Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

vendis.j

17. 9. 2012 9:38
DE koncepce - plyn

Jako vždy velice zajímavé a přehledně podané. Z prezentovaných grafů je docela zajímavý vývoj plynu - jak na to koukám razantně poroste instalovaný výkon, ale naopak se totálně propadne výroba z plynu - vypadá to, že plynové zdroje budou kompletně využity jako rychlá záloha (alespoň tohle jim došlo :).

0 0
možnosti
LW

Delfínek

17. 9. 2012 10:09
Re: DE koncepce - plyn

Ono je hlavně otázkou, zda jim do toho nějaký investor s tímto výhledem půjde. Pokud bych uvažoval, že v roce 2050 bude nutné obnovit/dobudovat paroplynové zdroje o výkonu 37GW s investičnímy náklady cca 20mld Kč/1GWe, tak to máme investici nějakých 740 mld Kč. Pokud vezmu akceptovatelnou dobu návratnosti investice 10 let, potom by při plánované desetileté produkci z paroplynu (cca 64 TWh) musela být vykupována elektrická energie v hodnotě cca 12 Kč/kWh. A to jsou pouze investiční náklady. Je nutné ještě připočítat palivové a provozní náklady nějakých 2 Kč/kWh (?). Můj výpočet je nepřesný, ale je z něho patrné, že bez nějakých garancí a podpor do této investice nikdo nepůjde.

0 0
možnosti
V

vendis.j

17. 9. 2012 10:26
Re: DE koncepce - plyn

U zdrojů poskytujících systémové služby se výnos obvykle nepočítá na jednotku produkce (Kč/kWh), ale v závislosti na výkonu připraveném k regulaci (Kč/MW) - výnosem pro Vás vlastní produkce, ale jaký výkon a v jakém čase máte pro operátora připravený - ekonomika se počítá dosti odlišně od zdrojů pracujících do základu nebo od zdrojů s garancí výkupu.

0 0
možnosti
LW

Delfínek

17. 9. 2012 10:51
Re: DE koncepce - plyn

Ano, záleží jak to celé plánují. Nepočítám, že veškerý instalovaný výkon na paroplynu budou mít formou alokace podpůrných služeb, kde se platí za alokaci a za aktivaci. Dá se očekávat snaha nechat tyto zdroje na spotovém trhu, kde se platí pouze za aktivaci.

0 0
možnosti
V

vendis.j

17. 9. 2012 10:58
Re: DE koncepce - plyn

Tak v tom případě ekonomika určitě nevyjde - při současném splitu ceny elektřiny a plynu a ceně povolenek by to na spotu nezobchodoval ani finanční genius :-)

0 0
možnosti
V

vendis.j

17. 9. 2012 11:02
Re: DE koncepce - plyn

pardon- místo "split" má být samozřejmě spread

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).