Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J62a59n 33N25o30v34á55k

20. 12. 2015 11:46

Také je důležité si uvědomit že část zdrojů CO2 nezmizela, jen se z Evropy přesunula do číny.

0 0
možnosti
JN

J57a93n 16N56o20v51á58k

2. 12. 2015 8:36

K tomu snižování CO2 v Evropě bych jen dodal že je to hlavně způsobeno přesunem náročného průmyslu do jiných částí světa - číny atd. takže v globáním měřítku se neušetřilo vůbec nic, ba spíše se to zhoršilo, protože jsme zavřeli naše relativně modernizované podniky a otevřeli jejich ekvivanety v indii a číně kde se na životní prostředí vůbec nehledí.

0 0
možnosti
PN

Tak globální emise CO2 stále rostou. Liší se prognózy, jak dlouho to ještě bude trvat. Já jsem se tomuto tématu z globálního pohledu věnoval před dvěma lety (http://neviditelnypes.lidovky.cz/energetika-jazz-nebo-symfonie-dku-/p_ekonomika.aspx?c=A131104_231504_p_ekonomika_wag). Nicméně aktuální data v nějakém sumarizovaném tvaru nemám.

0 0
možnosti
MR

V rámci článku a diskuze se mi ztratilo, z jakých údajů a čích měření se vychází. Že by z údajů evidence znečišťovatelů? Že by z jejich měření? Myslím, že není mimo téma zmínit, že jedním z důvodů dalšího zněčišťování (ano nemyslím, že vzduch je čistší) je i obchod s emisními povolenkami, tento totiž umožňuje znečišťovat lokálně za odpustky. To že je Zeměkoule jen jedna, se již zapomělo, protože to nesese profit.

0 0
možnosti
PN

Pokud myslíte ještě podrobnější průzkum původu dat než informaci, že se jedná o oficiální data Eurostatu, tak to neumím odpovědět.

Mohu pouze spekulovat, že vzhledem k tomu, že se jedná o data za jednotlivé státy, tak zdrojem dat budou státní orgány členských zemí EU, které tyto info shromažďují (ministerstva, státní agentury ŽP apod.). Nicméně i tyto orgány musí (zřejmě) data primárně shromažďovat od jednotlivých znečišťovatelů a vycházet z jejich měření resp. výpočtů...

Obchod s emisními povolenkami je dle mého názoru jediný systém, který udělá z emisí globálně obchodovatelnou komoditu a zainteresuje rozvojové země na tomto problému. Jinak by samozřejmě tento proces totálně ignorovali. Představte si, že jste představitelem rozvojové země, máte problém "energeticky nasytit" svoje obyvatelstvo, a nějaký chytrolín ze západu vám bude radit, že máte vyrábět energii z dražších zdrojů než spalovat domácí uhlí? Ostatně právě začala konference v Paříži a jsem velmi zvědav na postoj třeba Číny, Indie, Brazílie...

Stejně jako v případě níže p. Veselého se omlouvám, pár dní se teď nedostanu k blogu.

0 0
možnosti
VV

To je krasna bachorka. Nejak jste zapomel, ze tehdejsi Ceskoslovensko vypoustelo do vzduchu vic jak stokrat tolik svinstva nez BRD.Ono zrychleni z 5 na 100 je mnohem razantnejsi, nez zrychleni 90 na 100.

1 2
možnosti
JB

Vždyť to tam píše.

0 0
možnosti
JV

J32a55n 67V29e98s28e61l97ý

29. 11. 2015 17:17

No, zatím nad Němci vedeme. Jenomže u nás se teď plácáme a budeme plácat od ničeho k ničemu, tak Němci mají fungující proces, který jim dodává ročně ekvivalent výroby 1,5 jaderného reaktoru ve větru, do toho si svoje přišoupne i fotovoltaika, spotřeba tepla v domácnostech jim za 10 let klesla o 25% a to to teprve teď chtějí pořádně rozjet a teď nastupují na vlak jménem elektromobilita.

0 3
možnosti
PN

Nevím co máte na mysli tím českým "plácáním od ničeho k ničemu". Tak trochu mi to připadá jako to toužebné vzhlížení do zahraničí, kde by nám měli poradit, jak to dělat lépe. V květnu přece byla schválena státní energetická koncepce ČR, která vychází ze základního požadavku na snižováním emisí => viz zvýšení podílu OZE a jaderné energetiky. V SEK je řešena i problematika úspor, včetně spotřeby tepla na vytápění a příprava na rozšíření elektromobility, včetně přípravy příslušné decentralizované struktury. Jen tak mimochodem, Němci svého času vyhlásili, že budou mít 1 milion elektromobilů v r. 2020 - osobně mám velké pochybnosti, zda tohoto cíle dosáhnou. Předpokládám, že SEK znáte, pokud snad nikoliv, tak doporučuji k přečtení.

Takže doposud docílené výsledky svědčí o tom, že zatím s Němci držíme krok:-)

1 0
možnosti
JV

J79a48n 27V54e15s45e97l46ý

29. 11. 2015 17:11

A jak byste si jinak představoval vůdcovství? Nemohlo by to třeba být to, že se tady v EU (a taky v USA - vítr, Japonsko - FV) fakticky rozběhl trh a výroba dvou technologií (větrné elektrárny, fotovoltaika), které se ovšem teď šíří do světa jako plně konkurenceschopné zdroje elektřiny? Na tohle už se pořádně chytla Čína (největší objem instalací), chytlo se USA (80% nově instalovaných zdrojů elektřiny), chytila se Indie (100GW ve FV a 50 GW ve větru do 2020).

Má to navíc tu výhodu, že je můžete s klidným srdcem prodávat i svým (geo)politickým nepřátelům, dokonce i šíleným diktátorům.

0 1
možnosti
PN

Chtěl jsem tím říci, že snahy EU o snižování emisí jsou marginální a globálně budou mít vliv odpovídající velikosti produkce (10%).

Vůdcovství jako zdroj technologií budiž, nicméně bude následovat standardní proces, tj. že se technologie OZE stejně jako jiné přesunou do zemí s nižšími výrobními náklady, což už v oblasti FV prakticky nastalo. 

Jinak mám poněkud problém s tvrzením, že se v EU rozběhl trh v oblasti produkce elektřiny z OZE, pokud to tedy takto bylo myšleno. Trh se snad rozeběhne v budoucnosti. Až se narovnají ceny a elektřina z OZE bude prodávána přímo na trhu (burze) bez mimoburzovního financování přes příspěvek na OZE apod.

Čína se skutečně postavila k emisím čelem, což samozřejmě znamená rozvoj OZE, ovšem také zároveň jaderného programu. Aktuálně 29 bloků v provozu, 22 ve výstavbě, 58 GWe v 2020, 150 GWe ve 2030. Ambiciózní plány má i Indie, do 2050 by chtěla 25% elektřiny z jádra.

Abych to uzavřel, pokud to někdo myslí se snižováním emisí vážně, nevyhne se jadernému programu.

3 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).