Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

fr-mottl

17. 4. 2012 14:16
celou dobu cekam, kdy se autor vyjadri k subvencim

pro atomovy proud, tak jak o ne pozadala velka britanie, polso, cesko a francie v Brusselu.  (http://www.sueddeutsche.de/politik/konkurrenz-zu-erneuerbaren-energien-eu-staaten-fordern-subventionen-fuer-atomkraft-1.1331385).

A take k tomu, ze se RWE a E.on stahli z projektu vystavby 4 atomovych elektraren v Anglii. Budou to stavet, az jim da stat zaruky na minimalni cenu za kwh.

To jednomu prijde zvlastni, ze takovy levny atomovy proud by mel byt dotovan. A dokavad se to neslibi, tak ty koncerny to nebudou stavet, protoze se to pry nevyplati. Co tady bylo prispevku, jak CEZ je akciovka, jak si na to pujci a jak na tom bude vydelavat a neajednou natazena ruky smerem stat.

Nedela mi to nijak zvlast velkou radost, ze musim konstatovat, ze vsechny ta 'antizelena propaganda' autora se pojednou sesypala jak domek z karet. Tak zaslepeny neni totiz bohuzel sam.

0 0
možnosti

Nejedlý

17. 4. 2012 17:12
Re: celou dobu cekam, kdy se autor vyjadri k subvencim

Takto to interpertuje zelená propaganda. Od té doby, co se v energetice začali angažovat zelení nedoukové, tak se stala vysoce rizikovým investičním odvětvím. Investice do technologií jsou obrovské, zatímco dlouhodobá výnosnost je nejistá. Příklad: zelení zavedli trh emisních povolenek, který se následně zhroutil. Otázka z ní, zůstane zhroucen (= nízká cena povolenek) nebo bude zelenými politicky prolobováno zvýšení ceny povolenek? Odhady variují v rozmrzí 6-30 eur/t. Pokud bude cena nízká, nevyplatí se stavět JE a bude lepší investovat do uhlí. Pokud bude vysoká, vyplatí se JE a plyn. OZE se vyplatí, ovšem v závislosti na výši dotací, které jsou rovněž politickým rozhodnutím, nikoliv ekonomickým (viz omezování v poslední době v ČR, DE, IT).

Pokud byla schopna německá vláda otočit v otázce JE z prodloužení o 15 let na okamžité ukončení provozu, může se to stát i jinde => investoři chtějí záruky a garance, jeden z návrhů jsou i garantované ceny. elektřiny, jiný záruky za úvěry.

1 0
možnosti

HH_Hastrmann

17. 4. 2012 10:14
Úvaha nad energetickou politikou ČR a Německa

".....Z bezpečnostních důvodů by proto bylo výhodné rozvolnit těžbu tuzemského uhlí na co nejdelší období. Všechny ostatní energetické zdroje na našem území jsou bilančně řádově nižší (ropa, plyn, uran), resp. méně konkurenceschopné vůči energii z oblastí s příhodnějšími přírodními podmínkami (větrná a sluneční energie). Proto může Česká republika zajistit svou energetickou bezpečnost jedině v rámci integrující se Evropy a to zejména napojením na evropské energetické (především elektrické a plynové) a dopravní sítě a účastí na transformaci post-fosilního energetického a dopravního sytému. V opačném případě se dostane do dopravního a energetického „stínu“ a přestane být průmyslovou zemí. V horším případě se může opět stát nesuverénním satelitem....."

cely clanek:

http://energetika.tzb-info.cz/energeticka-politika/8217-uvaha-nad-energetickou-politikou-cr-a-nemecka

0 0
možnosti

Nejedlý

17. 4. 2012 12:51
Re: Úvaha nad energetickou politikou ČR a Německa

Znám ten článek. Patří do rangu, který já osobně nazývám "akademicko-vizionářské" :-). Problémy začnou v okamžiku diskuzí o praktickém technickém a především technicko-ekonomickém naplňování těchto vizí. Já osobně třeba nesdílím stanovisko ohledně zásob uranu na našem území, dtto ohledně údajně omezených možností přístupu ČR k obohacování případně v ČR vytěženého uranu popř. údajné závislosti v dodávkách paliva je jedné zemi apod. Ani akt. státní politika ČR s tímto není v rozporu, naopak se hovoří o aktivním zapojení ČR do evropských en. sítí (viz investiční plány ČEPS na posílení PS v ČR, nebo napojování ČR na strukturu evropských plynovodů (třeba Gazela: http://plzen.idnes.cz/gazela-miri-pod-zem-podivejte-se-jak-se-na-tachovsku-stavi-plynovod-1fm-/plzen-zpravy.aspx?c=A111229_180950_plzen-zpravy_alt). Další příp. večer.

0 0
možnosti

koulars

16. 4. 2012 21:47
Stejnosměrná vedení

Dobrý den pane Nejedlý, jsem pravidelným čtenářem Vašeho blogu, který považuji za jeden z mála dostupných zdrojů kvalitních a odborných informací. V jednom z Vašich článků jsem se dočetl o dálkových stejnosměrných vedeních. Chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem se usměrňují tak vysoké proudy/napětí (ward-leonard - ztráty na komutátoru? polovodiče?) a jaké to má výhody přenášet stejnosměrný proud (chovají se příliš lodlouhá vedení jako zářiče naladěné na frekvenci 50Hz, tedy příliš vysoké ztráty?). Dále by mě zajímalo, jak se mění stejnosměrný proud zpátky na střídavý a jakou má taková soustava účinnost. Předem děkuji za Vaši odpověď.

1 0
možnosti

Nejedlý

17. 4. 2012 12:37
Re: Stejnosměrná vedení

Omlouvám se, jsem pracovně vytížen, takže velice stručně, ale o info určitě nepřijdete :-)).

K vašim otázkám: jedná se o speciální polovodičové usměrňovače a střídače pro ZVN/VVN, jsou v provozu vedení o napětí 1 000 kV (Čína); výhodou jsou nižší přenosové ztráty oproti střídavému proudu (AC), vedeními teče SS proud, takže se neuplatňují žádné fyzikální jevy vázané na frekvenci (viz např. impedance vedení). Jedná se už standardní technologii, dohledatelné na Internetu pod "HVDC" , vyráběnou velkými světovými výrobci. Na níže uvedených odkazech určitě najdete všechny informace, které potřebujete (tech. podklady, prospekty, videa, fotky):

ABB: (http://www.abb.com/industries/us/9aac30100013.aspx)

SIEMENS: (http://www.energy.siemens.com/hq/en/power-transmission/hvdc/)

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

15. 4. 2012 20:16
Pěkný článek

Ale opno myšlení v souvislostech nepatří do ranku snad žádný ideologů a fanatiků.

0 0
možnosti

Nejedlý

15. 4. 2012 21:06
Re: Pěkný článek

No, když to vezmete do důsledků, tak ani ekonomů, což nyní nemyslím pejorativně. Např. čistě z pohledu výrobců elektřiny jsou nějaké náklady na infrastrukturu absolutně nezajímavé, protože je nese jiný subjekt, tj. síťový operátor. Výrobci budou prostě chtít uplatnit maximum svého produktu na trhu. Jednoznačně to spěje k tomu, že se začnou přiostřovat vztahy mezi výrobci z OZE a distribučními společnostmi.

0 0
možnosti

TondaN

15. 4. 2012 12:12
kdo by to řek,

když jsme se v hodinách energetiky,či strojů ,učili o fotovoltaických článcích ,či mikrovlném ohřevu jak nám udělají vrásky,teda ta fotovoltaika,protože jako se utíkalo před právníky ,tak se nyní utíkalo před energetiky, a nejen v čechách a dalo se volné pole šikovným kšeftmanům využívajících "zelené demagogie.ale při mém věku se zcela určitě pletu..;-D

0 0
možnosti

Emiliano Zapata I

15. 4. 2012 12:23
Re: kdo by to řek,

Víš kolik se rozkrade při stavbě dálnic? A budeme kvůli tomu jezdit po prašných cestách?

0 0
možnosti

debater

15. 4. 2012 12:08
Pane Nejedlý

chtěl bych se vás zeptat na váš názor na související téma a sice o zastavení podpory OZE od r.2014 o němž  jsem psal vlastní blog zde:  http://vladimirstastny.blog.idnes.cz/c/253809/Zastaveni-podpory-OZE-vystrel-z-Aurory-nebo-vzduchovky.html     V.Šťastný

0 0
možnosti

Nejedlý

15. 4. 2012 12:29
Re: Pane Nejedlý

Souhlasím s tím, že podpora OZE bude muset být redukována, protože již teď je pro stát ekonomicky dosti značně zatěžující. Ostatně redukci podpory OZE zahájili i Němci, Italové a další. Otázkou je, jakým legislativně-technickým způsobem  k tomuto dochází resp. docházelo. A tragikomedie v ČR v dobách nedávno minulých asi není příkladem správného postupu. Je totiž faktem, že do solárního boomu se nechali poněkud naivně navézt i někteří malí soukromí investoři, kteří si vzali hypotéky na dům apod., a teď mohou zápasit s vážnými ekonomickými problémy. Jinak problém OZE, dle mého, není primárně technický, nýbrž ekonomický. Jak jsem řekl níže, dejte energetikům několik bilionů eur a elektřina hned hezky zezelená. Nebude to sice 80-100%, ale 30-40% ano.

0 0
možnosti

certik_bertik

15. 4. 2012 11:52
hmm

on se tady spíš staví dům od střechy dolů, místo od základů nahoru. OZE by měly být v první fázi především budovány jako místní zdroje energie v relativně uzavřených obcích s málo obyvateli. dál by měly být používány v místech s obtížným přívodem energie (dálnice, značení apod).

Poté by měla být budována další infrastruktura. Ale nepochybuji že to Němci zvládnou, oni si poradili s obrovskými problémy a zvládli to.

0 0
možnosti

debater

15. 4. 2012 11:59
Re: hmm

otázka ani tak nezní jestli zvládnou nebo nezvládnou ale spíše kolik to všechno bude stát, zatím to vypadá na mnohonásobek toho co stojí klasické zdroje při třetinové nebo poloviční životnosti.

0 0
možnosti

debater

15. 4. 2012 11:41
Ano,

producenti a majitelé OZE ve snaze mediálně ospravedlnit jejich masovou výstavbu prohlašují jak se už, už dostávají na hranu rentability ale decentně přitom zamlčují, že náklady na systémové služby kvůli jejich nevyrovnané produkci už nechávají na bedrech spotřebitelů, náklady na přenos zase na státu. Ve chvílích když už tato rétorika začíná selhávat, slibují zase nějaká budoucí nebesa v rozšíření smart a super grids, samozřejmě, pokud si je stát a spotřebitelé za vlastní vybudují.

0 0
možnosti

neeemamprezdivku

15. 4. 2012 11:31
Mám cílem je Plusový dům. Já tu zlodějnu podporovat nebudu

Dům, kterývyrobí více energie, než spotřebuje na vytápění a větrání. V Ono, nic jiného ani lidem v budoucnu nezbude.

http://www.jakbydlet.cz/clanek/541_plusovy-dum-bez-zatepleni.aspx

Dnes je to již dosažitelná technologie.

  ČeZ a jiné sítě do 20 let stejně nebudou existovat.  Budou energeticky soběstačné domy, ulice, nebo energeticky soběstačná města.

Nadnárodní koncerny typu ČEZ nepřežijí.  To je vývoj. EU

0 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

15. 4. 2012 11:35
Re: Mám cílem je Plusový dům. Já tu zlodějnu podporovat nebudu

to je směšné

0 0
možnosti

Emiliano Zapata I

15. 4. 2012 11:15
Na to že jste technik,

jste poněkud ukecaný.

Jinak k tomu Německu: pokud je 20% OZE v energetickém mixu směšně nízké, jak je na tom v Německu JE, která nedodává ani těch 20%?

0 0
možnosti

Nejedlý

15. 4. 2012 11:30
Re: Na to že jste technik,

Nevím, jestli jsem vás pochopil. JE momentálně v Německu nevyrábí ani těch 20%, protože v r. 2011 bylo politickým rozhodnutím uzavřeno 8 reaktorů. Mimochodem jejich produkce v základní části denního diagramu zatížení byla do značné míry nahrazena výrobou z hnědého uhlí. Zastoupení JE v mixu bude stále klesat a na konci r. 2022 by mělo činit 0%. Že je zastoupení OZE v mixu směšně nízké říkaji zelení a chtěli by jej navýšit na 80-100% v nejbližších 20 letech, což samozřejmě bude znamenat explozi nákladů na infrastrukturu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS