Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

30. 4. 2012 14:30
On cely ten cloud je bublina.. tedy pardon - oblak

V podstate tyto technologie byly uz davno, jens e trochu dotahly. Tedy je treba si uvedomit, ze kdyby nebyly cloud centra, tak by byly lokalni vypocetni strediska a spotreba by byla stejna nebo spis vyssi (nebyla by tak dobra utilizace zdroju a vykonu). Osobbne myslim, ze by se i ve spotrebe techto vypocetnich systemu dalo usetrit (jak vypocetni vykon, tak nasledne zdroje - od napajeni, UPS az po chlazeni...). Stacilo by shromazdovat a zpracovavat poze relevantni data a ne  mraky nesmyslu, ktere ve skutecnosti nejsou zapotrebi, jen manageri si to mysli :-). A za dalsi by stacilo byt trpelivy, nechchtit odpoved ihned, ale pockat si, namisto "vsechno musi byt online" se spokojit s nejakou dobou zpracovani. Pak by se jiste dalo hodne usetrit. Ale se soucasnym hromadenim vselikych dat a "nutnosti" okamzite odpovedi na cokoliv bude narustat jak potreba vypocetniho vykonu, tak i diskovych kapacit a infrastruktury..

0 0
možnosti
MP

Martin5.35

30. 4. 2012 14:41
Re: On cely ten cloud je bublina.. tedy pardon - oblak

Jaké datové centrum si vyberete, to běžící 24hodin denně a poskytující přístup k vašim informacím hned nebo to, kde se Váš požadavek podaný v úřední den zpracuje do třiceti dnů?;-D Přeháním, ale jaký by musel být rozdíl v ceně poskytovaných služeb, aby se Vám vypaltilo na informaci vložení/vyhledání čekat? Můj server bez čekání stojí asi 1.5k Kč měsíčne, s čekáním bych nechtěl ani zadarmo.

1 0
možnosti
PH

petrph

30. 4. 2012 12:45
asi dvě věci

Jednako mnohem překvapivě by asi znělo , jak málo procent "či spíše promile" spotřebitelů jede pouze na tu "čistou "energii. Existují takové statistiky? Ale skutečně, pouze na "čistou energii"bez jištění z jaderných či uhelných elektráren.Tedy,buď se spokojí s elektřinou jen když sluníčko svítí, vítr fouká a nebo musí draze řešit ukládání  energie po dobu nedostatku.

Ta druhá,idea Smart Grids zní skutečně dobře,ale je to pouze idea,která v budoucnu může(ale nemusí) přinést řešení. Je v tom až příliš mnoho "kdyby",technologicky,logisticky, ale i ekonomicky a legislativně.Jen co mě tak napadá, dle tohoto principu by fotovoltaické elektrárny/či jiné OZE)byly do sítě připojovány pouze v případě kdyby ta jejich energie byla potřeba.Jak by pak asi byly financovány, i jen z hlediska skutečných nákladů.

Jenže,ani srovnání s  clouds neplatí, to co se dnes spíš marketingově označuje za cloud computing,nejde tak globálně spíše tak na úrovni té jedné elektrárny.co v době špičky jede na plný výkon

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

30. 4. 2012 13:09
Re: asi dvě věci

Na "čistou" energii bez využívání systémových služeb poskytovaných regulačními elektrárnami (uhlí, plyn, voda) nejede v Evropě prakticky nikdo. Dokonale "ideologicky čistý" by byl ostrovní systém s OZE a regulací ostrova s využitím PVE. Dalo by se to vztáhnout třeba na Norsko, kde je vzhledem k optimálním přírodním podmínkám vyráběno cca 95-97% elektřiny v OZE (průtočná voda + PVE).

Smart Grids jsou zaklínadlem environmentálního hnutí. Čím více jsou lidé vzdáleni mimo technické obory, tím jsou možnosti Smart Grids grandioznější.  Pokud vás to zajímá, už jsem je zde probíral před 3 roky a od té doby není nutné na závěrech nic měnit (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/75142/Energetika-budoucnosti-virtualni-elektrarny-a-inteligentni-site.html).

0 0
možnosti
MP

Martin5.35

30. 4. 2012 12:02
Zajímavý konec

také bych rád od "odborníků" z GP rád slyšel, kde chtějí brát elektřinu na pohon těch všech skvělých elektromobilů.

Tuším, že to bylo v Číně nebo někde v Asii, kde mají celkem problém, když přijedou lidé domů a dají si nabíjet elektrokola.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

30. 4. 2012 12:23
Re: Zajímavý konec

snad nečekáte, že "odborníci z GP" se budou zabývat takovými přízemnostmi. Ti se zabývají "globálními trendy" (navíc oproštěnými od reality).;-D

0 0
možnosti

oldiess

30. 4. 2012 11:56
Něco mi tam chybělo

pokud vykecávám na netu a neběží mně tak TV či nepopojíždím v autě nebo nesedím v kině, tak podle mě spotřebovávám mnohem míň energie

0 0
možnosti
MP

Martin5.35

30. 4. 2012 12:01
Re: Něco mi tam chybělo

Počítačové centrum se serverama běží a je napájeno dost nezávisle na tom, jest zrovna vy spíte nebo tlačíte :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).