Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

PetrDaněk

18. 3. 2011 8:50
Žvásty odborné, o tom žádná

Stejně jako o tom, zda válčit nebo ne, nerozhoduje v dobré společnosti armáda, ale státníci, tak ani o budoucnosti jádra nebudou doufám rozhodovat jaderní energetikové, potažmo zaměstnanci ČEZ, a.s.

Článek je možná odborný, ale vlastně úplně mimo téma. Jako kdyby někdo psal v době bombardování některé země o typech pum, které jsou používány a letadlech, které je nesou a nikoliv o humanitární katastrofě, která probíhá dole na zemi. Všechna bezpečnostní opatření a technologie jsou nádherná věc, ale co teď s tím?

0 0
možnosti

Nejedlý

18. 3. 2011 16:33
Re: Žvásty odborné, o tom žádná

Víte v čem je problém? V tom, že jistou míru rizika představují veškeré technologie výroby elektřiny.  Viz např. (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/80077/Kolik-lidi-zabiji-vyroba-elektriny.html). No a tato míra rizika u jádra je jedna z nejnižších. U jaderné energetiky jsou, dle mého spíše z psychologických důvodů, zvláště zdůrazňovány negativní důsledky havárií, což lze jistě lidsky pochopit, ovšem neřeší to problém zajištění výroby ohromného množství elektřiny pro naši industriální civilizaci. A krásnými řečmi o zelené budoucnosti energetiky, průmyslu  života společnosti vůbec se samozřejmě nevyřeší. Naprosto klasický případ je automobilismus, jenom v Evropě desetisíce mrtvých každý rok. Jak to vyřešíme, zakážeme auta? 

0 0
možnosti

regel

17. 3. 2011 21:27
jk

Zdar Petře, zde tvůj bývalý kolega z el-ny Jindřich K.,

jak jsem se tak nějak zajímal o ten průser na JE v Japonsku, tak jsem narazil na Tvůj blog. Jsi docela aktivní :-). Jen tam není Tvůj emajl, tak se Ti ozývám tady na tym schmoozu. Podobně jako mě i Tobě za těch deset let zešedivěl fósa na Tvym obrázku - no, nikdo už mladší nebude. Jinak asi před rokem jsem telefénoval Laďou Juklem, říkal, že Vás tam nějak rozpustili a přemístili. Franta Kabela už tam taky dávno není. A ty jsi docela povýšil. Článek je dobře napsanej. Tak když budeš mít náladu, napiš mi co jak, jestli se vídáš s Vítkem Černým a jak tom vypadá. regel@centrum.cz

0 0
možnosti

Michal007

14. 3. 2011 20:25
Zajímavá informace

Uznávaný japonský seismolog profesor Ishibashi odešel v roce 2006 z japonské národní jaderné komise. Protestoval proti faktu, že krizové plány se ohlížejí spíše do seismicky klidné minulosti a neberou v potaz možnost zemětřesení většího než 450 GAL, zatímco v budoucnu je reálné počítat i s aktivitou 1000 GAL (ekvivalent 7,3 Richterovy stupnice). [ http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/alexandra-alvarova.php?itemid=12540 ]

 

Zátěž výrazně překračující předpoklady projektu jedné z nejstarších japonských JE elektrárna zatím zvládla bez vážného ohrožení svého okolí. Při pohledu na míru devastace v Japonsku to lze považovat za úspěch.

0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

14. 3. 2011 19:44
Vynikající článek

R^

0 0
možnosti

Starochoff

14. 3. 2011 14:45
Díky

Díky za skvělý článek.

0 0
možnosti

pepe17

14. 3. 2011 13:42
Díky za článek

Konečně někdo rozumně a pochopitelně popsal, co se skutečně děje R^

0 0
možnosti

jack095

14. 3. 2011 13:16
Nezapomínejme že novináři musí mít každý den

senzaci na titulní straně. To je jejich práce. Nehledejme u nich objektivitu, pravdu a již vůbec ne technické znalosti.  

Díky pane Nejedlý za článek, který není od novináře.

0 0
možnosti

villík

14. 3. 2011 10:54
Jj. Axiom:

"Pro pravdu v iDnes slouží blog!"

0 0
možnosti

kareldrabek.blog.idnes.cz

14. 3. 2011 12:04
Re: Jj. Axiom:

Bohužel jen blog některých autorů...

Na základě posledních článků navrhuji vyměnit VIP Olšera za Nejedlého.

0 0
možnosti

vymrzovac2

14. 3. 2011 8:29
Konečně jedno objektivní zpravodajství !

R^  Velmi děkuji, a doporučuji Váš výklad odeslat na CNN, odkud by se tyto technické informace mohli dozvědět i naši pisálkové.  pokud je to pravda, ja s obrovským podivem, že japončíci nebyli schopni na místo dopravit nějaký záložní dieselgenerátor, nebo to propojit s jiným blokem ?????????8-o A nechali to křápnout....

0 0
možnosti

Nejedlý

14. 3. 2011 8:39
Re: Konečně jedno objektivní zpravodajství !

Doporučuji následující s ještě podrobnějšími informacemi, než jsou ty moje(http://www.jadernaenergetika.cz/popis-havarijni-udalosti-na-je-fukushima.html). najdete i podrobnější info ohledně DG a zdrojů el. napájení tzv. 1. kategorie (baterie)

0 0
možnosti

Hawkzn

14. 3. 2011 3:42
Dotaz

Dobrý den,

děkuji za přehledný článek se shrnutím informací bez novinářských licencí. Chtěl bych se zeptat jaký je časový profil vzniku zbytkového tepla. Předpokládám, že většina tepla je způsobena krátcežijícími nuklidy a množství takto uvolňovaného tepla tedy bude velmi rychle klesat. Jakou však odhadujete kritickou dobu po kterou toto zbytkové teplo může způsobovat vážné komplikace s dochlazováním? Jedná se spíše o dny, nebo týdny? Vím že toto je dosti závislé na složení paliva stupni jeho vyhoření, jde mi spíš o rámcovou představu. Děkuji Havlík

0 0
možnosti

crutov

14. 3. 2011 3:47
Re: Dotaz

Až dostaneš odpovědi na své laické otázky, tak se stane co?

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).