Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodloužení provozu jaderných elektráren v Německu

Představitelé pravicové německé vládní koalice zažili pernou neděli. Dvanáct hodin se dohadovali o státní energetické koncepci.

Rozvolnění programu odstoupení od jaderné energetikyKlíčovým bodem koaličního jednání CDU/CSU a FDP byl další osud německého jaderného programu. V roce 2000 poslanci SPD a strany Zelených v parlamentu odsouhlasili program odstoupení od jaderné energetiky. Podle tehdejších předpokladů měla být poslední jaderná elektrárna odstavena v roce 2021.Problém zmiňovaného programu byl jaksi v tom, že tehdejší poslanci vycházeli z ideologického principu nadřazenosti parlamentního hlasování nad technickou realitou, což jim ostatně činí potíže dodnes. V roce 2000 vyráběly jaderné elektrárny téměř třetinu německé elektřiny (pro srovnání: v prvním pololetí 2010 to byla více než čtvrtina). Už v roce 2000 bylo odborné veřejnosti naprosto zřejmé, že program je technicky a ekonomicky nereálný. Ani průmyslová mocnost světového formátu není schopna během dvaceti let vyměnit třetinu elektroenergetických výrobních kapacit, nota bene v prostřední trvalého mírného vzrůstu spotřeby. Očekávalo se pouze, kdo najde tu odvahu sdělit mediálně masírované veřejnosti, že se nechala ošálit rudo-zelenou environmentální propagandou o zbytnosti jaderné energetiky. Odpovědnost se rozhodla nést stávající koalice kancléřky Merkelové.Závěry koaličního jednáníVýsledkem koaličního jednání byla dohoda s následujícími výstupy:1) Elektrárny uvedené do provozu do roku 1980Doba provozu sedmi starších jaderných elektráren bude prodloužena v průměru o osm let. Jedná se o elektrárny Biblis A (RWE), Neckarwestheim 1 (EnBW), Biblis B (RWE), Brunsbüttel (Vattenfall Europe/E.ON), Isar 1 (E.ON), Unterweser (E.ON) a Philippsburg 1 (EnBW).2) Elektrárny uvedené do provozu po roce 1980Provoz deseti novějších jaderných elektráren bude prodloužen v průměru o čtrnáct let. Jedná se o elektrárny Grafenrheinfeld (E.ON), Krümmel (Vattenfall Europe/E.ON), Gundremmingen B (RWE/E.ON), Philippsburg 2 (EnBW), Grohnde (E.ON), Gundremmingen C (RWE/E.ON), Brokdorf (E.ON/Vattenfall Europe), Isar 2 (E.ON), Emsland (RWE/E.ON) a Neckarwestheim 2 (EnBW). Poslední jaderná elektrárna v Německu (KKW Emsland) by měla být odstavena v roce 2037.

Výroba německých jaderných elektráren s prodloužením doby provozu dle koaliční dohody z 5. září 2010.
Zdroj: Öko-Institut, Kurzanalyse für WWF Deutschland, Berlin 6. September 2010

3) Daň z jaderného paliva
Na provozovatele elektráren bude v letech 2011 až 2016 uvalena daň z jaderného paliva ve výši 145 Euro/g (původní návrh 220 Euro/g). Předpokládaný roční příjem převyšující 2 miliardy Euro bude odveden do státního rozpočtu.
4) Platby do fondů
S provozovateli jaderných elektráren mají být dojednány dodatečné „dobrovolné platby“ ve výši 300 milionů Euro ročně v letech 2011 a 2012 resp. 200 milionů Euro ročně v letech 2013 až 2016. Příjmy budou převedeny do fondů na zvyšování energetické efektivnosti a ochranu klimatu.
5) Zvláštní odvody ze zisku
Od roku 2017 mají být, rovněž na dobrovolné bázi, dohodnuty zvláštní odvody ze zisku (Gewinnausgleichszahlungen) ve výši 9 Euro/MWh. Tyto příjmy budou rovněž převedeny do fondů na zvyšování energetické efektivnosti a ochranu klimatu, což pro rok 2017 při výrobě zhruba 160 TWh činí přibližně 1,4 miliardy Euro. V dalších letech bude odvod odpovídajícím způsobem klesat dle snižující se výroby.
Předpokládaná cena za "politické povolení"
Podle veřejně dostupných ekonomických modelů z Öko-Institut budou muset provozovatelé jaderných elektráren odvést 42%-46% (model s konstantními cenami elektřiny) resp. 25%-28% (model s mírně stoupajícími cenami elektřiny) ze svých „dodatečných jaderných zisků“. Celkové odvody se mají pohybovat v rozmezí 27 až 32 miliard Euro. Ekomicky orientovaní čtenáři mohou nalézt podrobnosti v odkazované analýze (v němčině).
Řešení podle chytré horákyně
Koalice schválením plánu „elegantně“ vyřešila problém finančního přikrmování Otesánka politiky rozvoje obnovitelných zdrojů energie. A to formou nepřímého financování ze „špinavých jaderných peněz“. Důvod je nasnadě: státní pokladna zrovna nepřekypuje přebytky a ani v Německu nejsou obnovitelné zdroje schopny na energetickém trhu samostatně existovat bez externího penězovodu. Kancléřka Merkelová na tiskové konferenci hovořila o „stanovení jízdního řádu ve věku obnovitelné energie“.
Reakce oponentů
Nemusím snad ani zdůrazňovat, že před kancléřstvím protestovali protijaderní aktivisté všeho druhu a rovněž čelní představitelé rudo-zelené opozice. Ti dokonce hrozí vládě žalobami a ústavním soudem. Je to poněkud nelogické, protože z podkladů Öko-Institut si mohou opoziční politici snadno zjistit, kolik miliard Euro ročně nateče do jimi prosazovaných obnovitelných zdrojů, přičemž o budoucí dostupnosti jiných než z jádra pocházejících finančních prostředků lze s úspěchem pochybovat.

(Psáno pro blog.iDNES)

Petr Nejedlý

Autor: Petr Nejedlý | úterý 7.9.2010 15:48 | karma článku: 24,97 | přečteno: 2942x
  • Další články autora

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 3)

Závěrečný díl miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

21.5.2017 v 10:45 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

14.5.2017 v 10:59 | Karma: 17,46 | Přečteno: 829x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Německá energetická transformace – aktualizace 2017 (díl 1)

Poradenská společnost McKinsey od září 2012 pravidelně zveřejňuje analýzu, která na základě hodnocení patnácti parametrů názorně dokladuje postup energetické transformace.

9.5.2017 v 14:56 | Karma: 22,87 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

Jižní Austrálie, kraj bez baseloadu a po sérii blackoutů

Jižní Austrálie měla být globálním příkladem náhrady uhelných elektráren pracujících v základním zatížení obnovitelnými zdroji. K prvnímu blackoutu došlo za necelých pět měsíců.

23.4.2017 v 13:24 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Věda

Petr Nejedlý

O jednom zimním týdnu a obnovitelných zdrojích v Německu

Elektroenergetika musí zajistit spolehlivé dodávky elektřiny i za nejnepříznivějších podmínek, které v případě obnovitelných zdrojů určují přírodní vlivy.

26.3.2017 v 14:08 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).