Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J34a90n 50N97o89v54á31k

29. 4. 2014 6:07

Jak jsem tak koukal na ty podporované projekty, tak je mi z toho jasná jedna věc. Briská vláda chce podpořit ty instalace, které do budoucna neovlivní historické paradigma výroby. Budou se podporovat velké centralizované zdroje, kde před cenou dostane přednost centrální plánovatelnost. Pořád je zájem budouvat elektroenergetiku jako hřiště a zdroj zaručeného zisku pro "velké hochy".

Blogu by slušelo, kdyby se autor zmínil, jak je to v Británii s levnějšími variantami výroby elektřiny z OZE neboli hlavně s onshore větrnými elektrárnami a fotovoltaikou, které vycházejí fiannčně podstatně výhodněji. viz. http://cleantechnica.com/2014/04/26/wind-solar-can-generate-electricity-half-cost-nuclear/

Navíc se  Británii už udělalo několik velmi zajímavých a elegantních FV instalací (http://cleantechnica.com/2014/02/06/blackfriars-solar-bridge-launched/).

0 2
možnosti

Tak britská vláda samozřejmě buduje zdroje, které budou představovat páteř národní energetiky a neřeší zdroje na lokální úrovni, to si řeší příslušné samosprávné celky a radnice. Technická realita je taková, že elektroenergetika je doposud založena na velkých centrálních zdrojích, které operátorům sítě poskytují systémové služby a udržují celý systém ve stabilním stavu. Chcete-li je to „hřiště pro velké hochy“.

Koncepce tzv. decentralizované energetiky na bázi OZE, často zmiňovaná (bohužel) osobami bez technického vzdělání a obvykle s hurvínkovskými představami o řízení distribučních a přenosových sítí, je jemně řečeno ještě v plenkách a bude trvat minimálně několik desetiletí, než se více prosadí v praxi. Navíc je podmíněna výstavbou celého nového segmentu energetiky, tj. akumulací velkých množství elektřiny za ekonomicky přijatelných podmínek (což zdůrazňuji). A jen tak mimochodem, pokud toto bude technicky a ekonomicky dotaženo, tak tento byznys rovněž velmi rychle převezmou „velcí hoši“, kteří ovládají distribuční sítě:-) (obvykle jsou totiž DS vlastněny dcerami velkých energetických firem, i když samozřejmě se zde dají najít "malí hoši").

Jinak samozřejmě na lokální úrovni se postupně ekonomicky prosazují OZE (samozásobení popř. net-metering apod.), včetně FVE. S tím, že prozatím na ně nedopadají externality (akumulace, řízení sítí apod.). Asi se shodneme na tom, že třeba FVE budou v UK vždy „cinkrlátkem“ na úrovni DS a nikdy nebudou hrát významnější roli na národní úrobni. Ostatně v DE jich mají 35 GW a jejich výroba je z hlediska státu marginální a přináší více problémů než užitku.

3 0
možnosti

Kde je víra, tam jsou fakta zbytečná. A jádro je Zlo! ;-)

1 0
možnosti

Tak neviděl bych to tak tragicky:-). My jako technici jsme pragmatici a zajistíme veřejnosti energetiku jakou si žádá popř. v kterou většinově věří. Ostatně na tomto principu funguje zastuptelská demokracie:-). Jenom jde o to, aby veřejnost jaksi byla srozuměna s tím, že případné technické/ekonomické excesy bude muset platit. A ono obvykle když dojde na placení, tak se veřejnosti moc nechce. Ostatně už nyní v EU nenajdete nikoho, kdo by si na ceny elektřiny nestěžoval:-).

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS