Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Dobrý den, v minulosti se objevila informace, že řízení rozvodné soustavy se bude přesouvat mimo státy (asi tak jako řízení letového provozu), což může vést k tomu, že Česko bude využíváno pro přetoky energii. Jestli máte informace, můžete o tom něco napsat?

Za další mě udivuje nesmyslné stanovení ceny energie. Přece není možné oceňovat ji okamžitým výkonem, ale mělo by se obchodovat v časových blocích s a výkonem (např. 1MWh po dobu 1 hod.).

Cena z nenormálních zdrojů je přemrštěná, když nejde plánovat dodávky. Příklad: Kolik by byl kdo ochoten platit za odběr energie, kdy by neměl jistotu dodávky, ale díval by se na televizi, žehlil, vařil jen když by foukal vítr nebo svítilo slunce. Dnes je cena cca 5,60 Kč za 1 kWh s jistotou. A bez jistoty? Koupil by to vůbec někdo?

0 0
možnosti
PN

Ano, výhledově se uvažuje o zřízení tzv. Regionálních Operačních Center (ROC). Je to jedna z dílčích problematik v rámci tzv. Zimního balíčku EK, který byl zveřejněn na konci roku 2016. Pro základní orientaci doporučuji následující článek (http://euractiv.cz/factsheet/energetika/zimni-balicek-k-energeticke-unii-cista-energie-pro-vsechny-evropany/). Pokud se prokoušete standardní levicově-zelenou environmentální rétorikou, tak na konci v sekci "Fungování trhu s elektřinou" najdete pozice české strany k ROC a navrhovaným kapacitním mechanismům.

Ohledně ceny elektřiny jsem Váš příspěvek příliš nepochopil. Obecně se elektřina obchoduje v časových blocích, třeba i na rok dopředu a zároveň se obchoduje přímo "v reálním čase", např. regulační výkon, kde výrobci s flexibilními zdroji využívají fluktuací na trhu a dělají byznys na tom, že prodávají elektřinu velmi draze, ovšem dodávají ji okamžitě někomu, komu aktuálně "teče do bot":-)

Podotýkám, že jsem to dost brutálně zjednodušil, ale blog to unese:-)

0 0
možnosti
Foto

Rychlost a rozsah byly nastaveny přehnaně vysoko. Chyba, která nás bude hodně stát. Další z populistických a neúspěšných vizí CDU.

0 0
možnosti
PN

Jenom drobnou poznámku. S programem "Atomausstieg", tj. odstoupení od JE, přišla koalice SPD a Zelených už před r. 2000.

Ještě v 9/2010 byla CDU/CSU pro rozvolnění tohoto programu a prodloužení provozu JE. Tehdy jsem o tom na blogu psal (http://nejedly.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=154294).

Nicméně v 3/2011 přišla Fukušima a Merkelová se rozhodla tento postoj přehodnotit. O tom jsem rovněž psal (http://nejedly.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=189659). Takže z hlediska politického spektra v DE jsou v tom namočeni úplně všichni:-). Jedinou výjimkou by snad byla FDP, ta ale dlouhodobě není v DE rozhodující politickou silou.

3 0
možnosti
Foto

Jinými slovy: OZE jako základ elektrifikace sítě jsou naprostý nesmysl.

Smysl mají pouze u ostrovních aplikací a to jen s dotacemi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).