Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bože odpusť jim, neboť nevědí, co činí...Bible Tm...Takto bych charakterizoval chtěný odstup od výroby energie z jádra v Německu. Ano, jen v Německu, poněvadž v další sužované originated zemi současné paralýzy rozumného myšlení, Japonsku, se budou jaderné elektrárny opět spouštět. Prostě si ekonomicky nemohou dovolit opustit drahá výrobní zařízení ve prospěch dovozu drahých komodit, jako plynu. Ale nepředbíhejme...

Inu, odstup od levné jaderné energie je jedna věc. Druhou je využití přemeny energie vzduchu a slunce, které máme "zadarmo". Ano, zadarmo jsou přírodní činitelé, ale zadarmo nejsou technologie potřebné k jejich výrobě, ale ani potřebný kapitál. Že tato situace štědrých pobídek pro ty, kteří investují do OZE bude mít, stejně jako jsou dvě ostří meče, dopad na spotřebitele, bylo jasné všem lidem, kteří nemají hlavu na čepici. A ten dopad je v dnešní době ne jiný než obvykle - peněžní.

Tento článek pojednává o důležité věci...kdo to všechno zaplatí. Kdo zaplatí nynějších 30 GW (patnáct Temelínů) pouze ve fotovoltaických elekrárnách? Netřeba zdůrazňovat, že to budeme my, daňoví poplatníci, v tomto případě v Německu, u nás ale podpora na MWh také vystoupala na nemalou hodnotu témeř 600 Kč za MWh.

Není za tím nic než business s osvětovými hesly za podporu zdravější planety. Ale jít proti Smithovy volné ruce trhu se nevyplácí. Od roku 2004 do 2011 bylo v Evropě do obnovitelných zdrůjů investováno 514 miliard dolarů, v USA polovina (250 mld $). A výsledek je ten, že díky "břidlicové revoluci" Amerika vypouští nejméně oxidu uhličitého od 80.let... Spaluje plyn místo uhlí, které se díky své levnější ceně vyváží do Evropy a spaluje převážně v Německu (RWE jako nejvýznamnější znečišťovatel v Evropě) a v Evropě emise rostou...Ono to prostě chce vidět ten bigger picture, jenomže toho zelení asi nebudou nikdy schopni. Ano, jestli chtějí odsoupit od jaderné energie, prosím, je to jejich rozhodnutí. Ale nemusí tak činit překotně, ale mohli by s rozvahou...

2 0
možnosti
PN

Tak základní myšlenka environmentálního hnutí byla, že využije ekonomických stimulů k prosazení ideologicky správného energetického mixu. Typickým příkladem je zavedení "trhu" s CO2. Přímé dotování produkce z OZE zase mělo zvýhodnit tento sektor oproti klasické energetice a usnadnit jeho nástup. Stejně jako v bezpočtu jiných případů jsou cesty k finančním bublinám dlážděny dobrými úmysly...

Jinak břidlicová revoluce á la USA v Evropě samozřejmě nehrozí, už se rozbíhá standardní propaganda, kdy jsou záměrně prezentovány přehnané katastrofické informace o dopadech na ŽP. I když samozřejmě i s technologií frakování se musí zacházet dostatečně kvalifikovaně a opatrně, aby byly dopady na ŽP eliminovány.

0 0
možnosti
PN

Upřesnění. Omlouvám se příznivcům zelených, v předposledním odstavci má samozřejmě být "...zvyšování energetické efektivnosti...". Opravdu to nebylo úmyslně:-)

0 0
možnosti
JF

J29a30n 15F33r56o87l39í13k

6. 1. 2013 13:39

Předseda Spolkového svazu zaměstnavatelů Dieter Hundtpožaduje cenově dostupnou elektřinu, produkovanou s ohledem na životní prostředí tedy asi tu z atomu;-D

1 1
možnosti
PN

Ano, vzhledem k jeho vyjádření ohledně HMG uzavírání JE až po najetí jiných zdrojů produkujích za "mezinárodně konkurenceschopné ceny" to lze takto chápat.

1 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).