Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

HH_Hastrmann

27. 10. 2012 8:45
ZDF.de debata v nemecku o rostousich cenach ele. energie

ZDF.de stream (60 min.):

http://www.zdf.de/ZDFmediathek#/beitrag/video/1760994/Wird-die-Energiewende-zum-Desaster?

"maybrit illner" mit dem Thema " Planlos, teuer, ungerecht - wird die Energiewende zum Desaster?" am Donnerstag, den 25. Oktober um 22.15 Uhr im ZDF. mehr auf zdf.de / heute.de

Hastrman

EU

0 0
možnosti

Nejedlý

28. 10. 2012 21:53
Re: ZDF.de debata v nemecku o rostousich cenach ele. energie

Díky, poslechnu si to celé přístí víkend, našel jsem to až nyní. Sledoval jsem pouze začátek. Samozřejmě Trittin (Grünen) obviňuje svoje politické soupeře z úmyslného zvyšování cen zelené elektřiny. Už zase prozíravě odhalil spiknutí, proti ktermu je nutné bojovat...

Podle obsazení myslím, že to bude velice zajímavá debata.

0 0
možnosti

pavel.61.

17. 10. 2012 10:08
tak z toho jsem jelen

energetiku nechápu a ekonomice už vůbec nerozumím. Chápu dobře že v roce 2050 bude elektrika z uhlí 2x dražší než ze slunečníků jenom proto, že se bude z uhlí méně vyrábět? Není to spíš jenom proto, že se elektrika z uhlí bude uměle ("ekologicky")  zdražovat?  Copak bude třeba méně uhlí na vytavení panelu z písku? (viz výroba křemíku). Copak se  překoná nějakých 800W/m2 po dobu 2h denně?

0 0
možnosti

Astaroth

17. 10. 2012 10:26
Re: tak z toho jsem jelen

Nebude to proto, ze uhli nebude tolik?

0 0
možnosti

pes jitrničku sežral

15. 10. 2012 1:23
akumulacni systemy

Mohl by jste nekdy napsat o tech planovanych akumulacnich systemech v Nemecku?

0 0
možnosti

Nejedlý

15. 10. 2012 18:07
Re: akumulacni systemy

Tak to není špatný námět. Zrovna DENA organizuje rozsáhlý výzkumný program propojení elektrotechnických systémů OZE s plynovou infrastrukturou. Jedná se o proces akumulace elektřiny "přes vodík" s využitím procesu metanizace, což je zjednodušeně řečeno "obrácený parní reforming" zemního plynu. Je to technicky dosti zajímavé, jedná se tak trochu o rozhraní energetiky resp. elektrotechniky a chemie, a Němci k tomu mají dostatek odborné literatury, z které se dá čerpat.

0 0
možnosti

HH_Hastrmann

9. 10. 2012 11:12
nemecka Energiewende (EnergetickyObrat) = generacni ukol

D enviromentalniMysleniZacinaNekdyV30.letech20stol,JesilnePosilenoMirovimiprotestyprotiAtomovymzbranimUSA(jsouvNemeckudodnes),studenskymiprotestyv70.letech,prvniÖlkrise1973AvzikemStranyzelenychJoschkaFischer.Roli zdeHrajeI"pocitviny"Za2svetoveValkyAsnahaVytvoritLepsiSvet.BojOenergieJeMoznymZdrojemBudoucichKonfli.Chce-li

siD_min.udrzetSoucasnySoc.standartMUSIvytvaretNoveTech./vize(budouciexport,pracovnimista).DostVeciSe"prestrelilo" a musi se

korigovat.Zatimjsou prostredky a velice silna podpora obyvatelstva. Je snaha

abyOZsnizily energ. importy(biliony EUR) v D/ EU a v dlouhodobem horizontu

zajistilo “nezavislos".  http://goo.gl/ZjyNM     http://www.destatis.de     http://vimeo.com/41706380   z Hamburku zdravi HastrmanEU

0 0
možnosti

Nejedlý

9. 10. 2012 17:47
Re: nemecka Energiewende (EnergetickyObrat) = generacni ukol

Tak snad jim ten pocit viny za dvě světové války vydrží nejenom v průběhu Energiewende, ale i při splácení řeckých dluhů - viz dnešní návětěva spolkové kancléřky Merkelové v Aténách:-).

Děkuji za odkazy, ohledně VtE však doporučuji poslední model RePower 6,15 MW (http://www.repower.de/wind-power-solutions/wind-turbines/6m/) pro plánované gigantické off-shore parky na severním pobřeží. Nedávno jsem viděl dokument, jak se staví VtE přímo přímo v moři, z technického hlediska velice zajímavé.

Zdravím a přeji příjemný večer do Hamburku.

0 0
možnosti

apeppepa

8. 10. 2012 22:24
Němci jsou hloupí

a neposlouchají české "odborníky". Ale pořád mají nějakou záhadnou "kliku", jejich hospodářství celkem šlape, zato to naše se dost potácí. Pane autore prognózujete do roku 2050, ale kromě jiného neberete vůbec v potaz vědecko-technický vývoj. Kdo u nás třeba v roce 1980 počítal třeba s rozvojem stolních počítačů a internetu .... a je to jen pár let.

0 0
možnosti

Nejedlý

8. 10. 2012 22:52
Re: Němci jsou hloupí

Opravdu velmi doporučuji články nejdříve číst a poté reagovat. Neprognózuji já, nýbrž Deutsche Energie Agentur (DENA), což je renomované pracoviště v DE pro zpracování různých analýz pro oblast energetiky. Ve svých prognózách samozřejmě zahrnula vědecko-technický vývoj. Velice názorně to je vidět na vývoji měrných výrobních nákladů OZE v období 2010 - 2050 (viz příslušný graf a tabulka v článku popř. přímo v odkazovaném originálním dokumentu). A teď se již omluvám, ukládám se k spánku.

1 0
možnosti

kareldrabek.blog.idnes.cz

8. 10. 2012 18:32
Tentokrát asi nějak těžko chápu

Skládkový, kalový a důlní plyn jako OZE? Skládkový a kalový plyn je vlastně využití odpadů, ale důlní plyn je součást uhelných ložisek a součást těžby i když se často získává degazací ložiska před těžbou. Z těch uvedených 69% nutně bude tvořit naprostou většinu. Takže o obnovitelný zdroj nemůže jít.

0 0
možnosti

Nejedlý

8. 10. 2012 18:48
Re: Tentokrát asi nějak těžko chápu

Zdravím. Máte pravdu, moje úvahy směřovaly podobným směrem. Nicméně předpokládám, že je to nějaká "úřední" nebo "statistická" kolonka. A dle popisu pod tabulkou má nárok na podporu dle EEG (zákon o podpoře OZE). Ve studii podrobnosti k tomuto zatřídění nejsou, takže jsem vyšel pouze z překladu (Grubengas), což je "důlní plyn", ale i přímo "metan" (ten má ale další ekvivalentní překlady). Doufám, že to na lidovkách blogům dobře šlape:-)

0 0
možnosti

ekspertyza

8. 10. 2012 13:36
pozitivní efekty zase nikde

napsal jste, že větší rozvoj OZE vyvolá další náklady typu výstavba a regulace sítí. Ale zapomněl jste zmínit pozitivní efekty OZE, které lze sledovat už dnes, aniž bychom museli čekat do roku 2040. Mám tím na mysli například "vygumování" polední špičky slunečními elektrárnami a tím taky zásadní snížení ceny špičkové elektřiny, které již v síti není potřeba tolik a tudíž průměrná cena silové elektřiny na burze klesá. Větší decentralizace zdrojů by pak měla jistě mít pozitivní vliv na ztráty v síti. Bohužel se o těchto efektech nedočteme ani ve Vašich článcích, ale nepočítá s nimi ani ERÚ při stanovování příspěvků na OZE a při stanovování regulovaných cen distribuce atp. Že se OZE upírá pozitivní vliv na regionální zaměstnanost i se všemi multiplikačními efekty, na to už jsem si zvykl stejně jako na to, že u konvenčních zdrojů se jaksi zapomíná na negativní externality - například že rekultivace krajiny po těžbě uhlí jde na vrub státu apod.

0 0
možnosti

Nejedlý

8. 10. 2012 18:04
Re: pozitivní efekty zase nikde

Ad1) „Vygumování“ polední špičky

Kardinální problém je v tom, že FVE „gumují“ jenom někdy. Takže když vyrábí, tak se snižuje výroba v pološpičkových a špičkových el. Ovšem samotné FVE nemohou ostatní el. zcela nahradit, stále je potřeba záloha (obvykle plyn). Takže výsledek vámi popisované situace je, že především plynovým el. klesá roční koeficient využití a výroba, což jim zvyšuje měrné výrobní náklady => plynařům se to velmi nelíbí a tlačí na zvýšení cen elektřiny. Ovšem provozovatelé sítí nutně potřebují reg. výkon plynových el., který samozřejmě FVE nemohou poskytnout. Výsledkem již nyní je tlak na zvýšení cen tzv. „regulační elektřiny“.

3 0
možnosti

henrik.veliky

7. 10. 2012 14:24
Působivé

Český pepík může němcům poradit,je to vidno hned po přejetí hranic.

2 0
možnosti

Pierre de Croissant

7. 10. 2012 15:14
Re: Působivé

Němců je víc, to ale neznamená, že jsou jako jedinci chytřejší. Ono je více rusů, jak Němců, a kupodivu si neadorujete Rusy.

Nejste vy sudeťák?

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS