Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

pavel.61.

19. 10. 2011 15:10
žádné jádro, žádný problém

http://www.chytraenergie.info/index.php/chytra-energie-novinky/atom/169-zadne-jadro-zadny-problem

:-)  a navíc OZE zaměstnávají 10x  více lidí na stejné množství výrobené elektřiny. No nekupte to

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

19. 10. 2011 17:41
Re: žádné jádro, žádný problém

K "Chytré energii" mohu doporučit sérii článků, na kterou jsem dostal svého času odkaz od jednoho ze čtenářů. Autora to muselo stát opravdu hodně práce, na základě podkladů v Chytré energii sestavil bilanční model ES a provedl základní síťové výpočty. Samozřejmě zjistil to, co je bohužel známo pouze v odborných elektrotechnických kruzích - taková soustava se nedá uregulovat a nevyhnutelně zkolabuje. Jedná se o sérii 7 článků dostupných z této adresy (http://proatom.luksoft.cz/search.php?rsvelikost=sab&rstext=all-phpRS-all&rstema=18). Ovšem největší tragédie je, že tuto veselou beletrii pod názvem "Chytrá energie", místy přecházející ve sci-fi, někteří jedinci vydávají za alternativu státní energetické koncepce. Opravdu doporučuji k podrobnému pročtení.

0 0
možnosti
H

HH_Hastrmann

12. 10. 2011 14:25
Nemecko: prirustek 1% OZ rocne

Nemecko uz vyrabi vice nez 20% elektriny z OZ. Ke stabilizaci site se nekolik severskych statu spojilo s planem vytvoreni OffshoreGrid: http://www.offshoregrid.eu Uz vice nez 100.000 lidi pracuje v Nemecku ve vetrnem prumyslu:

http://goo.gl/n1dnb Aktualni vetrniky(u severniho more) jsou ekonomicky vyhodne uz i bez dotaci, ty nejvetsi generatory maji 7.5 MW a pripravuji se 10 MW vetrmiky, zajimavy clanek na tohle tema:

http://goo.gl/ykzno vice info o nemecke energetice: http://www.bdew.de

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

12. 10. 2011 16:08
Re: Nemecko: prirustek 1% OZ rocne

1) Výroba 20% z OZE: ano, nedávno potvrdil BDEW překročení 20% spotřeby brutto. A právě v této souvislosti se začínají objevovat zmiňované technické problémy. Zatímco 20% OZE lze ještě s obtížemi ukočírovat (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/199204/Nemecka-elektricka-sit-tanci-na-ostri-noze.html), tak s dalším navyšováním tímto tempem už to nepůjde tak snadno a rychle. Osobně se domnívám, že už s 35% narazí na strop, který budou pouze velmi obtížně překračovat.

2) Offshoregrid: mohu doporučit svůj starší článek (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/123599/Supersit-pro-budouci-vetrne-elektrarny-v-Evrope.html), jsou tam i fotky z budování NorNed. Ovšem NORDEL není synchronizován s ENTSO-E => nutné volit technologii HVDC => nutné budovat měnírny (foto rovněž odkazovaný článek) => vysoké náklady a relativně omezené výkony.

0 0
možnosti
B

Beldor2

11. 10. 2011 11:21
Je..

Je to takovy zajimavy kolobeh... Kdysi se vyrabela elektrina hlavnez vody a uhli(dreva) pak se pripojil plyn , v 60 letech jaderky a ted se zase vracime k uhli a plynu;-D Skoro se zda , ze je to podmineno hlavne silou politickeho vlivu loby stojici za kazdym ze zdroju...

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

10. 10. 2011 9:19
Vodík.

Taky mě zajímá, proč se nám to vláda nesnaží prodat trošku více ekologicky, četl jsem, že i u nás se přímo uvažuje, že jeden z nových jaderných reaktorů by se dal přímo postavit tak, že by se místo elektřiny vyráběl rovnou vodík. Zajímá mě váš názor odborníka.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

10. 10. 2011 15:47
Re: Vodík.

Výroba vodíku s využitím vysokoteplotních plynem chlazených reaktorů (HTGR) a siřičito-jódového termochemického cyklu je jedním z technologických směrů, kam se ubírá vývoj reaktorů IV. generace. Hezky zpracované info o S-I cyklu lze nalézt např. zde (http://www.hytep.cz/?loc=article&id=6), ostatně doporučuji projet i ostatní technologie výroby H2. Ale v souvislosti s JE gen. IV. se stále jedná o výzkumné projekty a do praktické realizace to má opravdu ještě hodně daleko. Pokud vím, v EU běží projekt RAPHAEL (http://www.raphael-project.org/index.html), ale neznám podrobnosti. Nějaké projekty běží rovněž v USA, Rusku, Indii, Číně.

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

9. 10. 2011 17:23
Dostavba Temelína.

Můžu se autora zeptat na jeho osobní názor na dostavbu Temelína? Osobně preferuji verzi maximální velikosti obou reaktorů.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

9. 10. 2011 20:15
Re: Dostavba Temelína.

Tak to je otázka přímo sugestivní:-). Nemohu a ani nechci preferovat žádného z kandidátů. Pouze vyjadřím přesvědčení, že bude vybrán kandidát s optimálními technickými a ekonomickými parametry:-).

0 0
možnosti
MS

Michal007

9. 10. 2011 17:11
Další revoluce podle jisté agentury

Po objevu radioaktivního zářiče v Praze oznámila Angela Merkelová, že v důsledku událostí v Česku uzavře všechna hřiště v Německu a bude hledat alternativní zdroje dětské zábavy.

1 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

9. 10. 2011 14:08
pěkné

Ale to bylo (nemo spíš- muselo být, mělo být) zjevné od začátku odstoupení od jádra. Přece musel každý, kromě zavilého fanouška blackoutů, počítat s tím, že elektřinu potřebuje stabilně.

 Ale asi to bude tím, že odborníky neposlouchali, veřejnost byla zmnipulovaná a nedocházely ji konsekvence?

0 0
možnosti
JLM

Pravicový Liberál

9. 10. 2011 13:48
Karma

R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).