Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavá účinnost. 2 větrné parky  ČEZ [>-] v Rumunsku se souhrnnou kapacitou 600 MW mají vyrobit stejné množství (1,6 TWh) elektřiny ročně. To by byl koeficient využití 30 % vs 46 % u tohoto větrného parku. Takže orientačně 2/3 offshore kapacity = 1 onshore. Z pohledu investičních nákladů to již zas tak zajímavé není. ČEZ postavil svůj projekt za 1,1 mld EUR, Němci za 2 mld EUR, o 80 % dráž. Přestože větší turbíny by měly poskytovat lepší poměr cena/výkon, nákladnější instalace v mořském dně udělá své. Přes obrovský rozdíl ve výši investičních nákladů je třeba uvážit i investiční prostředí Rumunska a Německa, kde Rumuni už oznámili, že budou omezova dotace OZE. V případě tohoto parku chtějí dát ČEZ místo slíbených dvou zelených certifikátů jen jeden s tím, že by druhý dostali v roce 2017. Čemuž ale asi nikdo moc nevěří. Věřím, že výsledný obrázek si udělá každý sám, ale je to ukázka toho, jak ošemetné bývá všemožné predikování budoucího stavu.

0 0
možnosti
PN

K těm investičním nákladům BARD Offshore 1, přesná částka zřejmě nebyla veřejně publikována, ale v tisku se objevily informace, že byla vyšší než 2 mld eur, ovšem bez přesnější specifikace o kolik, takže v reálu je to zřejmě víc. Z investičních nákladů >2 mld eur, % odhadu ročních provozních nákladů z inv. nákl., plánované výroby 1,6 TWh a životnosti 20 let by se dala zhruba nastřelit výrobní cena za kWh, ale bylo by to skutečně extrémně nahrubo, takže se neodvážím to veřejně veřejně publikovat. Jinak podle odhadů v DE by měl park 20 let dostávat podporu 13,3 ct/kWh (rovněž bez záruky).

Mě osobně připadá těch 46% jako velice optimistická hodnota, skutečně se nechám překvapit výsledky parku přes letošní podzimní větrnou sezónu, zda je to opravdu reálné. 

S těmi certifikáty máte pravdu. To je jeden z problémů OZE, výše podpory vychází z politických rozhodnutí, které se mohou samozřejmě měnit, a dokonce někdy i retroaktivně. To se pak skutečně výpočty ekonomické návratnosti v období rozhodování o investici dělají opravdu dost komplikovaně.

0 0
možnosti
Foto

velmi zajímavé. Není ovšem jasné, jak síť vlny dodávky energie ustojí. Patrně zažijeme pravidelné black outy Rv

1 0
možnosti
PN

Tak blackouty jsou především novinářské téma, protože je to katastrofa zaručující vysokou sledovanost médií:-). Bundesnetzagentur se výrazně poučila z posledního velkého průšvihu 4/11/2006, který byl řekněme nepřímo spojen v problematikou VtE v DE (info zde - http://nejedly.blog.idnes.cz/c/39287/Jak-Norwegian-Pearl-srazila-Evropu-do-kolen.html), i když takto to nebylo ve vyšetřovací zprávě formulováno.

Problematika stabilty ES je v DE velmi podorobně sledována, už z toho důvodu, že Zelení v DE v podstatě vyrobili takovou "laboratoř" na zvládání komplexních dynamických jevů v ES a průběžně pracují na přitvrzování podmínek zatěžkávacích zkoušek:-). A z pohledu ČR bezpochyby exisrují krizové plány národního TSO (ČEPS), jak se případně závažných problémů od DE odstřihnout a katastrofické přechodové jevy zvládat. Ostatně jedna z možných předběžných reakcí je vybudování Phase Shift Trnsformers na přeshraničních profilech s ČR/DE a PL/DE (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/239853/Polaci-priskrti-elektrinu-z-nemeckych-vetrnych-elektraren.html). Síťaři v DE i jinde v Evropě si toto skutečně hlídají a v případě potřeby tlačí na stát, aby zasáhl. Jeden z výsledků tlaku BNA v DE je toto (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/341304/Potize-nemeckych-plynovych-premiantu.html). Nicméně politická kreativita řekněme environmentální části politického spektra je skutečně neomezená a důsledky se samozřejmě musí hlídat:-).

0 1
možnosti
MP

Velmi podstatná otázka-Kdy se projekt zaplatí a kdy začnou růst zisky?!?

0 0
možnosti
PN

Konkrétní odpověď ke konkrétnímu projektu samozřejmě nelze nalézt ve veřejně přístupných zdrojích, jedná se o dosti citlivé obchodní informace. Navíc je nutné rozlišovat, zda hovoříme o "skutečném"trhu (momentálně neexistujícím bez dotací do OZE) nebo o aktuálním "fiktivním" trhu vytvořeném zelenými (s dotacemi).

Takže mohu pouze obecně. Situace s návratností OZE je obecně velmi komplikovaná. Zeleným se podařilo zcela rozvrátit elektroenergetiku dotacemi do OZE. Takže návratnost projektů je nutné vyhodnocovat ruku v ruce se systémem dotací, který se navíc může měnit na základě aktuálních politických vlivů, a to dokonce občas i retroaktivně. Podle mého osobního názoru, což prosím zdůrazňuji, by ani takto výkonný zdroj a ani v takto příznivých klimatických podmínkách (Kv=46%) nebyl nikdy realizován, kdyby nebyl opřen o systém dotací offshore VtE v DE. Konkrétní ekonomické údaje k BARD Offshore 1 najdete v 5.6.3 zde (http://de.wikipedia.org/wiki/Offshore-Windpark#Wirtschaftlichkeit), výhledy do budoucna v 5.6.4. Spousta odborníků v DE se navíc domnívá, že offshore z důvodu objektivně vyšších inv. nákladů nemohou konkurovat onshore a jedná se o mrhání prostředky (myšleno ve srovnání s onshore) - viz 5.6.5. Upozornění: pokud nejste němčinář, tak AJ verze bývají obvykle redukované překlady.

Jinými slovy, konkrétní ekonomickou návratnost projektu odpověď neznám. Možná byste se v německých zdrojích dopátral nějakých kvalifikovaných odhadů. Já jsem se zabýval pouze technickou stránkou věci, ostatně více mě to baví:-).

0 0
možnosti
KC

Poučené, informované a zajímavé pro ty, kteří nemají technické vzdělání, jako je tomu například v mém případě. Díky!

0 0
možnosti
Foto

Lepší jako naše FVE. Vítr fouká i v noci. Jakou mají životnost? Kolik lidí při výstavbě přišlo o život?

0 0
možnosti
PN

Projektová životnost základních strojních součástí v gondole je uváděna na 20 let. Podle dostupných informací byly v průběhu výstavby dva smrtelné pracovní úrazy, což je v takto drsných klimatických podmínkách a rizikových činnostech ve vysokých výškách na otevřeném moři dle mého názoru spíše doklad o solidní úrovni BP v DE.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).