Diskuse

Vládní jaderná strategie

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den, pane inženýre, mám na Vás dotaz.

Chci se zeptat ohledně myšlenky využívání tepla z jaderných reaktorů.

Z technického hlediska nebude nějaký problém, poněvadž přebytečné teplo ve formě vodní páry tak jako tak posíláme do atmosféry chladícími věžemi v rámci třetího okruhu. Přitom s využitím odpadního tepla z chlazení reaktorů přitom počítali už socialističtí projektanti počátkem 80. let.

Proto by mě zajímalo, proč už to dávno není. (a teď nemám na mysli svou velikostí zanedbatelné využití v Týnci n. Vltavou). Proč prostě když postavili Dukovany před 30ti lety, tak proč rovnou potom nepostavili 40 km horkovodu do Brna. Analogicky stejně s Temelínem z roku 2002 a blízkostí Českých Budějovic.

Z mého pohledu se to přímo nabízí, aby po skončení tak náročné investiční akce, jakou je stavba jaderné elekrárny, která se po dokončení a startu ostrého provozu stává doslova dojnou krávou z hlediska toku peněz. Ano, to je ta sladká odměna za vysokou kapitálovou náročnost projektu.Kdysi jsem to počítal, ale to je na samostatné téma... :-)

Abych se vrátil k tématu. Při době, na kterou se projektují jaderné elekrárny (rádově 40 - 60 let) jistě dávalo smysl postavit horkovod (Brno, ČB) a i z ekologického pohledu by slušelo navázat využitím bezemisně příznivé výroby elektřiny i současným využitím "odpadního" tepla. Tak proč se to neudělalo?

Já osobně doufám, že se k tomu můj oblíbený energetický gigant ještě dostane. Přišel by tak k zajištěním zdrojům peněz v současné nejisté budoucnosti v oblasti prodeje elekřiny. Přeci jen, žádnou finančně náročnou investici zatím neplánuje. A teplárny by nemusely pálit cirka 100 tisíc tun uhlí ročně v případě ČB plus 600 milionů kubíků plynu v Brně.

Otázkou tak bude, jestli to má smysl. Vzhledem k současné koncepci stavby nových bloků jistě ano...Beze stavby nových bloků jistě jenom v Temelíně. Přeci jen...kdo ví, do kdy budou sloužit Dukovany

0 0
možnosti

Tady si musíme na začátku vyjasnit o jakém teple vlastně hovoříme. Pokud se týká tepla odváděného chladícími věžemi z terciárního chladícího okruhu do atmosféry, tak to je standardní problém všech kondenzačních parních turbín - tepla je sice ohromné množství, nicméně je to tzv. nízkopotenciální teplo (voda přibližně 20-30°C), které se v podstatě nedá rozumně technicky využít. V prvotních fázích projektu ETE1,2 se údajně plánovalo jeho využití k vytápění skleníků, které mělo provozovat nějaké přilehlé JZD...

Pokud se týká zdroje tepla ve formě páry odebírané z technologie sekundárního okruhu, tak to je samozřejmě standardní zdroj, který lze využít např. pro vytápění přilehlých velkých městských aglomerací. V investičních počátcích projektů EDU1-4 a ETE1,2 se počítalo s teplovody do Brna resp. Č. Budějovic. Nicméně skončilo to na penězích, investiční náklady na teplovody řádu desítek km byly i za socialismu značné a peníze už nezbyly. Z hlediska technického by se ještě v některých případech musela řešit problematika horkovodní vs parní systém a související problémy.

V dnešní době mají již města vybudovanou svou infrastrukturu, pokud se nemýlím, tak v teplárnách mají rovněž majetkové podíly, takže ani nemají zájem na změnu zdroje. 

Takže technicky, strategicky ale environmentálně to jistě dává smysl (zvláště pokud bychom nahrazovali uhlí), ovšem  ekonomicky to dle mého názoru nevychází.

0 0
možnosti

J18a60n 31V47e82s42e55l11ý

22. 6. 2015 20:50

Tak jsem se trochu koukal do té koncepce a nevěřil jsem vlastním očím. Třeba do očí bijící nesmyslně nízký odhad potenciálu solární termiky nebo superoptimistický odhad ceny jaderné energie, asi o třetinu až polovinu nižší než jsou odhady ve světovém měřítku.

Dále mě dost zarazily jakési nevysvětlené "náklady na akumulaci" u FV a VtE a obrovské O&M náklady pro fotovoltaiku, když jsou v reálu oproti JE asi poloviční.

Ale co je naprosté babráctví je skutečnost, že plánování na 25 let dopředu se děje na základě aktuálních (a ještě zmršených) cen a používání 5-10 let starých odhadů (např. doprava),které jsou již dnes v rozporu s realitou.

0 0
možnosti

Tak obecně asi bylo možné z pohledu vlády tento postoj očekávat. Momentálně má ČR přebytkovou bilanci ve výrobě elektřiny a ještě nějakou dobu bude. Navíc příprava výstavby JE je administrativní "křížová cesta", takže to zabere dost času, zvláště když byl loni zrušen rozběhlý tendr.

Pokud se týká budoucího vývoje z hlediska měrných výrobních nákladů, tak to je samozřejmě zajímavá otázka a ani autoři ekonomických analýz v rámci SEK to nerozsekli. Zelení jsou názoru, že úspory z rozsahu a technologického pokroku budou pokračovat v podstatě až do nekonečna, takže v budoucnu bude trh zaplaven gigantickými množstvím elektřiny z OZE vyráběné za hubičku a ostatní zdroje skončí v propadlišti dějin. To je samozřejmě technicky dost naivní, regulace sítí, náklady na akumulaci elektřiny apod. je zatím příliš nezajímají resp. podíl OZE ještě nedosáhl takové míry, aby se důrazněji projevily. To je mimochodem oblast, kde lidé rovněž začnou valit bulvy zase podle mého názoru. 

Já osobně mám názor, že i v případě masového rozšíření OZE budou potřeba zdroje do základní část denního diagramu s nízkými měrnými výrobními náklady a pokud to bude potřeba i s regulačními schopnostmi pro PpS, což JE GIII umí. Samozřejmě je to i otázka energetické bezpečnosti, problematika emisí CO2 (jádro x uhlí, plyn). Nebo-li jinými slovy, otázkou je, jestli vláda v r. 2025 bude (moci) přistupovat k rozhodnutí o výstavbě JE pouze čistě z pohledu ekonomického. No, uvidíme ve 2025:-)

0 0
možnosti

J93a46n 23V41e80s98e41l45ý

22. 6. 2015 17:48

Musím říct, že to Bohouš Sobotka zaválel výborně. Akční plán, kde se bude 10 let zvesela plánovat, aby se v roce 2025 učinilo rozhodnutí není až tak špatné. Rozhodovat nemusí on a vcelku uspokojil jadernou i zelenou lobby. Ještě ošéfovat limity a bude.

Co bude za 10 let je vcelku jasné, masově produkované technologie (FVE, VtE, akumulátory, senzorová a řídící elektronika) budou rok od roku lepší a levnější, možná si svoje místo najdou palivové články, o svoje místo zabojují mini- (stovky kW) a mikro- (jednotky až desítky kW) kogenerace. Jaderné elektrárny levnější nebudou a rychleji se stavět taky nezačnou.

Začne taky proces odstavování nejstarších jaderných elektráren a lidi začnou valit bulvy na ceny za likvidaci.

Při hodně optimistickém výhledu budou v roce 2025 k dispozici protoypové jednotky moderních malých jaderných reaktorů.

0 0
možnosti

Tento plán přivítá pouze ta nezodpovědná část občanů. Namísto, aby se stát  podílel na rozvoji alternativních zdrojů, chce investovat do zastaralých, nesmírně nákladných a životnímu prostředí škodlivých technologií.RvRvRv

0 8
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
4 0
možnosti