Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vážený pane Nejedlý, chtěl bych se zeptat, jak je na tom Polsko s budováním opatření proti přetokům energie? V roce 2012 jste psal, že začali. Jak se Němci vyrovnávají s nestabilitou výkonu a kdy jim to konečně spadne?

0 0
možnosti

Info z Polska momentálně po ruce nemám. Pokud se týká ČR, tak odkazuji na nedávnou zprávu ČEPS (http://www.ceps.cz/CZE/Media/Tiskove-zpravy/Stranky/pretoky_4_2_15.aspx). Vypadá to na zprovoznění 2015/2016.

Jinak samozřejmě německá DE nespadne, alespoň tedy podle mého soukromého názoru. Síťoví operátoři jsou si velmi dobře vědomi slabých míst v infrastruktuře a provádí operativní zásahy, aby příliš časo nedocházelo k porušování N-1. Především se jedná o tzv, redispečink, který se oproti minulosti stal naprosto rutinní součástí řízení ES. Pro dokreslení: Tennet uvádí zhruba 500-násobné roční navýšení počtu síťových opatření (redispečink) v období 2002 (2x) až 2012 (necelých 1000x).

Nicméně obecně však novináři mají tendenci líčit situaci v energetice na pozadí katastrofických filmů o mnohatýdenním blackoutu. Nicméně zdůrazňuji jedno, rozhodně je to ale reálný problém, který se reálně řeší a má svoje reálné technické a ekonomické důsledky. Samozřejmě z hlediska národního hospodářství by byl rozsáhlý blackout naprostá katastrofa.

0 0
možnosti

J55a65n 55N55o40v18á85k

16. 2. 2015 9:14

Chyba 4) Südlink. Všechny ty protesty "zelených" se týkaly jedné, jediné linky. Propojení Lauchstädt(Sasko)-Erfurt-Redwitz-Grafenrheinfeld(Bavorsko), které by ekonomicky dost pomohlo saským a lužickým elektrárnám na hnědé uhlí. Bavoři proto protestovali proti stavbě vedení, kterým by se do Freistaat Bayern importovala "schmutzig" elektřina, zatímco v okolí Grafenrheinfeldu, kde jsou slušné větrné podmínky. Výstavba Südlinku přes Vestfálsko do Porýní není zdaleka tak kontroverní.

Motivace Horsta Seehofera je mi záhadou. Ale kombinace blokování výstavby větrných elektráren a nových přenosových kapacit může znamenat jen několik věcí, může tím chtít ekonomicky zachraňovat místní krásné, nové elektrárny na zemní plyn, může chtít podporovat elektřinu z bioplynu, biomasy a fotovoltaiky, na které má Bavorsko nejlepší podmínky v Německu, nebo si myslí, že nová vedení jsou prostě zbytečná.

0 0
možnosti

Opravdu? Podle mého názoru se naprosto vždy najdou odpůrci jakékoliv liniové stavby: dálnice,  vedení ZVN/VVN,i distribuční linek VN, NN. Pokud jste snad chtěl říci, že až na jednu linku, žádní odpůrci projektu Südlink vlastně nejsou, tak jste mě opravdu rozesmál.

Seehofer je politik a cítí "politický potenciál". Čistě technicky samozřejmě řešení existuje - plně se využijí bavorské plynovky, které momentálně na tom nejsou dobře (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/341304/Potize-nemeckych-plynovych-premiantu.html), popř. se dostaví další paroplyny a Südlink nebude potřeba. Ovšem i nejmodernější plynovky mají oproti JE podstatně vyšší emise CO2, takže toto bude němcům zhoršovat národní uhlíkovou bilanci.

Případné pokračování zítra popř. pozítří. Spíše než virtuální energetika na blogu mě teď zaměstnává reálná energetika v práci:-)

Přeji příjemný zbytek dne.

1 0
možnosti

J12a50n 21N63o91v79á98k

16. 2. 2015 8:59

Chyba 3) Jádro zachraňuje Bavorsko. Píšete o tom, že části jižního Německa bude v roce 2023 chybět 30% elektřiny, protože se odstaví místní JE. Jenže ignorujete to, že Spotřeba elektřiny v Německu klesá a podle dlouhodobého plánu (který Němci zatím mají spíše tendenci překračovat) asi polovina z těch 30% dovozu nebude vůbec potřeba.

0 0
možnosti

;-D;-D;-D;-D;-D;-D

Vždy , když klesá spotřeba energie, znamená to jediné - je to projev ekonomických problémů velkého rázu.

0 0
možnosti

J81a25n 38N42o97v36á10k

16. 2. 2015 8:53

Chyba 2) Rychlost změny. Klasičtí energetici jako jste vy, pořád žijou v přesvědčení, že elektrárna je STAVBA, která se moho let plánuje, mnoho let se k ní vyřizují papíry a pak se to mhoho let staví. Proti tomu ovšem jdou větrné a hlavně fotovoltaické elektrárny jako standardizované průmyslové výrobky, které lze koupit, nainstalovat a začít provozovat velice rychle. Na dostavbu JETE byla potřeba 5 let jen na výběrové řízení na dodavatele, FV elektrárnu si objednám v e-shopu a do konce týdne ji můžu mít v provozu, zprovozním ji s kámošem-elektrikářem. Potřebuju pro prodej mimo rámec samospotřeby mi stačí smlouva o připojení a smlouva např. s Nanoenergies. Na skok z ničeho na 2GW instalovaného výkonu ve fotovoltaice stačily v ČR 2 roky, kdy je bylo chybou našich volených zástupců výhodné stavět. To bylo dáno dotacemi. Ve velkém kusu světa už dotace na FV a VtE nejsou vůbec potřeba a to území je každým rokem větší.

0 0
možnosti

Ale s tím já nemám žádný problém. Chyba či iluze je však představa, že statisíce takovýchto zdrojů nebudou mít dopad na ES v "průmyslovém měřítku". Nebo se snad domníváte, že téměř 90 GW v OZE v DE snad není průmyslové měřítko? A z tohoto průmyslového měřítka se rodí příslušné dopady a nápravná opatření - a o tom byl článek.

0 0
možnosti

J20a87n 81N37o69v75á37k

16. 2. 2015 8:45

Chyba 1) V popisu decentralizované energetiky útočíte na slaměného panáka (http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Podsunut.C3.BD_argument_.28straw_man.29). Decentralizovaná energetika totiž může znamenat a znamená i třeba 50 MW kogenerační městské nebo tovární teplárny-elektrárny.

A nikdo netvrdí, že velké, centralizované zdroje nebudou. Jen se z nich mohou stát zdroje, které budou druhou až třetí volbou. se všemi důsledky. Decentralizace taky znamená rozbití monopolů.

Dále používáte další argumentační faul - osobní útok na oponenta bez skutečných argumentů (http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#.C3.9Atok_na_.C4.8Dlov.C4.9Bka_.28argumentum_ad_hominem.29)

Zkuste třeba někdy napsat blog o tom, proč je podle Vás např. energetická koncepce Zelených v rozporu z fyzikou, ale přestaňte paušálně urážet. Dostáváte se tak na úroveň argumentační ubohosti V.Klause a jeho Modré nikoli zelené planety.

0 0
možnosti

Ano jistě, decentralizovaná energetika může znamenat 50 MW městskou kogenerační jednotku. Takže se shodneme na tom, že domácí VtE a střešní FVE průmyslovou energetiku nezabezpečí a rustikální vize v tomto smyslu jsou nesmysl. S tím jsem zcela v souladu.

Takže velké centralizované zdroje budou. To jsem rád, že se rovněž shodneme.

"Rozbití monopolů" prostřednictvím decentralizované energetiky je komická iluze. Myslíte si snad, že divize EON zaměřená na decentralizované zdroje nebude monopolem? Spousta zelených typu "meloun" (toto zde používám jako terminus technicus) si to však myslí. 

Nejsem si vědom nějakých konkrétních argumentačních faulů. Musíte specifikovat konkrétní příklad. Optimální by byla citace mého textu a následně vysvětlení argumentačního faulu.

Víte, že jsem byl již mnohokrát osočen z toho, že moje argumenty nejsou relevantní, protože jsem součástí "jaderné lobby"?. Jedná se v tomto případě o "argumentum ad hominem"? 

Nemyslím si, že en. koncepce zelených je v rozporu s fyzikou. Jenom někteří (většinou humanitně vzdělaní) zelení mají o fyzice poněkud folklorní představy. Již před lety jsem pro tyto zelené experty napsal článeček (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/166734/Solary-a-trochu-fyziky-pro-sedmou-tridu.html). Nicméně domnívám se, že na blogu nikdy neurážím.

0 0
možnosti

Pěkné. Já myslím, že soudruzi v NDR udělali jednu chybu - zapomněli před zavedením energetické revoluce v parlamentu změnit přírodní zákony. :-)

0 0
možnosti

J74a83n 61N91o41v55á70k

8. 2. 2015 9:09

Takových tradičních a zavedených oborů bylo a kde je jim konec? Kdeže jsou dnes výrobci kinofilmů a psacích strojů? A výrobci bryček? A pivovarští valaši? A gramofony?

Jestli si urvu trochu času, sepíšu všechny polo(a méně)pravdy, které tam dále máte.

0 1
možnosti

Tak technika se samozřejmě vyvííj a s ní i firmy. Například IBM začínala někdy v r. 1910 s výrobou psacích strojů, když už je zmiňujete.

Řekl bych, že zrovna v elektrotechnice lze nalézt hezké příklady těch "dlouhověkých" firem. Třeba Siemens, který začal někdy v 1850 s výrobou telegrafů, dnes je to globální korporace v oblasti elektrotechniky. Nebo Westinghouse Electric Company, který začal někdy okolo r. 1890 a pár let poté postavil jednu z prvních komerčních elektráren v Niagara Falls .Takže takto vedená diskuze nakonec skončí u osobního přesvědčení autora. Nicméně já se nedomnívám, že můj obor je do kopru :-)

Jenom upozorňuji až to sepíšete, že do diskuze nacpete maximálně pouze 2000 znaků a tuším 10 odstavců.

1 0
možnosti

Jenom stručně: já to říkal vždycky, že je to schizofrenní spasitelství světa.

0 0
možnosti

R^

Nezbývá než věřit, že to němci zvládnou. Momentálně ovšem Horst Seehofer nejspíš zešílel, protože přesně jak píšete, stál v čele za zavření atomovek, a teď je v čele odporu proti trasám vysokého napětí. Někdo by měl u Bavorska instalovač vypínač, a vždycky, když by bralo moc proudu a dráty by se žhavily, Bavorsko by se vyplo.

0 0
možnosti

Když to dosti zjednoduším, tak ono to v podstatě takto obdobně technicky funguje. Přenosové linky mají instalovány ochrany, včetně ochrany proti přetížení. Pokud se linka přetěžuje, tak ji ochrany vypnou, aby se nezničila.Úkolem dispečerů síťových operátorů je včas zachytit nepříznivý trend (např. zvyšování zatížení) a nastavit v síti takové provozní poměry, aby ochrany nezapůsobily a k vypnutí nedošlo.

0 0
možnosti
Foto

K26a65r35e98l 75C54a38c83h

7. 2. 2015 18:42

V květnu jsem byl u přátel na Slovensku. Vylezli jsme na Děvín a měli jsme možnost vidět soutok Dunaje a Moravy. Na druhé straně Dunaje je již Rakousko. Byl to otřesný pohled na krajinu zohyzděnou obrovským větrným parkem. Zatímco slovenská strana je krásná, tak ta rakouská je díky tomu ohavná. Jestli o něco takového stojí zelení, tak nás před nimi ochraňuj Bůh. To radši dostavět Temelín, proti kterému Rakušáci tak protestují.

No a prostředky na výzkum věnovat na zvládnutí jaderné fůze pro energetické účely. Za článek samozřejmě karma.

5 0
možnosti

On pohled na komíny omoc hezčí není. Temelín taky není perlou Jižních Čech.:-)

Nic prostě není zadarmo. :-(

0 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS