Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Test vložení komentáře do diskuze po 1.11.2012

0 0
možnosti

Zani

7. 10. 2012 18:26
Náhodou...

jsem narazil na tenhle blog. Fakt mě těší, že se ještě najde na iDnesu místo , kde se argumentuje něčím jiným, než jen heslama.

Jenom pár mých postřehů k OZE v Německu. Lidi jsou ochotný si za zelenou elektriku připlatit. Né tak energeticky náročné podniky, ty mají oprávněný strach o svou konkurenceschopnost. Největší problém je dneska výstavba přenosových sítí, němci to vědí a pracujou na tom. Těch milion e-aut v roce 2020 nejspíš zustane na papíře, leda že by se vládě povedlo lidi nějak postrčit, nebudou žádné dotace na nákup. Začíná vystupovat napovrch problém s plynovýma elektrárnama. Příliš často stojej protože je dost proudu OZE, a tím se stávaj neekonomické.

Pro krytí špiček by chtěli použít i minielektrárny v domcích, tuším že někde probíhá "polní pokus". Ten dovoz OZE po roce 2040, bude mít nejspíš na svědomí Norsko. Do roku 2018 se maj natáhnout 2 kabely do Norska. Stačí přehradit 2-3 fjordy a máte přečerpácí elektrárny.Je to těžký, ale pracuje na tom hodně chytrejch lidí.

0 0
možnosti

Nejedlý

7. 10. 2012 21:36
Re: Náhodou...

Problém OZE je spíše ekonomický. Dnešní elektrotechnika si dokáže poradit s OZE v mixu v řádu více desítek %. Nicméně pro všechny technologie platí obecná poučka o tzv. technologicko-ekonomickém optimu. A v případě OZE se dle mého názoru příliš tlačí na pilu :-)).

Ale k vašim postřehům: již nyní se cena el. pro maloodběratele v DE pohybuje někde v první pětce v Evropě (nemám po ruce čísla), takže ten ekonomický prostor v cenách se začíná zužovat...

Plyn je klasický případ, když OZE jedou, tak není potřeba, nicméně když nejedou, tak je velmi potřeba. Souvisí s volatilitou výkonu z OZE a požadavky na regulaci sítě. Jinými slovy, plynaři budou chtít nějaké dotace á la OZE, mimochodem síťaři chtějí na výstavbu sítí dotace á la OZE, kogenerace je již dotována, výstavba akumulačních systémů má být dotována - vidíte, kam to celé směřuje? 

Přenosová kapacita kabelu je cca 1 GW, a nyní je v DE 55 GW ve VtE a FVE, takže kabelů by měly být desítky.

Ale rozhodně je zajímavé to sledovat :-))

1 0
možnosti

HH_Hastrmann

5. 10. 2012 12:49
1 mil. e-Aut bez nutnosti stavby dodatecnych elektraren

Prave ctu aktualni clanek DerSpieglu ze pokd se budou e-auta(do 1 milionu) nabijet v noci neni treba zadne dodatecne stavby elektraren. Ambiciozni cil nemecke vlady je do roku 2020 mit na cestach 1 mil. elektromobilu.

Eine Million Elektroautos ohne zusätzliche Kraftwerke möglich:

http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/eine-million-elektroautos-ohne-den-bau-neuer-kraftwerke-moeglich-a-859620.html

Hastrman

EU

0 0
možnosti

Nejedlý

5. 10. 2012 14:05
Re: 1 mil. e-Aut bez nutnosti stavby dodatecnych elektraren

Ano 1 milion vozů z hlediska "velké energetiky" ještě není vidět. Odhad pro 1 mil. aut lze najít v jednom mém starším článku (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/89589/Obamovy-zelene-automobily.html). V prvních fázích rozvoje elekromobility lze očekávat problémy spíše v oblasti starších rozvodů na úrovni NN (400/230 V) popř. v distribučních rozvodech VN. Souvisí to s tím, že u této zátěže lze očekávat dosti vysoký tzv. "koeficient soudobosti", tj. významné množství spotřebitelů např. přijede z práce domů na předměstí zhruba ve stejný čas a první co udělají, že vrazí kabel elektromobilu/hybridu do zásuvky. Ale samozřejmě to jsou problémy poměrně snadno tech. řešitelné. Naopak se dá říci, že při vhodném využití systémů HDO resp. smart grids umožní masivní nabíjení vhodně rozložit zatížení sítě např. v průběhu noci dle potřebi síťových operátorů.Ovšem třeba 5 mil. již pozná i velká energetika.

Zdravím do Hamburku.

0 0
možnosti

pavel.61.

3. 10. 2012 16:57
chybí mi třetí graf

cena za kterou jednotlivé zdroje vyrábí

0 0
možnosti

Seeker-M

3. 10. 2012 17:57
Re: chybí mi třetí graf

To není tak jednoduché:

1) V některých hodinách je poptávka po elektřině tak malá, že její tržní cena je záporná (a to doslova: pokud způsobíte přebytek v síti, budete platit pokutu. OZE, pokud vím, tyto pokuty neplatí, jsou z nich vyjmuty a odpovědnost za odchylku za ně přebírá distribuční společnost. Jedná se o určitou formu dotace). I kdyby větrník vyráběl za nulu, z pohledu celé soustavy je v takových hodinách prodělečný.

2) Elektrárenské zdroje neprodávají jen elektřinu, ale i regulační služby. OZE obvykle žádné regulační služby poskytovat neumějí, a čím více neregulovatelných zdrojů v soustavě je, tím více regulačních služeb potřebujete. Může se nakonec stát i to, že je nutné provozovat zdroj, jehož energii nepotřebujete, ale potřebujete jeho regulační služby.

Oba tyto faktory mohou být z ekonomického hlediska velmi významné, a přesto se do nákladů na vyrobenou MWh nepromítou. O obou problémech pan Nejedlý na blogu často píše, takže doporučuji přečíst třeba i starší články.

0 0
možnosti

Deimos85

21. 9. 2012 22:06
směřování DE energetiky

Pěkný článek, už dlouho čtu Váš blog, dnes jsem se i odhodlal zaregistrovat se, abych mohl přidat komentář...ale k věci :))

Zajímalo by mě, zdali ta jejich energetická koncepce nebude pouhým pamfletem. V poslední době se totiž odehrává významná změna na komoditním trhu. Zejména díky enormní těžbě břidlicového trhu v USA  je tam cena zemního plynu pětinová ve srovnání s cenami od Gazpromu.

Tím pádem má se ale dostává do převisu nabídky nad poptávkou i US uhlí, které se bude vyvážet do EU. To spolu s kolabujícím trhem povolenek CO2 emisí opět zvyšuje ziskovost zdrojů na uhlí místo plynu, které prostě za současných cen plynu nejsou rentabilní (včetně nové plynové elektrárny ČEZ v Počeradech).

A tak si říkám, že utility si budou stejně svou strategii budovat na svých výpočtech rentability budoucích investic více než na nějaké pro ně evidentně nepříliš podařené koncepci. Pokračování

0 0
možnosti

Nejedlý

22. 9. 2012 10:41
Re: směřování DE energetiky

Tak rozhodně bych neřekl, že je to pamflet. Autoři z DENA respektovali politické zadání rozvoje OZE z BMU, s kterým zřejmě „nešlo nepracovat“, ačkoliv s detaily typu výstavby sítí, akumulace el., regulace apod. si v BMU skutečně hlavu moc nelámou :-). Tyto koncepce extrémně vysokého zastoupení OZE vyrábějí tzv. "zelené instituty" na zakázku (typicky např. pro Greenpeace apod.). Zároveň však DENA pracuje s dosti vysokým zastoupením konv. zdrojů, zejména plynu, které z tech. pohledu mohou pracovat ve špičk., pološpičk. i zákl. zatížení. A pokud chtějí v DE v budoucnu směřovat k plynu, tak ten nepřímý tlak amerického břidlicového plynu na Gazprom jim rozhodně pomůže. Zda bude dopad i do cen uhlí v USA a později zase nepřímo i v Evropě je zatím v rovině spekulací, nicméně DE mix pracuje do 2030-2040 s dosti vysokým podílem uhlí, takže budou schopni rovněž reagovat na aktuální situaci. Jak jsem uvedl v článku, konvenční výrobu můžete "nafouknout" podle aktuální situace OZE. Pokračování.

0 0
možnosti

fr-mottl

21. 9. 2012 0:10
'Rovněž i s touto proklamací mám mentální problém.'

Mentálně se ukázni,

jazyk na mě vyplázni,

ukaž mi svou moč,

pak ti řeknu proč.

0 0
možnosti

Nejedlý

21. 9. 2012 16:52
Re: 'Rovněž i s touto proklamací mám mentální problém.'

Pane Mottl, musím se přiznat, že vám závidím, že můžete pít v průběhu pracovního týdne, ve čtvrtek těsně po půlnoci. Užijte si víkend.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

20. 9. 2012 13:26
Časy se mění

Mám pocit, že přehlížíte nesmírnou dynamičnost celého rozvoje OZE a FV zvláště.  Letošní plán pro rok 2050 za 4 roky nemusí vůbec platit. Tempo rozvoje OZE se neustáíle zrychluje, původní plány se výrazně zvyšují. Původní čínský plán pro solární energii v roce 2015 byl 5GW instalovaného výkonu, což bylo vloni zvýšeno na 21 GW a letos na 40 GW. 

Němce a jiné OZE nadšence čeká jistě ještě mnoho problémů. Ale třeba taková jaderná lobby jim ty problémy může jen tiše závidět. Má totiž problémy mnohem horší.

0 0
možnosti

Nejedlý

20. 9. 2012 18:26
Re: Časy se mění

Tak Čína je zcela jinde, a to i ve světovém měřítku. Podle WNA k 1.9.2012 je v Číně momentálně ve výstavbě 26 bloků JE o výkonu 27 640 MW, reálně připravováno je dalších 51 o výkonu 57 480 MW a výhledově se uvažuje o dalších 120 blocích (!!). Z tohoto pohledu jaderná lobby může jenom plesat. Téměř všichni světoví dodavatelé JE v Číně aktuálně skutečně staví, ovšem v Evropě se o tom neví.

Pokud se týká údajů nárůstu výkonu OZE v publikovaném článku resp. studii o DE, tak zpracovatelé v DENA vycházeli z oficiálních podkladů BMU (Spolkové ministerstvo MŽP). Doposud byla výhoda OZE v DE v tom, že začínali prakticky od nuly, takže dynamika nárůstu výkonu i výroby byla vysoká. Ovšem už nyní v DE narážejí na technické problémy, které limitují a budou stále více limitovat rozvoj OZE typu VtE a FVE, tj. velmi pomalá výstavba sítí a akumulačních kapacit a pomalá výstavba regulačních zdrojů.  Najděte si články o aktuální situaci výstavby offshore VtE v severním DE a objevíte celou kupu problémů.

1 0
možnosti

HH_Hastrmann

18. 9. 2012 23:31
elek.energie =2,5% ve spotrebnim kosi nemecke domacnosti

Dobry vecer, mohlo by byt zajimave srovnani %-zastoupeni ceny elek. energie v Cesku a Nemecku. V nemeckem cenovem kosi tvori totiz pouze 2,5% http://goo.gl/H8vBo 0,3% pak tvori EEG-Umlage(OZ dotace) v pomernem kosi domacnosti. http://goo.gl/IJYQE

Casto ctu o drahe elek. energii v Evrope a o hrozbe presunu prumyslove vyroby do oblasti s levnou energii. Existuje nekde srovnani kolik tvori %-naklady na elek. energii v ruznych prumyslovych odvetvi? (cesko/nemecko -> jsou stejne jednotka HDP /1kWh?) Kriticke jsou oblasti: vyroba hliniku, cementu, hutni prumysl, papirenstvi co ale napr. automobilovy prumysl?

Zajimave je take %- zastopueni spotreby elek. energie v nemecku: http://goo.gl/ka3GJ

zemedelstvi 1 % doprava: 3 % verejna infrastruktura 8 % obchod a sluzby 14 % domacnosti: 27 % Industrie: 47 %

z Hamburku zdravi, HastrmanEU

0 0
možnosti

Nejedlý

19. 9. 2012 19:16
Re: elek.energie =2,5% ve spotrebnim kosi nemecke domacnosti

Děkuji za zajímavé odkazy. Pokud sleduji DE nety, tak tam se stoupající ceny el. diskutují stále častěji. Zrovna nedávno třeba na Focusu (http://www.focus.de/finanzen/videos/steigende-strompreise-stromkonzerne-rechnen-mit-steigenden-preisen_vid_32994.html), zde tedy z pohledu producentů => odhad pro domácnosti +30% do r. 2020. Pokud by skutečně šly ceny el. nahoru tímto tempem i pro průmysl, tak by to směřovalo k tomu, že en. náročné tech. by byly z DE resp. EU "vytlačovány" např. do Asie.

V ČR se ohledně DE argumentuje, že vás to tolik netrápí, protože máte vyšší platy a kupní sílu, i když cena silové el. obchodované na burzách v Lipsku/Praze činí pouze cca 40% výsl. ceny.

Srovnání en. nákladů v prům. odvětvích by bylo zajímavé, podklady však žádné nemám.

Předp., že HDP/kWh je v DE vyšší než v ČR, po ruce rovněž podklady nemám (Eurostat?)

Zdravím do Hamburku

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

17. 9. 2012 16:42
Pekny rozbor

v diskuzi uz zaznely zajimave (a pro me jako neenergetika i nove) myslenky.

Me zarazila jina vec - ten dovoz je virtualni energie. Na to uz jsem (tusim, ze na tomto blogu) ptal a pokud jsem to pochopil dobre, tak to znamena, ze se nakoupi zelena energie odnekud zdali (napr. ona proklamovana snaha, ze Recko bude platit sve dluhy ve forme OZE), ale v podstate cela ta energie cestou vysumi v podobe ztrat na vedeni a realne se doveze spinava energie - treba nase ci polska jaderna nebo uhelna. A muj dotaz je - jak to teda funguje ekonomicky? Ze Nemci zaplati Rekum za neco, co nedodaji, ale my bysme v podstate zadarmo dodali nasi elektrinu mi prijde ponekud absurdni (predevsim - proc bysme to delali?). Nebo se ty ceny scitaji, jen v zamaskovane podobe, treba "narust ceny elektriny za km vedeni" a tak Nemci zaplati za virtualni energii v podstate nasobky normalni?

0 0
možnosti

Nejedlý

17. 9. 2012 18:51
Re: Pekny rozbor

Tak fyzikálně si rozumíme, elektřina se řídí fyzikálními zákony a nikoliv obchodními kontrakty ani "certifikáty původu", takže problematiku dovozu "100% zelené" elektřiny nemusíme dále rozebírat. 

Mezinárodní obchod s elektřinou je dosti složitý systém, alespoň pro mě :-)).  Pro základní info doporučuji kap. 2 dokumentu (http://www.pxe.cz/pxe_downloads/Info/pxe_analyza.pdf). Mezinárodní obchodování s el. úzce souvisí s přenosovými kapacitami vedení, takže potenciální obchodník z DE by si musel zajistit odpovídající přeshraniční přenosové kapacity. Zrovna nedávno jsme pokročili v regionu stř. Evropy, takže doporučuji (http://www.ceps.cz/CZE/Media/Tiskove-zpravy/Stranky/Dnes_byl_uspesne_propojen_cz_sk_hu_trh.aspx) - viz zajištění přeshraniční kapacity + obchodování na burze versus Market Coupling. Pokračování.

0 0
možnosti

pavel.61.

17. 9. 2012 13:49
budou dovážet elektriku z OZE zrovna když ji potřebují?

nebo i v době kdy si sami neví co s přebytky. To by mohlo znamenat, že se ji chystají přenášet  z velké dálky např z pouští v Africe nebo z Řecka.  Dale by mohli počítat s nějakým významným objevem.

V každém případě bychom jim mohli prodávat tu naši předraženou a nechávat si jen tu levnou dinosauří.

Předpokládám, že v té ekonomické části bude napsáno co to Němce a lidi v EU bude stát a co by ušetřili (Němci a lidi v EU) kdyby nechali jádro a zrušili OZE. Pane Nejedlý, můžete udělat doplnující článeček?

0 0
možnosti

Nejedlý

17. 9. 2012 16:40
Re: budou dovážet elektriku z OZE zrovna když ji potřebují?

Z popisu usuzuji, že se a priori předpokládá import dle aktuální potřeby DE, tj. bez ohledu na geografická a síťová omezení. Rovněž jsem (alespoň prozatím) v textu nenašel zmínku o časových omezeních, která však budou v případě OZE klíčová. V DE budou takové kapacity ve FVE a VtE, že v době výrobní špičky naopak budou potřebovat výrazně exportovat. A pokud aktuálně nebude dostatečná kapacita v OZE v DE, tak nebude ani v blízkém zahraničí...

Ohledně potenciálního importu z Afriky existuje jeden sci-fi projekt DESERTEC (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/39547/Zachrani-nas-pouste.html). Samozřejmě nikdy nebyl a ani nyní vůbec není technicky reálný. Navíc po tzv. arabském jaru není reálný ani politicky, protože Tunisko, Egypt, Lybie upadají do stále většího chaosu. 

K navrhovanému článku - pokud v mezidobí nepřijde něco zajímavějšího, tak je možné, že se ekonomickým aspektům ve zprávě DENA budu věnovat :-)).

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).