území jižní Kalifornie a části Arizony. Tyto případy obvykle nelze jednoznačně dávat za vinu síťovým operátorům. Často končí rezignovaným konstatováním, že nová vedení nejsou vůbec budována resp. budována pomalu z důvodů komplikovaných povolovacích procedur, soudních sporů s majiteli pozemků případně se zelenými iniciativami, kterým z nějakého ušlechtilého důvodu vadí apod.Připomínám však, že se jedná pouze o spekulace autora založené na převzatých informacích. Na seriozní hodnocení si budeme muset počkat možná i několik měsíců. Vzhledem k rozsahu blackoutu bylo zahájeno federální vyšetřování ze strany Federal Energy Regulatory Commission, takže případné máslo na hlavě lokálních síťových operátorů popř. jiných autorit bude nepochybně prezentováno veřejnosti v závěrečné zprávě.Nabízí se otázka, proč právě v USA dochází k velkým blackoutům relativně častěji než v Evropě. I když tím zdaleka nechci říci, že v Evropě si můžeme bez uzardění vytahovat tričko a pobaveně sledovat, „jak to ti amíci zase zmastili“. Třeba v listopadu 2006 jsme měli v Evropě už opravdu hodně namále (podrobnosti zde). Podle mého názoru je hlavním důvodem vysoká míra decentralizace americké elektroenergetiky, podmíněná tvrdým konkurenčním ekonomickým prostředím. Prostě jednotliví výrobci elektřiny a síťoví operátoři sledují výhradně své partikulární zájmy, přičemž však provozují jednotnou elektrizační soustavu, tj. z technických důvodů velmi silně centralizovaný systém. Ostatně tohoto jsou si vědomy i federální orgány, které se již několik let snaží zavést do technické praxe federální standardy spolehlivosti provozu elektrických sítí a centralizovat řídící a rozhodovací procesy, např. z hlediska plánování, přípravy a řízení výstavby a následného provozu přenosových vedení ZVN a VVN. Jak je vidět, čeká je ještě mnoho práce.Nakonec je vhodné dodat, že obnova dodávek elektřiny byla zahájena již ve čtvrtek v noci a většina spotřebitelů byla znovu připojena do 24 hodin.(Psáno pro blog.iDNES)Petr Nejedlý

Autor: Petr Nejedlý | neděle 11.9.2011 15:15 | karma článku: 27,32 | přečteno: 2662x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).