Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pavel.61.

8. 9. 2011 14:25
díky za článek a malá otázečka

onehda jste mi úspěšně vysvětlil, že JE mohou regulovat výkon snadno a rychle a lze je použít k regulaci OZE. Stále však narážím na poznámky v článcích, že JE k regulaci sítě nejsou vhodné. Tedy pak musí být dva typy JE (jedny podpurné služby umožňují druhé ne) a nebo je někde nedorozumnění. Můžete to někdy, až budete mít chvilku,  objasnit. Díky

0 0
možnosti

Nejedlý

9. 9. 2011 17:23
Re: díky za článek a malá otázečka

Předpokládám, že článek (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/132724/Soumar-pro-obnovitelne-zdroje.html), kde se tomuto tématu okrajově věnuji znáte, protože jsem vás našel v diskuzi. V článku jsou uvedeny regulační parametry pro KKW Emsland a Unterweser převzaté z německých zdrojů. Výchozí text prof. Vahrenholta (http://www.kernenergie.de/kernenergie/Themen/Klimaschutz/ke-und-ee-widerspruch/index.php). Takže už stávající generace západních JE technicky umí různé regulační režimy. Ovšem faktem je, že se to využívá pouze v soustavách, kde "už to jinak nešlo", především Francie (80% zastoupení JE => JE regulovat musí) a DE (tak vysoký podíl OZE, že regulkace JE je velmi žádoucí).  Navíc operátoři sítí mají historicky vybudované regulační kapacity z jiných zdrojů - především voda, plyn (pokračování).

0 0
možnosti

tenterhook_willow

23. 8. 2011 23:03
Díky za zajímavý článek.

Vaše články jsou ostatně zajímavé a dobře napsané vždy :-) A diskuze pod nimi přínosné.

0 0
možnosti

Charlie63

23. 8. 2011 0:27
Co to černé uhlí?

Zajímalo by mě, kde budou brát to černé uhlí? Už asi od 70. let se traduje, že uhlí dojde tak 30 let. A ono stále sice nějak nedochází, ale jednou dojde, nebo se bude muset dobývat obtížněji a dráž. Hlubinná těžba černého uhlí není na první pohled až tak markantní jako povrchová těžba hnědého uhlí, ale nikomu se moc nebude líbit, že mu budou kutat pod barákem. Prodat barák na poddolovaném území je jaksi problém. Jak to mají Němci s těžbou vyřešené? Nebo budou nakupovt  Polsku?

0 0
možnosti

debater

23. 8. 2011 10:23
Re: Co to černé uhlí?

dovoz z Polska je vysoce pravděpodobný, emise CO2 vzniklé dopravou se samozřejmě v tomto případě nepočítají-))

0 0
možnosti

hoky

22. 8. 2011 9:53
nemůžu se zbavit dojmu

že soudruzi v NSR někde dělají chybu

0 0
možnosti

Paeris Kiran

22. 8. 2011 13:04
Re: nemůžu se zbavit dojmu

No já se už pár let nemůžu zbavit dojmu že sama existence NSR je chyba... a byla chybou od jeho vzniku po druhé světové válce.

JE pouze jedna věc v které se můj názor shoduje se Stalinem... a tím je Německo.  Německo mělo být rozdělena na co nejmenší správní celky kterým nikdy nemělo být umožněno sjednocení a těmto územím nikdy neměla být dána sebemenší pravomoc rozhodovat o čemkoli mimo jejich území.

Německo mělo přestat existovat.

0 0
možnosti

Beldor2

21. 8. 2011 18:38
demence..

Blazni v nemecku jsou schopni kvuli ekologii , odstavit ciste jaderne elektrarny a postavit smrdute a znecistujici uhelne... Kde hladat logiku???? To jsou vazne nemci tak tupi....? Odpoved je bohuzel jednoducha , prumerny nemec (stejne jako prumerny cech vubec nevi co to EE je) ....Ale o zpusobu jeji produkce rozhodovat muze:-PRvRv

0 0
možnosti

Nejedlý

21. 8. 2011 19:41
Re: demence..

Tak ono je samozřejmě trochu komplikovanější :-). Veřejnost je permanentně přesvědčována, že v mixu bude hodně a hodně OZE, pouze trošku plynu a nic jiného už nebude potřeba, všechno bude vyřešenoa všichni budou happy. Viz třeba Fell a spol.  (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/200989/Omyly-a-iluze-Hanse-Josefa-Fella.html). A samozřejmě cokoliv se nedaří, tak je za tím úskok jaderné, uhelné popř. jiné lobby.

0 0
možnosti

hugomárapokutář

21. 8. 2011 14:31
Jsem v oboru absolutní laik!

Ale to, co jste tu jako odborník popsal, mě v podstatě docvaklo za použití obyčejných kupeckých počtů, protože když zruším jeden výrobní zdroj el.energie a budu chtít dodržet objemy výroby pomocí jiných zdrojů,zákonitě mě narostou objemy CO2. Tyto jednoduché a logické souvislosti ale asi Němcům a ekoteroristům nedocházejí a za pár let budou koukat jako joja a navíc to odneseme i u nás zvyšováním cen el. energie!:-/

0 0
možnosti

Nejedlý

21. 8. 2011 20:02
Re: Jsem v oboru absolutní laik!

Jenže, když lidem řeknete, že i zbývající množství elektřiny , které má být vyráběno z uhlí popř. plynu, nahradíte OZE, tak žádné emise CO2 nebudou. Takže proč jenom usmolených 46% z OZE v r. 2023, dáme si cíl třeba 85% a máte vyřešeny i ty emise:-). No a pokud se nebude cíl plnit dle plánu, tak najdete "správné" viníky:-)

0 0
možnosti

semelik

21. 8. 2011 14:21
je přece jasné, že jde jen a jen o kšeft

0 0
možnosti

petr.n_22

21. 8. 2011 12:51
335 mld....

...nalitých do výzkumu jaderné energetiky, zvláště experimentáních fůzních zdrojů by mohlo naše energetické problémy vyřešit jednou pro vždy. Další zajímavý směr by byl rozvoj vodíkových palivových článků pro dopravu a rozvoj potřebné infrastruktury, při čemž vodík se dá efertivně vyrábět jak vedlejší produkt v JE IV generace. Místo tohy se tyto peníze v podstatě proženou komínem....

0 0
možnosti

Jožin z planin

21. 8. 2011 15:14
Re: 335 mld....

Palivové články nejen pro dopravu. Kdyby se do jejich vývoje nacpala podobná částka a trochu času, mohly by zlevnit a sloužit i pro energetiku. Plynové elektrárny by měly mnohem vyšší účinnost a teoreticky by šlo postavit zásobníky na vodík (nebo jiné palivo pro reverzibilní články) místo přečerpávacích elektráren, kterých je vzhledem k nadměrnému využívání OZE nedostatek (což by byl svatý grál zelených). Ekologičtí aktivisté si prostě řežou větev sami pod sebou tím, že peníze, které by mohli ušetřit pro defakto svoje účely, prošustrují na nesmyslech.

1 0
možnosti

Nejedlý

21. 8. 2011 12:19
Info pro diskutující

Omlouvám se, sle případné reakce na Vaše názory, dotazy popř. připomínky vložím až ve večerních hodinách. Děkuji.

0 0
možnosti

zdeseny obcan

21. 8. 2011 12:17
otazka ohledne CR

V CR bylo instalovano 1,9GWp fotovoltaiky. Existuji uz nejake odhady jak ten instalovany vykon snizil toto leto spotrebu uhli a plynu v CR? Mam na mysli realna cisla z provozu, ne teoreticky potencial.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).